Svalbard
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till den arktiska ögruppen Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 53 passagerare genom denna spektakulära vildmark med gnistrande glaciärer, vackra fjordlandskap och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna. Vi arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och alla våra resor är klimatkompenserade. Du reser alltid med både svensk- och engelsktalande guider. Välkommen ombord!
Upplev våra resor till Svalbard
Svalbard
Svalbard är en ögrupp i Norra ishavet, belägen mellan 76° och 81° nordlig bredd, rakt norr om Nordkap på norska fastlandet. Spetsbergen är den största och mest kända av öarna. Ibland kallas hela Svalbard för Spetsbergen, som är holländarnas ursprungliga namn på ögruppen. Andra öar är Nordaustlandet, Edgeøya, Barentsøya, Prins Karls Forland, Kong Karls Land, Kvitøya, Hopen och Bjørnøya. Den totala ytan är 62 400 kvadratkilometer, ungefär lika stort som Värmland, Dalarna och Hälsingland tillsammans.
Historia
Första gången som namnet Svalbard omnämns är i en isländsk årskrönika från år 1194: ”Svalbardr fundr” – Svalbard är funnet. Det råder dock delade meningar om huruvida det var landet eller iskanten som upptäcktes, då Svalbard kan tolkas som ”kall kust” eller ”kall kant”. Det skulle dröja flera hundra år innan någon av de stora nationerna i Europa upptäckte Svalbard. År 1596 seglade två holländska fartyg norrut för att runda Nordnorge i hopp om att hitta en genväg till Kina och Indien. Med ombord på ett av fartygen var lotsen Willem Barents, som är den som officiellt betraktas som upptäckaren av Svalbard. Holländarna imponerades av Svalbards dramatiska, spetsiga landskap, och kallade landet för Spitsbergen. Svalbard blev tidigt en naturlig startpunkt för flera mer eller mindre lyckade försök att nå Nordpolen. Ingen annanstans på jorden finns isfria vatten så långt norrut. Nordenskiöld, Amundsen och Andrée är några av de stora polarfarare som har haft siktet inställt på att nå Nordpolen.
Svalbards djur och natur
En resa på Svalbard lämnar få besökare oberörda. Det är en magisk värld med midnattssol och packis, gnistrande glaciärer och ett makalöst djurliv – endast ett stenkast från Nordpolen.
Till skillnad från många andra ställen i Arktis är djuren på Svalbard fredade, vilket gör att de inte skyr människan, utan snarare visar nyfikenhet. Exakt hur många isbjörnar som finns på Svalbard är svårt att säga då populationen rör sig över stora områden, men under en expeditionskryssning är chanserna goda att möta några av dem. Förutom isbjörnar finns det 21 olika däggdjursarter som lever på land och is eller i havet kring Svalbard. Hälften av dessa är valar. Andra däggdjur som vi hittar här är valross, olika arter av säl, polarräv och Svalbardsren.
Svalbard har även ett rikt fågelliv, framförallt havsfåglar som i stora kolonier häckar runt hela arkipelagen. Fler än 200 fågelarter har observerats på Svalbard och i dess farvatten, men bara ett par dussin arter häckar. Fyra arter utgör 95 procent av fågellivet: Spetsbergsgrisslan, stormfågeln, alkekungen och den tretåiga måsen. Deras enorma populationer återspeglar havets rikedom och produktivitet. Ingen annanstans finns ett lika rikt fågelliv så långt norrut.
Glaciärer och packis
60 procent av Svalbards yta täcks av glaciärer, och isen kan vara upp till 600 meter tjock. Det finns fler än 2 100 större och mindre glaciärer på Svalbard. Kända och mäktiga glaciärer är bland andra Monacobreen, Lilliehöökbreen, Bråsvellbreen och Austfonna. Austfonna på Nordaustlandet är den största, med en ismantel som är ett av världens största landistäcken och vars isfront mot havet är 130 kilometer lång.
Geologi
Den som är intresserad av geologi hittar mycket spännande på Svalbard. Arkipelagen bildades vid Nordöstgrönlands kust, och har sedan förflyttats genom kontinentaldriften till andra sidan ekvatorn där den vände för att gå på stadigt nordlig kurs. Om ett antal miljoner år beräknas ögruppen Svalbard passera Nordpolen på sin rastlösa geologiska vandring!
Växter
Trots att Svalbard inte precis är något växthus, och att bara cirka sju procent av landytan hyser några växter överhuvudtaget, finns det inte mindre än 164 olika inhemska växtarter på Svalbard, samt ytterligare sex-sju arter som människan fört med sig.
Säsonger på Svalbard.
