Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Guider

Vi vet att nyckeln till en lyckad expedition är kunniga och entusiasmerande guider. Det är de här guiderna som tar er med på äventyr runt om i världen! Flera av dem har mer än 20 års erfarenhet av polarområdena och många pendlar varje år mellan Arktis och Antarktis.

 • Adam Rheborg

  Guide och expeditionsledare

  Sedan 1998 har Adam guidat äventyrliga turister bland valrossar och isbjörnar på Svalbard. Han arbetar heltid som expeditionsledare, dykledare, guide, fotograf och föreläsare över hela världen. Under stora delar av året pendlar han mellan Arktis, Antarktis och våra ReQuest-resmål.

  Läs mer
 • Adrian Nordenborg

  Guide

  Adrian har ägnat större delen av sitt liv åt att äventyra i ett 100-tal länder världen över. Han har gjort nästan allt – från att leda skattjakter i Marocko och skidåkning i Iran till att paddla kajak utanför Manhattan. Adrian hyser stor kärlek till djur och natur och är en av PolarQuests verkliga veteraner.

  Läs mer
 • Ali Liddle

  Guide

  Ali har bott på både Falklandsöarna och Sydgeorgien, men är för närvarande baserad på Isle of Skye i Skottland. Hon har en passion för polarområdena och har arbetat på fartyg i både Antarktis och Arktis, samt på några destinationer däremellan.

  Läs mer
 • Annette Bombosch

  Guide

  Annette fascinerades tidigt av marina djur vilket ledde till studier i marinbiologi på Nya Zeeland och en master i marina skyddsområden. I samband med studierna fick hon möjlighet att besöka Antarktis och det var där, som hon smittades av den välkända polarbacillen.

  Läs mer
 • Anders Magnusson

  Guide

  Anders föddes på Östersjökusten i Sverige, började med fågelskådning som 7-åring och har sedan dess älskat natur och djurliv. Sökandet efter nya fåglar har tagit honom till många underbara platser i världen. De arktiska regionerna har alltid varit en av Anders favoritdestinationer och efter att ha gjort sin första resa till Svalbard 2002 har han återvänt till denna mycket speciella plats regelbundet.

  Läs mer
 • Andreas Bergström

  Guide och expeditionsledare

  Andreas växte upp i Botswana och i Uppsala och har studerat biologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han började guida på Svalbard 2008 och har parallellt med det fortsatt arbeta med forskningsprojekt om allt från möss i Kalahariöknen till glaciärer och havssköldpaddor i Costa Rica.

  Läs mer
 • Aríen Ramnfjell

  Guide

  Aríen har alltid känt en dragning till den högarktiska naturen. Född i Norges fjällandskap visste hon tidigt att det var i naturen hon hörde hemma.

  Läs mer
 • Arne Naevra

  Guide

  Arne är en av Nordens mest framstående naturfilmare och har producerat ett antal natur- och djurfilmer för skandinaviska public service-kanaler och för internationella företag som BBC. Flera av serierna innehåller material från Arktis (Ryssland, Alaska och Svalbard) och Antarktis.

  Läs mer
 • Beau Pruneau

  Guide och Expeditionsledare

  Under sin uppväxt i en timmerstuga i den kanadensiska vildmarken lärde sig Beau tidigt att uppskatta naturen samtidigt som han fick kunskap om navigering, spårning och vapenhantering. Han har besökt nästan alla världsdelar och älskar att spana efter isbjörnar ute på däck.

  Läs mer
 • Boris Wise

  Guide

  Boris är en passionerad naturalist, vildmarksguide och skicklig fotograf. Innan han åkte på sin första expeditionskryssning 2010 spenderade han tio år med att guida i sydöstra Alaska. Det är djurlivet och vildmarken i både avlägsna och välbekanta regioner som har inspirerade honom att fortsätta utforska.

