Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Guider

Vi vet att nyckeln till en lyckad expedition är kunniga och entusiasmerande guider. Det är de här guiderna som tar er med på äventyr runt om i världen! Flera av dem har mer än 20 års erfarenhet av polarområdena och många pendlar varje år mellan Arktis och Antarktis.

 • Adam Rheborg

  Guide och expeditionsledare

  Sedan 1998 har Adam guidat äventyrliga turister som er själva bland valrossar och isbjörnar på Svalbard. Han arbetar heltid som expeditionsledare, dykledare, TV-reporter, fotograf, journalist och föreläsare med hela världen som arbetsplats. Under sommar och vinter pendlar han mellan Arktis och Antarktis och under vår och höst återfinns han på våra ReQuest-resmål.

 • Adrian Nordenborg

  Guide

  Adrian har ägnat större delen av sitt liv åt att äventyra i ett 100-tal länder världen över. Han har gjort nästan allt – från att leda skattjakter i Marocko och skidåkning i Iran till att paddla kajak utanför Manhattan. Adrian hyser stor kärlek till djur och natur och är en av PolarQuests verkliga veteraner. Han har varit färdledare i flera säsonger på våra resor till både Svalbard och Antarktis, liksom till Grönland, Indien, Sydafrika, Namibia, Botswana, Zambia & Mongoliet. I höst kommer Adrian även att leda PolarQuests resor till vår nyaste destination - Sri Lanka!

 • Andreas Bergström

  Guide och expeditionsledare

  Andreas växte upp i Botswana och i Uppsala och har studerat biologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han började jobba som guide 2003, och hans första uppdrag var som klätterguide på Kebnekaise fjällstation. Sedan dess har han fortsatt att guida och arbetat med forskningsprojekt om till exempel möss i Kalahariöknen, havssköldpaddor i Costa Rica och glaciärer. Andreas började guida på Svalbard 2008 och bäst gillar han att glida fram med båt på fjordarna långt norrut och spana efter isbjörn.

 • Carol Knott

  Guide

  Carol har intresserat sig för arkeologi sedan tonåren. Efter sin magisterexamen i arkeologi och historia vid University of Glasgow fortsatte hon arbetet med utgrävningar vid flera stora medeltida kloster, palats och historiska trädgårdar. 1988 återvände hon till Skottland, och har sedan dess bott och arbetat bland öarna i Yttre Hebriderna. Carol arbetar för närvarande för National Trust of Scotland som arkeolog på St Kilda. Här står förståelsen för och bevarandet av detta unika världsarv i fokus, liksom att göra dessa avlägsna skatter tillgängliga för en bredare publik.

 • Caroline Svärd

  Guide

  Caroline har under flera år arbetat som turridningsguide på Island och har korsat denna spännande ö på hästryggen flera gånger. Hon har en biologiexamen och har arbetat världen över, från Kanada till Kenya. Ända sedan unga år har Caroline närt ett brinnande intresse för miljöfrågor och hållbar utveckling. Hon har bland annat forskat på sjölejon i Kanada och studerat marina ekosystem i Östafrika. Hennes specialintresse för marina däggdjur har också lett till att hon har forskat på hur miljögifterna i Östersjön påverkar beståndet av gråsäl.

 • Cecilia Sandström

  Guide

  Cecilia Sandström bor för tillfället i Luleå där hon arbetar som miljö- och arbetsmiljökonsult. Cecilia har alltid tyckt om att resa och det var under sina resor som hon upptäckte sin sanna passion för snö, is och kalla vatten. I 13 månader studerade hon på Svalbard och betraktar numera Arktis som sitt andra hem. 2009 avslutade hon sin master i marinekologi med fokus på Arktis och följande år blev hon doktorand vid universitetet i Groningen, Nederländerna.

 • Christian Engelke

  Guide och expeditionsledare

  Christian föddes i Tyskland men alltsedan han för första gången satte sin fot i Norge har han varit drabbad av “Skandinavienbacillen”. Sedan dess har han nyfiket utforskat bergen och kustregionerna i Norge, Sverige och även Grönland. Äventyren innebar även att Christian lärde sig att tala skandinaviska. 2008 tog studierna Christian till Svalbard och där tillbringade han tre oförglömliga år. Efter detta flyttade han till ”sydligare breddgrader” och slog sig ner i Tromsö in norra Norge. Sedan 2009 arbetar Christian som guide på heltid. Han har bland annat arbetat som ingenjör för Norska Polarinstitutet, kajakguide och expeditionsguide i både Arktis och Antarktis.