Om vintern ligger Svalbard inbäddat i mörker under ett täcke av is och snö, men från mitten av april till slutet av augusti lyser midnattssolen över Svalbard. Medeltemperaturen ligger runt +6°C i juli.
Början av säsongen (maj till slutet på juni) bjuder på vackra vinterlandskap och en förunderlig renhet. Det är fortfarande vår i Arktis, fågelbergen sjuder av liv, isbjörnens årsungar är små och säl och isbjörn syns ibland på fjordisarna framför glaciärerna. Den mäktiga packisen är inte långt bort.
I mitten av säsongen (slutet av juni till början på augusti) råder sommar. Isen släpper sitt grepp runt öarna vilket gör det möjligt att komma längre österut i arkipelagen. Valar syns ofta i vattnen och på land blir allt större områden snöfria vilket gör fler och längre vandringar möjliga. De få blomarternas färgprakt är nu enastående.
Hösten kommer till Svalbard sent i augusti. Solen står allt närmre horisonten och ljuset börjar bli milt och mjukt, vilket erbjuder ett vackert fotoljus. Det är nu det snöfria landskapet syns som tydligast och tundran börjar skifta i höstfärger. Efter mitten av augusti kan man få se ismåsens ungar medan andra fågelarter börjar förbereda sin flytt. Isen har dragit sig allt längre bort och kanske är det möjligt att komma hela vägen runt Spetsbergen. Grönlandssälar syns i grupper och det är möjligt att se valrosshonor med ungar.
AECO
AECO – Association of Arctic Expedition Cruise Operators – är en internationell organisation som består av kryssningsoperatörer som verkar i Arktis. AECO grundades 2003 och har sedan dess kommit att bli en viktig organisation som representerar kryssningsoperatörernas sak samt förmedlar den kunskap branschen har förvärvat genom åren. AECO är dedikerat till att alla medlemmar skall bedriva ansvarsfull, hållbar och säker turism i Arktis och strävar efter att sätta bästa möjliga standard för branschen. Läs mer om AECO och dess riktlinjer på www.aeco.no
Våra fartyg Svalbard
-
M/S Quest
Byggår 1992 53 passagerareEtt litet och bekvämt fartyg, med god service och familjär stämning. Från panoramaloungen och de rymliga observationsdäcken har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet Alla hytter har havsutsikt och privat dusch/WC.
-
M/S Sjøveien
Byggår 1964 12 passagerareM/S Sjøveien byggdes i Bergen 1964 för den norska regeringen och hon har arbetat för dem i flera olika roller. Hon är en sann skönhet, med trädäck och klassiska detaljer. Ute på huvuddäck finns det gott om plats för att spana efter djurliv och fotografera.
-
M/S Stockholm
Byggår 1953/1999 12 passagerareM/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. Hon är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Att resa med detta lilla fartyg som endast tar 12 passagerare är som att färdas på en privat yacht.
Det är vi som tar dig med på äventyren
-
Adam Rheborg
Guide och expeditionsledareSedan 1998 har Adam guidat äventyrliga turister bland valrossar och isbjörnar på Svalbard. Han arbetar heltid som expeditionsledare, dykledare, TV-reporter, fotograf, journalist och föreläsare över hela världen. Under stora delar av året pendlar han mellan Arktis, Antarktis och våra ReQuest-resmål.
-
Adrian Nordenborg
GuideAdrian har ägnat större delen av sitt liv åt att äventyra i ett 100-tal länder världen över. Han har gjort nästan allt – från att leda skattjakter i Marocko och skidåkning i Iran till att paddla kajak utanför Manhattan. Adrian hyser stor kärlek till djur och natur och är en av PolarQuests verkliga veteraner.
-
Andreas Bergström
Guide och expeditionsledareAndreas växte upp i Botswana och i Uppsala och har studerat biologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han började guida på Svalbard 2008 och har parallellt med det fortsatt arbeta med forskningsprojekt om allt från möss i Kalahariöknen till glaciärer och havssköldpaddor i Costa Rica.
-
Christian Engelke
Guide och expeditionsledareChristian föddes i Tyskland men alltsedan han för första gången satte sin fot i Norge har han varit drabbad av “Skandinavienbacillen”. Han älskar att utforska bergen och kustregionerna i Norge, Sverige och även Grönland. Sedan 2009 arbetar han som expeditionsguide och kajakguide på heltid.
-
David Berg
Guide och expeditionsledareDavid är utbildat till geovetare och naturguide vid Umeå universitet. Vid sitt första besök på Svalbard drabbades han av den ökända polarbacillen, och sedan dess har han varit både på Grönland och Svalbard flera gånger. David har även jobbat som hundspannsförare både i Sverige och på Svalbard.