  Läs mer
 • Carina Ketterer

  Guide

  Detta är Carina. Hon växte upp i den schweiziska huvudstaden Bern, långt ifrån havet. Carina trivs bäst utomhus, vilket så småningom ledde henne till att välja världen som sin arbetsplats. Hon specialiserade sig som internationell reseguide med fokus på polarområden. Carina är en även en sportfanatiker och ägnar sig åt triathlon på sin fritid. Men oroa dig inte, hon har lovat att dra ner på tempot ute i fält.

  Läs mer
 • Celina Fester

  Guide

  Celina är en certifierad Arktisk naturguide hemmahörande i Longyearbyen. Hon är som allra lyckligast när hon får guida resenärer och visa upp sitt fantastiska hem, antingen genom vandringar till fots, på skoter, med båt eller skidandes över Svalbards vackra glaciärer. Celina hyser dessutom en stor passion för havet och håller kajakkurser på sina lediga dagar. En av hennes bästa naturupplevelser skedde under just en kajakpaddling på Svalbard då hon mitt i turen fick sällskap av ett gäng vitvalar.

  Läs mer
 • Christian Engelke

  Guide och expeditionsledare

  Christian är en av PolarQuest mycket kunniga och populära expeditionsledare med stor erfarenhet från våra polarområden. Christian har spenderat många år på flertalet platser kring Svalbard och Grönland och är en av PolarQuests främsta experter om just Grönland.

  Läs mer
 • Daniel Höhne

  Guide

  Daniel började sin guidebana i Tysklands små nationalparker vid Östersjön. Med en önskan att utforska Island, en plats han först besökte 2014 och nu kallar sitt hem, upptäckte han med tiden en djup kärlek för guidning i avlägsna områden som Svalbard och Antarktis.

  Läs mer
 • Daniel Simonsson

  Guide

  Daniel är en vattenmänniska med fokus fiskar och koraller. Han är utbildad biolog och älskar allt vad naturen har att erbjuda. Han tycker om att ständigt inspirera sin omgivning med fynd från naturen. Daniel är också en hobbyornitolog med kikaren ständigt i handen.

  Läs mer
 • David Berg

  Guide och expeditionsledare

  David är utbildat till geovetare och naturguide vid Umeå universitet. Vid sitt första besök på Svalbard drabbades han av den ökända polarbacillen, och sedan dess har han varit både på Grönland, Svalbard och Antarktis flera gånger. David har även jobbat som hundspannsförare både i Sverige och på Svalbard.

  Läs mer
 • Debbie Bouma

  Guide

  Debbie är zoolog och arbetar som expeditionsguide i polarområdena och i hemlandet Nederländerna. Hon har en passion för att spåra och registrera fauna på olika platser för diverse projekt.

  Läs mer
 • Dorothee Hippel

  Expeditionsledare & Guide

  Tysklandsfödda Dorothee har sedan unga år varit passionerat intresserad av polarområden, särskilt norra halvklotet, vilket så småningom ledde henne till Island. Hon har en magisterexamen i historia, skandinaviska studier och litteratur från universitetet i Köln.

  Läs mer
 • Eli Gunnemark

  Guide

  Efter flera år som vildmarksguide fick Eli chans till två månaders arbete på Svalbard. Två månader blev till sex år och i dag jobbar han i Arktis året om, som snöskoter, båt- och glaciärguide.

  Läs mer
 • Elin Sjöberg

  Guide

  Elins bakgrund är starkt länkad till hav och berg. Hon är uppväxt på en segelbåt, hann segla jorden runt och korsa Atlanten flera gånger innan hon fyllt femton, och gick bara några år i vanlig svensk skola.

  Läs mer
 • Elke Lindner

  Guide och expeditionsledare

  Elke är en sann polarexpert. Hon har arbetat som guide och expeditionsledare från Svalbard och Grönland i norr till Sydgeorgien och Antarktis i söder, men har även studerat ekologi och marinbiologi vid universitetet på Svalbard (UNIS). Åren i Arktis har även resulterat i att Elke nu talar skandinaviska.