 • Eirik Grønningsæter

  Guide

  Eirik växte upp på norska västkusten och har sedan unga år haft ett stort fågelintresse. Idag är han en erkänt duktig ornitolog. Han har även alltid haft ett stort intresse för natur och naturvård, något som också har påverkat hans yrkesval. Under årens lopp har intresset för polarområdena vuxit sig allt starkare och han har arbetat flertalet säsonger i Antarktis och Arktis, och då i synnerhet på Svalbard. Sedan 2007 har han utöver biologkarriären även ägnat sig åt naturfoto, men även fortsatt sitt vetenskapliga arbete om alltifrån valar och fåglar till fladdermöss och stora rovdjur.

 • David Berg

  Guide och expeditionsledare

  David har alltid varit intresserad av polartrakterna vilket ledde till att han utbildade sig till geovetare och naturguide vid Umeå universitet. Vid sitt första besök på Svalbard drabbades han av den ökända polarbacillen, och sedan dess har han varit både på Grönland och Svalbard flera gånger. Bland annat tillbringade han en månad i tält på Grönland då han gjorde sitt examensarbete som geovetare. David har även jobbat som hundspannsförare och guide både i Sverige och på Svalbard.

 • Elke Lindner

  Guide och expeditionsledare

  Elke är en sann polarexpert. Hon har arbetat som guide och expeditionsledare från Svalbard och Grönland i norr till Sydgeorgien och Antarktis i söder, men har även studerat ekologi och marinbiologi vid universitetet på Svalbard (UNIS) – världens nordligaste institution för högre utbildning och forskning. Åren i Arktis har även resulterat i att Elke nu talar skandinaviska. Hon tycker om och inspireras av att träffa människor som delar hennes intresse för natur, kultur och historia.

 • Hannah Lawson

  Guide

  Hannah studerade zoologi vid universitetet i Liverpool och har en examen i Natural History Illustration från Royal College of Art i London. Efter ett års studier av parasiter hos bergsgorillor bytte hon inriktning och arbetade som konstnär under flera år på Chester Zoo och i Östafrika. Nu delar Hannah sin tid mellan att göra konstverk i sin ateljé och att arbeta som naturguide, gummibåtsförare och expeditionsledare på diverse expeditionsfartyg i Arktis och Antarktis. Hennes kärlek till marina däggdjur och fåglar har fört henne runt om i världen i över tio års tid.

 • Henrik Haaning Nielsen

  Guide

  Henrik har alltid haft en nyfiken och äventyrlig ådra och har rest i många delar av världen. Han anses vara specialist på identifiering av sjöfåglar och marina däggdjur, med särskild kunskap om Arktis. Henrik har deltagit i arktiska kryssningar i Davis sund, i nordöstra Grönlands fjordar och i Grönlandshavet i syfte att räkna och kartlägga sjöfåglar och marina däggdjur. Han är även en tålmodig observatör och fotograf - du kommer troligtvis att se honom ståendes ute på däck i timmar, ständigt vakande, på jakt efter spännande fåglar och djur.

 • Henrik Løvendahl

  Guide och expeditionsledare

  Henrik har jobbat som expeditionsledare och dykinstruktör både i Arktis och i Antarktis sedan 1998. Han har lett resor till Grönland, Svalbard, Antarktis, Sydgeorgien, Papua Nya Guinea, Norges kust och Skottland. En äventyrlig ådra och hans starka reslust gjorde att han lämnade sitt hemland Danmark för över 25 år sedan. Han har rest till jordens alla hörn och har som klättrare och dykare utforskat alpina terränger och världshav – men polartrakterna är hans allra största passion.

 • Kerstin Langenberger

  Guide

  Kerstin Langenberger kommer ursprungligen från Tyskland. Hon förälskade sig tidigt i polarområdena och har bott sju år på Island, där hon tog sin examen i miljövetenskap och sedan började arbeta inom turism. I Nordnorge tränade hon även huskies inför Finnmarksloppet, det längsta slädhundsloppet i Europa. Kerstin studerade till arktisk naturguide i Longyearbyen på Svalbard, vilket resulterade i att hon hamnade i branschen. Kerstin fascineras av allt som har med den arktiska naturen att göra. Hon är även en skicklig fotograf och talar skandinaviska.