-
Elke Lindner
Guide och expeditionsledareElke är en sann polarexpert. Hon har arbetat som guide och expeditionsledare från Svalbard och Grönland i norr till Sydgeorgien och Antarktis i söder, men har även studerat ekologi och marinbiologi vid universitetet på Svalbard (UNIS). Åren i Arktis har även resulterat i att Elke nu talar skandinaviska.
-
Hannah Lawson
GuideHannah har studerat både konst och zoologi delar sin tid mellan att göra konstverk i sin ateljé och att arbeta som naturguide, gummibåtsförare och expeditionsledare på diverse expeditionsfartyg i Arktis och Antarktis. Hennes kärlek till marina däggdjur och fåglar för henne runt om i världen.
-
Henrik Haaning Nielsen
GuideHenrik har deltagit i arktiska kryssningar i Davis sund, i nordöstra Grönlands fjordar och i Grönlandshavet i syfte att räkna och kartlägga sjöfåglar och marina däggdjur. Han är även en tålmodig observatör och fotograf – du kommer troligtvis att se honom ståendes ute på däck i timmar, ständigt vakande.
-
Malenthe Teunis
GuideMalenthe har alltid fascinerats av polartrakterna och läser ett magisterprogram inom biologi och ny teknik. Hon har tillbringat en hel sommar i Ny-Ålesund på Svalbard, forskades om silvertärnor och sedan 2014 arbetar hon som guide för oss på PolarQuest. Ett jobb hon älskade från dag ett.
-
Manda Lundström
GuideManda älskar marina däggdjur har studerat marinbiologi på Island. På sitt CV har hon även glaciologi, geologi och ekologi vid Umeå universitet i Sverige. När Manda inte guidar för oss på PolarQuest arbetar hon inom miljövård med fokus på föroreningar och marksanering.
-
Martin Berg
GuideMartins brinnande intresse för fåglar och däggdjur har tagit honom till jordens alla hörn i sitt sökande efter sällsynta arter. Han har länge lockats av äventyr och har deltagit på en rad expeditioner till bland annat Amazonas, Kaukasus och Himalaya för att studera utrotningshotade eller okända fågelarter.
-
Mattias Horntrich
Guide och expeditionsledareDykinstruktören Mattias arbetar heltid med dykexpeditioner i Australien, Thailand och Egypten. Om somrarna kör han dykbåtar på Sveriges västkust, när han inte guidar på Svalbard. Sen ett par år tillbaka är Mattias även färdledare på våra resor till Antarktis och Galapagos.
-
Mia Lundqvist
GuideMia inledde sin karriär på PolarQuest 2010 och arbetar som samordnare för våra resor till Svalbard och Grönland. Samma år besökte hon Svalbard för första gången och blev förälskad i den arktiska naturen. Därför bestämde sig Mia för att under somrarna lämna kontorsstolen och istället guida på Svalbard.
-
Nikita Ovsyanikov
GuideNikita är för närvarande biträdande vetenskaplig ledare och seniorforskare vid Wrangelöns statliga naturreservat i ryska Arktis. På Wrangelön har Nikita i decennier studerat dynamiken och beteendet hos isbjörnspopulationen. Han har även besökt isbjörnspopulationer över hela Arktis.
-
Pär Skog
GuideEfter sin militärtjänst som fjälljägare tog Pär sikte på världen och vid det här laget har han rest runt i över 100 länder. Han har också jobbat inom hotellnäringen i USA, på diverse fjällhotell i Sverige och guidat turister längs Norges kust. Sedan 2008 guidar han för oss på PolarQuest.
-
Rutger Bianchi
GuideRutger har studerat biologi och har en särskild fascination för djur och växter i det arktiska klimatet. Sedan han en gång hälsade på sin flickvän, på Svalbard, har han varit ivrig att följa i hennes fotspår och arbeta som guide. Rutger älskar kylan, tystnaden och lugnet i ett vinterlandskap.
-
Sara Orstadius
GuideSara är språkvetaren som bytte kontorstillvaron mot fjäll och vildmark och tillbringade flera år i Kebnekaise, Lofoten och Tromsø. Hon är numera bofast på Svalbard och guidar vandringsturer och expeditionskryssningar om somrarna. Om vintrarna arbetar hon som skoter- och skidguide.
-
Thérèse Horntrich
Guide och expeditionsledareThérèse är schweiziska och har sedan tidig ålder varit intresserad av naturen. Hon är utbildad till arktisk naturguide och har även en examen i medie- och kommunikationsvetenskap. År 2012 bosatte sig Thérèse på Svalbard sedan dess jobbar hon året runt som guide, föreläsare och expeditionsledare.