  Läs mer
 • Erik Edvardsson

  Guide

  Erik är utbildad biolog med inriktning mot ekologi och naturvård och har stor erfarenhet av fältarbete och naturinventeringar i hela Sverige. Första gången han utforskade Arktis och Antarktis gjorde han det som en PolarQuest-resenär! Sedan dess har han varit guide och expeditionsledare på flera av våra resor.

  Läs mer
 • Eva Molin Westerholm

  Guide

  Eva är en djurälskande friluftsentusiast från Sverige. Hon har utforskat våra polarområden under de senaste 15 åren, och anser sig vara väldigt lyckligt lottad som får möjlighet att se så mycket av denna vackra plats på jorden.

  Läs mer
 • Fredrik Aurell

  Guide

  Kärleken till naturen och vildmarken har inspirerat Fredrik till stora och små äventyr runt om i världen. Han har tävlat med segelbåtar över Atlanten och arbetat som dykinstruktör och guide, både i kalla vatten hemma i Sverige och bland korallrev i tropikerna. Han har även studerat miljövetenskap och marinbiologi. Han bor för närvarande i Chamonix där han söker äventyr på glaciärer och i de höga bergen.

  Läs mer
 • Gary Miller

  Guide

  Garys kärlek till polarområdena började för över 45 år sedan när han först reste till Arktis för att studera isbjörnar i Churchill, Manitoba för sin MA i zoologi. Han har sedan genomfört 20 säsonger på Svalbard och östra Grönland samt utforskat högarktis och hans kärlek till djurlivet, landskapet och miljön märks tydligt i hans entusiasm och kunskap om området.

  Läs mer
 • Gerard Baker

  Guide och Expeditionsledare

  Gerard Baker är en rutinerad polarveteran som har arbetat i polarmiljöer de senaste 30 åren, inklusive fyra övervintringar i Antarktis.

  Läs mer
 • Gunilla Lindh

  Guide och expeditionsledare

  Gunillas guidekarriär startade när hon insåg att hennes förälskelse till våra avlägsna och orörda polarområden var så stark att något annat än en passionerad karriär som polarguide inte existerade. När hon inte guidar gäster är hon oftast på resande fot – antingen med skidor eller vandringskängor på fötterna.

  Läs mer
 • Hadleigh Measham

  Guide och Expeditionsledare

  Engelsmannen Hadleigh är en sann polarfantast och spenderar större delen av året ombord på isförstärkta fartyg och isbrytare i Antarktis och Arktis. När han inte jobbar, ägnar han sig gärna åt dykning och skidåkning eller fyller stora canvasdukar med motiv inspirerade av sina erfarenheter ute i fält.

  Läs mer
 • Henrik Törnberg

  Guide

  2018 blev Henrik en del av PolarQuest i rollen som Operation Manager och arbetar ”bakom kulisserna” med säkerhet och logistik för våra gäster och guider. Polarbacillen har ett fast grepp om honom, och han guidar ett antal turer per år för att komma ut och uppleva den natur som han är så fascinerad av.

  Läs mer
 • Henry Páll Wullf

  Guide och Expeditionsledare

  Henry är en dedikerad polarentusiast vars yrke har tagit honom jorden runt. Född i Tyskland men islänning i hjärtat håller han nu till i Karapaterna i Rumänien. Med ett passionerat intresse för kryosfären och dess distinkta ekosystem är han övertygad om att vi endast genom förståelse för den tätt sammankopplade miljön kommer att kunna skydda den.

  Läs mer
 • Ida Olsson

  Guide och Expeditionsledare

  Ida växte upp i Sverige och är utbildad gymnasielärare inom idrott och hälsa samt historia. Under sin studietid arbetade hon som forsrännings- och skoterguide och efter en tid som lärare blev hon guide på heltid ute i Sveriges nordligaste vildmark. Just nu bor hon i Longyearbyen på Svalbard, men har även tillbringat mycket tid på Grönland och varit guide även där.