 • Malenthe Teunis

  Guide

  Malenthe har alltid fascinerats av polartrakterna, så när universitetet i Groningen gav en kurs om Arktis hoppade hon genast på. Sedan dess har hennes kärlek till Arktis bara vuxit. Hon läser ett magisterprogram inom biologi och ny teknik, och sommaren 2014 tillbringade hon i Ny-Ålesund på Svalbard där hon forskade på silvertärnor. Sedan sommaren 2014 arbetar hon som guide för PolarQuest, ett jobb som hon älskade från första början.

 • Manda Lundström

  Guide

  Manda växte upp i Sverige och utvecklade en bestående kärlek till naturen under sin barndom. Ett av hennes största intressen är marina däggdjur, vilket ledde till marinbiologi-studier på Island. Hon har också studerat glaciologi, geologi och ekologi vid Umeå universitet i Sverige och i december 2015 gjorde hon sin första expedition som guide utanför västkusten vid Antarktiska halvön. När Manda inte guidar arbetar hon inom miljövård med fokus på föroreningar och marksanering.

 • Martin Berg

  Guide

  Martins brinnande intresse för fåglar och däggdjur har tagit honom till jordens alla hörn i sitt sökande efter sällsynta arter. Han har länge lockats av äventyr och har deltagit på en rad expeditioner till bland annat Amazonas, Kaukasus och Himalaya för att studera utrotningshotade eller okända fågelarter. Han har även lagt mycket tid på att forska om havsfåglar kring Nya Zeeland och att inventera marina däggdjur och havsfåglar kring Antarktis.

 • Marty Garwood

  Guide

  Marty är född i Sydney och hans kärlek till havet har lett till en examen i marinbiologi, gedigen erfarenhet av dykning och ett arbete som djurskötare på ett akvarium i Sydney. Hans arbete på akvariet har innefattat unika uppgifter som att exempelvis vara fosterförälder till pingvinungar och att mata hajar för hand. Marty besökte Antarktis för fem år sedan och har sedan dess gjort sitt allra bästa för att spendera så mycket tid som möjligt bland isarna.

 • Mattias Horntrich

  Guide och expeditionsledare

  Mattias började sin karriär i Sverige som Divemaster och fortsatte sedan som dykinstruktör utomlands. De senaste tio åren har han arbetat heltid med dykexpeditioner i Australien, Thailand och Egypten. Mattias är en entusiast ända ut i fingertopparna och schemat är allt som oftast fullt. Om somrarna händer det att Mattias kör dykbåtar på Sveriges västkust, men den mesta tiden av sommarhalvåret går åt till att arbeta som en av PolarQuests guider på Svalbard. Sen ett par år tillbaka är Mattias även färdledare på våra resor till Antarktis & Galapagos.

 • Mia Lundqvist

  Guide

  Mias största passion har alltid varit att resa och att upptäcka nya platser runt om i världen. Hon visste redan tidigt att hon skulle arbeta inom resebranschen, och efter 15 år är hon fortfarande lika säker! Mia inledde sin karriär på PolarQuest 2010 och arbetar som samordnare för våra resor till Svalbard och Grönland. Samma år besökte hon Svalbard för första gången och blev förälskad i den arktiska naturen. Därför bestämde sig Mia för att under sommarmånaderna lämna kontorsstolen och istället hoppa i guidekläderna på Svalbard.

 • Nikita Ovsyanikov

  Guide

  Nikita har tillbringat längre tid i Arktis och med isbjörnar än de flesta på vår jord. Han är för närvarande biträdande vetenskaplig ledare och seniorforskare vid Wrangelöns statliga naturreservat i ryska Arktis. På Wrangelön har Nikita i decennier studerat dynamiken och beteendet hos isbjörnspopulationen. Han har även besökt isbjörnspopulationer över hela Arktis, från Hudson Bay och Svalbard till Franz Josef Land och Nordpolen.

 • Olle Carlsson

  Guide

  Olle är en före detta lärare som lämnade jobbet för att skriva, fotografera, spela jazz och resa. Hans resor har tagit honom till alla delar av den Atlantiska sektorn av Arktis inklusive Nordvästpassagen, Island, Grönland och Svalbard. Sedan 1991 har han tillbringat den svenska vintern i sitt favoritområde Antarktis, och därigenom har han kommit att dela silvertärnans vandring mellan Arktis och den Södra oceanens isar.