-
Zet Freiburghaus
GuideZet är en före detta framgångsrik landslagskanotist med en universitetsexamen i molekylärbiologi. Hans passion i livet är att resa och när han inte guidar för oss, eller jobbar som kajakguide på Antarktis, planerar han sitt nästa reseäventyr. Zets skarpa ögon och vana vid natur gör att han sällan missar ett djur.
-
Åsa Lindgren
GuideTill vardags arbetar Åsa med att planera och genomföra forskningsexpeditioner till polarområdena och de svenska fjällen. Hon har doktorerat vid Botaniska institutionen på Stockholms universitet och har forskat inom växtekologi på bland annat Kolahalvön och Svalbard.
-
Beau Pruneau
Guide och ExpeditionsledareUnder sin uppväxt i en timmerstuga i den kanadensiska vildmarken lärde sig Beau tidigt att uppskatta naturen samtidigt som han fick kunskap om navigering, spårning och vapenhantering. Han har besökt nästan alla världsdelar och älskar att spana efter isbjörnar ute på däck.
-
Gunilla Lindh
Guide och expeditionsledareGunillas guidekarriär startade när hon insåg att hennes förälskelse till våra avlägsna och orörda polarområden var så stark att något annat än en passionerad karriär som polarguide inte existerade. När hon inte guidar gäster är hon oftast på resande fot – antingen med skidor eller vandringskängor på fötterna.
Kommande avgångar till Svalbard
Datum | Reselängd | Resa | Passagerare | Pris per person |
---|---|---|---|---|
25 maj 2022 | 9 dagar | Vår på Svalbard med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 42 900 SEK |
27 maj 2022 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2022 | 12 passagerare | Från 65 900 SEK |
1 jun 2022 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 46 900 SEK |
15 jun 2022 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 46 900 SEK |
22 jun 2022 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 46 900 SEK |
22 jun 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2022 | 12 passagerare | Från 78 900 SEK |
28 jun 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2022 | 12 passagerare | Från 82 900 SEK |
2 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2022 | 12 passagerare | Från 78 900 SEK |
8 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2022 | 12 passagerare | Från 82 900 SEK |
9 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 59 900 SEK |
12 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2022 | 12 passagerare | Från 78 900 SEK |
18 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2022 | 12 passagerare | Från 82 900 SEK |
19 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 59 900 SEK |
28 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2022 | 12 passagerare | Från 82 900 SEK |
29 jul 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 59 900 SEK |
1 aug 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2022 | 12 passagerare | Från 78 900 SEK |
11 aug 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2022 | 12 passagerare | Från 78 900 SEK |
17 aug 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2022 | 12 passagerare | Från 82 900 SEK |
18 aug 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2022 | 53 passagerare | Från 59 900 SEK |
29 aug 2022 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2022 | 12 passagerare | Från 78 900 SEK |
18 apr 2023 | 17 dagar | Norska kusten, Björnön & Svalbard med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 68 900 SEK |
2 maj 2023 | 9 dagar | Vår på Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 43 900 SEK |
3 maj 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 63 900 SEK |
3 maj 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 67 900 SEK |
10 maj 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 63 900 SEK |
10 maj 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 67 900 SEK |
16 maj 2023 | 9 dagar | Vår på Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 43 900 SEK |
23 maj 2023 | 9 dagar | Vår på Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 43 900 SEK |
27 maj 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 67 900 SEK |
30 maj 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 47 900 SEK |
7 jun 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 63 900 SEK |
10 jun 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 67 900 SEK |
13 jun 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 47 900 SEK |
14 jun 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 63 900 SEK |
17 jun 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 67 900 SEK |
21 jun 2023 | 9 dagar | Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 63 900 SEK |
29 jun 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 80 900 SEK |
30 jun 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 61 900 SEK |
10 jul 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 61 900 SEK |
15 jul 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 84 900 SEK |
20 jul 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 61 900 SEK |
25 jul 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 84 900 SEK |
29 jul 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 80 900 SEK |
4 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 84 900 SEK |
8 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 80 900 SEK |
12 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 61 900 SEK |
14 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 84 900 SEK |
18 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 80 900 SEK |
22 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 | 53 passagerare | Från 61 900 SEK |
24 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 | 12 passagerare | Från 84 900 SEK |
28 aug 2023 | 11 dagar | Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 | 12 passagerare | Från 80 900 SEK |
1 okt 2023 | 17 dagar | Svalbard och Nordnorge i höstskrud 2023 | 12 passagerare | Från 92 900 SEK |