  Läs mer
 • Johan Carlsson Tjernström

  Guide

  Att bli polarguide och följa i både sin fars och farfars fotspår var ett enkelt val för Johan. På en resa med PolarQuest ombord på M/S Stockholm blev han förälskad i Svalbards arktiska vildmark.

  Läs mer
 • Johnny van Vliet

  Guide

  Johnny är ekolog och jobbar som expeditionsguide. Efter mer än 15 år som frilansare inom trädteknisk forskning och faunainspektioner var det intresset för viltfotografering som tillslut ledde honom till expeditionsguidning.

  Läs mer
 • Karin Amby

  Guide

  Karin bodde permanent i Longyearbyen i nio år. Under den tiden hann hon studera Svalbards fascinerande flora, sluta vara hundrädd och börja köra hundspann, bli mamma till två barn och starta företaget FatBike Spitsbergen. Idag försörjer hon sig som frilansande guide på både Svalbard och Grönland och är stolt hemmamamma mellan uppdragen.

  Läs mer
 • Kuba Potrawiak

  Guide

  Kuba ser vildmarken som sitt andra hem. Han har varit bergs- och glaciärguide på hela fem olika kontinenter och han har ett enormt intresse och kärlek till just glaciärer.

  Läs mer
 • Laura Mony

  Guide

  Havet har alltid varit en stor del av Lauras liv. Sedan hon var liten har hon tillbringat mycket tid på segelbåtar och när hon var mellan 12 och 14 år seglade hon jorden runt och korsade flera hav. Den resan spädde på hennes passion för havet då hon upptäckte dess storhet och dess betydelse för jordens dynamik.

  Läs mer
 • Lisa Ström

  Guide och expeditionsledare

  Lisa Ström flyttade till Svalbard 2001 för att studera Arktisk teknologi på universitetet på Svalbard. Här genomförde hon även sin master i biologi. Intresset av Svalbard och polarområdena gjorde att Lisa bosatte sig på ön tills 2013.

  Läs mer
 • Magnus Danbolt

  Guide och Expeditionsledare

  Marinbiologen Magnus forskning har tagit honom på expeditioner över hela världen. Han har utforskat allt från tropikerna till polartrakterna och har bland annat inventerat pingviner i Subantarktis, munksälar i Afrika samt forskat på blåval i haven kring Island och Grönland.

  Läs mer
 • Marcel Schütz

  Guide

  Marcel Schütz är född och uppvuxen i Schweiz och har alltid haft en passion för natur, landskap och fotografering. Han stiftade sin första bekantskap med det norra polarområdet 2008, då han vid 18 års ålder åkte på en privat expedition till Svalbard.

  Läs mer
 • Margherita Lucadello

  Guide

  Margherita blev förälskad i Arktis under sin två månaders vistelse på den tjeckiska forskningsstationen "Petuniabukta" på Svalbard. Hon har också bott i Tromsø i Nordnorge samt på Maldiverna. Margherita har en magisterexamen i marinbiologi.

  Läs mer
 • Martin Berg

  Guide och Expeditionsledare

  Martins brinnande intresse för fåglar och däggdjur har tagit honom till jordens alla hörn i sitt sökande efter sällsynta arter. Han har länge lockats av äventyr och har deltagit i en rad expeditioner till bland annat Amazonas, Kaukasus och Himalaya för att studera utrotningshotade eller okända fågelarter.

  Läs mer
 • Meike Sjoer

  Guide och expeditionsledare

  Redan som barn spenderade Meike mycket tid i skogen utanför sitt hem i Nederländerna. Det var under denna tid som hennes kärlek till naturen föddes. Hon fascinerades av natur, djur, äventyr och speciellt fåglar. Fåglar av alla dess sorter har alltid varit ett stort intresse för Meike.