 • Pär Skog

  Guide

  Resor, djur och natur har alltid varit en stor del av Pärs liv. Efter sin militärtjänst som fjälljägare reste Pär på stora och små äventyr runt om i världen, och vid det här laget har han rest i över 100 länder. Pärs karriär i resebranschen började inom hotellnäringen i USA och fortsatte på diverse fjällhotell i Sverige med jobb både i kök och som färdledare. Därefter arbetade han tillsammans med samer i Finland och Sverige samt guidade turister längs Norges kust. Sedan 2008 har Pär arbetat för PolarQuest på nästan alla våra resmål.

 • Rickard Berg

  Guide och expeditionsledare

  Rickard är uppvuxen i Roslagen och fick tidigt smak för äventyr. Efter avslutad examen som fartygsbefäl började han att arbeta som äventyrsguide i Åre och reste till Svalbard för att köra hundsläde. Vid det här laget har han hunnit med flera vintersäsonger som slädhundsguide på Svalbard och i Kanada. När Rickard inte är ute på expeditionskryssningar i Arktis så hittar man honom med största sannolikhet i en kajak, då han även jobbar som kajakinstruktör i Roslagen.

 • Rutger Bianchi

  Guide

  Rutger har studerat biologi och har en särskild fascination för djur och deras beteenden, samt de tuffa överlevnadskrav som ställs på djur och växter i det arktiska klimatet. Sedan han en gång hälsade på sin flickvän, också biolog, på Svalbard har han varit ivrig att följa i hennes fotspår och arbeta som guide på denna otroligt vackra plats! Han älskar kylan, tystnaden och lugnet i ett vinterlandskap.

 • Sarah Gerats

  Guide

  Sarah Gerats från Belgien fick upp ögonen för Arktis under sina konststudier på Island. Under många år bodde hon sedan i Finland, men så ofta hon kunde reste hon ännu längre norrut. När hon till slut nådde Svalbard lät hon helt enkelt bli att flyga hem igen, och har istället gjort Longyearbyen till sitt hem. Sarah har arbetat som guide på expeditioner runt Svalbard, Lofoten och i Antarktis och talar därför skandinaviska. Under åren på Svalbard har hon samlat på sig ett pärlband av smultronställe och som hon gärna delar med sig av.

 • Sara Orstadius

  Guide

  Sara kommer ursprungligen från Uppsala, men är sedan 2013 bofast på Svalbard. Hon har en masterexamen i språkvetenskap och jobbade tidigare som översättare och språkkonsult i Stockholm och Berlin. Men en dag bestämde hon sig för att byta kontorstillvaron mot fjäll och vildmark, och tillbringade de kommande åren i Kebnekaise, Lofoten och Tromsø. Sara guidar vandringsturer och expeditionskryssningar om somrarna, och om vintrarna arbetar hon som skoter- och skidguide. Sara är auktoriserad Svalbardguide och medlem i Röda Korsets lavin- och glaciärräddningsgrupp i Longyearbyen.

 • Thérèse Horntrich

  Guide och expeditionsledare

  Thérèse är schweiziska och har sedan tidig ålder varit intresserad av naturen, speciellt av vandring i Alperna. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap, men när hon för första gången besökte Svalbard 2010 drabbades hon av den berömda polarbacillen. Sommaren därpå kom hon tillbaka för att arbeta som trekking-guide och spenderade tre månader i tält. År 2012 bosatte sig Thérèse på Svalbard och utbildade sig till arktisk naturguide. Sedan dess jobbar hon året runt som guide, föreläsare och expeditionsledare och har med tiden lärt sig att tala svenska flytande.

 • Zet Freiburghaus

  Guide

  Zet är en före detta framgångsrik landslagskanotist som efter sin aktiva karriär tog en universitetsexamen i molekylärbiologi. Han gillar även att se sig om i världen. Bara förra året var han ute och liftade runt Palestina, vandrade och red i Tien Shen-bergen i Kirgizistan och innan året var slut hann han med en rundresa i Etiopien där han fick se den etiopiska vargen och stå två meter från lavasjön på en aktiv vulkan. Hans skarpa ögon och stora vana vid natur gör att han sällan missar ett djur.

 • Åsa Lindgren

  Guide

  Till vardags arbetar Åsa med att planera och genomföra forskningsexpeditioner till polarområden som Antarktis, Svalbard, Kanadensiska Arktis och de svenska fjällen. Hon har doktorerat vid Botaniska institutionen på Stockholms universitet och har forskat inom växtekologi på Kolahalvön, Svalbard, Wrangelön, i områdena kring Berings sund samt i vår egen Fennoskandiska fjällkedja. Åsa älskar utomhusaktiviteter såsom att vandra, paddla, åka skidor och att springa.