  Läs mer
 • Mia Lundqvist

  Guide

  Mia inledde sin karriär på PolarQuest 2010 och arbetar som samordnare för våra resor till Svalbard och Grönland. Samma år besökte hon Svalbard för första gången och blev förälskad i den arktiska naturen. Sen dess lämnar Mia kontorsstolen sommartid för att guida på Svalbard.

  Läs mer
 • Miriam Vermeij

  Guide

  I sin ungdom reste Miriam runt mycket i Europa tillsammans med sina föräldrar och sin syster. Miriams naturintresse väcktes tidigt och under uppväxten i Nederländerna tillbringade hon nästan all tid utomhus där hon undersökte insekter och växter. Tack vare sitt stora miljöintresse valde hon en naturvetenskaplig utbildning med specialisering inom markföroreningar.

  Läs mer
 • Nikita Ovsyanikov

  Guide

  Nikita är för närvarande biträdande vetenskaplig ledare och seniorforskare vid Wrangelöns statliga naturreservat i ryska Arktis. På Wrangelön har Nikita i decennier studerat dynamiken och beteendet hos isbjörnspopulationen. Han har även besökt isbjörnspopulationer över hela Arktis.

  Läs mer
 • Niklas Nilsson

  Guide

  Svalbardspecialisten Niklas Nilsson är främst involverad i planeringen och samordningen av expeditionskryssningar till Svalbard, men är också en del av guideteamet. Han har lång erfarenhet av Svalbard och har rest med alla tre fartygen under olika årstider, från tidig vår till sen höst. Niklas är en sann naturentusiast och även en prisbelönt naturfotograf.

  Läs mer
 • Nils Carlsson

  Guide och Expeditionsledare

  Passionerade biologen Nils har doktorerat i ämnet limnologi, läran om inlandsvatten, och är en av få personer i världen som har fått namnge en tidigare okänd art av krabba. När han inte guidar i våra polarområden arbetar han med frågor kring djurliv och invasiva arter för svenska myndigheter.

  Läs mer
 • Noee Knecht

  Guide

  Noee är en miljövetare i hjärtat och fascinerad av allt levande och icke levande runt omkring henne. Efter att ha studerat på Svalbard i ett halvår blev hon förälskad i snö och is. Hennes äventyrsanda har alltid lett henne till olika platser runt om i världen.

  Läs mer
 • Olivier Kopp Wålberg

  Guide och Expeditionsledare

  Olivier började komma i kontakt med naturen redan vid 6 års ålder och har alltid fascinerats av dess skönhet, kraft och sårbarhet.

  Läs mer
 • Patrik Jonasson

  Guide

  Mångsysslare med många intressen, men som hyser störst kärlek till fåglar, djur och natur. Arbetar som brandman/räddningslärare på Räddningstjänsten Storgöteborg. Han har även en yrkeslärarexamen från Göteborgs universitet med inriktning mot vård, omsorg och socialt arbete.

  Läs mer
 • PA Åhlen

  Guide

  PA är en norrländsk biolog med stort naturintresse, vilket har mynnat ut i otaliga resor till olika världsdelar och spännande möten med vilda djur.

  Läs mer
 • Piet van den Bemd

  Guide

  Redan om barn utvecklade Piet en stark fascination för natur och djurliv. Tillsammans med sina föräldrar reste han till flera olika kontinenter och länder. Han fick ta del av nya kulturer och möta fler djur i det vilda, än han någonsin upplevt i sitt hemland, Nederländerna.

  Läs mer
 • Rutger Bianchi

  Guide

  Rutger har studerat biologi och har en särskild fascination för djur och växter i det arktiska klimatet. Sedan han en gång hälsade på sin flickvän på Svalbard har han varit ivrig att följa i hennes fotspår och arbeta som guide. Rutger älskar kylan, tystnaden och lugnet i ett vinterlandskap.

  Läs mer
 • Ryan Hope-Inglis

  Guide och Expeditionsledare

  Ryan startade sin guidekarriär som fors- och kanotinstruktör i södra Frankrike. Hans kärlek till polarområdena började växa fram 2013 och han har sedan dess återvänt till dessa avlägsna hörn som guide och expeditionsledare. Ryan bor nu i Longyearbyen på Svalbard. Han har också tillbringat mycket tid på Grönland och varit guide även där.

  Läs mer
 • Sven Lidström

  Guide

  Sven är en riktig polarräv och har levt och arbetat många år i våra polarområden. Han har arbetat på samtliga sju kontinenter och deltagit i mängder av forskningsexpeditioner.

  Läs mer
 • Sylvia Gross

  Guide

  Sylvia är född och uppvuxen i Bonn i Tyskland och reste till Arktis för första gången 2012. Efter att ha avslutat sina studier lämnade hon Tyskland för gott för att bo och arbeta i Arktis året runt. Hon har bland annat tillbringat två säsonger som hundspannsguide i Finland, bott med inuiterna i det avlägsna östra Grönland och guidat på Svalbard och Antarktis.

  Läs mer
 • Szymon Niezabitowski

  Guide

  Szymon föddes i Krakow, Polen. Där studerade han biologi och geografi och tog sin examen i "Facility of Biology and Earth Sciences". Hans sista avhandling handlade om vulkaniska jordar på Island.

  Läs mer
 • Thérèse Horntrich

  Guide och expeditionsledare

  Thérèse är schweiziska och har sedan tidig ålder varit intresserad av naturen. Hon är utbildad till arktisk naturguide och har även en examen i medie- och kommunikationsvetenskap. År 2012 bosatte sig Thérèse på Svalbard och sedan dess jobbar hon året runt som guide, föreläsare och expeditionsledare.

  Läs mer
 • Thijs Holkers

  Guide

  Thijs är från Nederländerna. Han har en stor förkärlek till snö och berg, något som började redan i ung ålder.

  Läs mer
 • Thomas Egeberg Lund Johansen

  Guide

  Thomas är utbildad historiker och museiintendent och bodde tidigare på Grönland. Ett land han älskar och där han har en gedigen erfarenhet av guidning. Bland annat har han guidat på västkusten och i den stora fjorden Scoresbysund, men också längs inlandsisen.

  Läs mer
 • Ursula Tscherter

  Guide

  Ursula växte upp långt från kusten, i inlandet i Schweiz. När hennes barndomsdröm om att se en val gick i uppfyllelse tog hennes liv en vändning. Under de följande 20 åren studerade hon valar med extra fokus på de fascinerande men relativt okända vikvalarna i östra Kanada.

  Läs mer
 • Vide Brandt

  Guide

  Vide är född och uppvuxen i Göteborg, men har varit bosatt i Longyearbyen sedan början av 2007. Ända sedan han flyttade till Svalbard har han haft en passion för jakt, fiske och utomhusaktiviteter som snöskoter och vandring. Detta har gradvis utvecklats till en livsstil och hans fritidsintressen har också blivit hans jobb.

  Läs mer
 • Zet Freiburghaus

  Guide och Expeditionsledare

  Zet är en före detta framgångsrik landslagskanotist med en universitetsexamen i molekylärbiologi. Hans passion i livet är att resa och när han inte guidar för oss på Svalbard och Grönland, eller jobbar som kajakguide i Antarktis, planerar han sitt nästa reseäventyr.

  Läs mer
 • Åsa Lindgren

  Guide

  Till vardags arbetar Åsa med att planera och genomföra forskningsexpeditioner till polarområdena och de svenska fjällen. Hon har doktorerat vid Botaniska institutionen på Stockholms universitet och har forskat inom växtekologi på bland annat Kolahalvön och Svalbard.

  Läs mer