Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Svalbard

Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till den arktiska ögruppen Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 53 passagerare genom denna spektakulära vildmark med gnistrande glaciärer, vackra fjordlandskap och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna. Vi arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och alla våra resor är klimatkompenserade. Du reser alltid med både svensk- och engelsktalande guider. Välkommen ombord!

Upplev våra resor till Svalbard

 • Ulrich Kühn
 • Gummibåtskryssning
  Adam Rheborg
 • Maurizio Biancarelli
 • Magiska Svalbard
  Adam Rheborg
 • Magiska maj
  Maria Nordvall
 • Bråsvellbreen
  Mattias Henningsson
 • Zodiackryssning
  Arne Naevra
 • Adam Rheborg
 • Kerstin Langenberger
 • Knölval
  Peter & Beverly Pickford
 • Henrik Haaning Nielsen
 • Svalbard erbjuder många magnifika glaciärer
  Zet Freiburghaus
 • Ismås
  Magnus Lundgren
 • Svalbard i juli
  Annette J M Scheepstra
 • Sea Endurance har rymliga observationsdäck
  PolarQuest
 • PolarQuest
 • M/S Stockholm erbjuder rymliga observationsdäck
  Lisa Ström
 • Adam Rheborg
 • Små fartyg - stora ögonblick
  Niklas Nilsson
 • Ulrich Kühn
 • Zodiac-kryssning
 • Kerstin Langenberger
 • Val Svalbard
 • Mika Aberra
 • I am Production
 • Johan Hammar
 • I am Production
 • Niklas Nilsson & Mattias Henningsson

Svalbard

Svalbard är en ögrupp i Norra ishavet, belägen mellan 76° och 81° nordlig bredd, rakt norr om Nordkap på norska fastlandet. Spetsbergen är den största och mest kända av öarna. Ibland kallas hela Svalbard för Spetsbergen, som är holländarnas ursprungliga namn på ögruppen. Andra öar är Nordaustlandet, Edgeøya, Barentsøya, Prins Karls Forland, Kong Karls Land, Kvitøya, Hopen och Bjørnøya. Den totala ytan är 62 400 kvadratkilometer, ungefär lika stort som Värmland, Dalarna och Hälsingland tillsammans.

Historia

Första gången som namnet Svalbard omnämns är i en isländsk årskrönika från år 1194: ”Svalbardr fundr” – Svalbard är funnet. Det råder dock delade meningar om huruvida det var landet eller iskanten som upptäcktes, då Svalbard kan tolkas som ”kall kust” eller ”kall kant”. Det skulle dröja flera hundra år innan någon av de stora nationerna i Europa upptäckte Svalbard. År 1596 seglade två holländska fartyg norrut för att runda Nordnorge i hopp om att hitta en genväg till Kina och Indien. Med ombord på ett av fartygen var lotsen Willem Barents, som är den som officiellt betraktas som upptäckaren av Svalbard. Holländarna imponerades av Svalbards dramatiska, spetsiga landskap, och kallade landet för Spitsbergen. Svalbard blev tidigt en naturlig startpunkt för flera mer eller mindre lyckade försök att nå Nordpolen. Ingen annanstans på jorden finns isfria vatten så långt norrut. Nordenskiöld, Amundsen och Andrée är några av de stora polarfarare som har haft siktet inställt på att nå Nordpolen.

Svalbards djur och natur

En resa på Svalbard lämnar få besökare oberörda. Det är en magisk värld med midnattssol och packis, gnistrande glaciärer och ett makalöst djurliv – endast ett stenkast från Nordpolen.

Till skillnad från många andra ställen i Arktis är djuren på Svalbard fredade, vilket gör att de inte skyr människan, utan snarare visar nyfikenhet. Exakt hur många isbjörnar som finns på Svalbard är svårt att säga då populationen rör sig över stora områden, men under en expeditionskryssning är chanserna goda att möta några av dem. Förutom isbjörnar finns det 21 olika däggdjursarter som lever på land och is eller i havet kring Svalbard. Hälften av dessa är valar. Andra däggdjur som vi hittar här är valross, olika arter av säl, polarräv och Svalbardsren.

Svalbard har även ett rikt fågelliv, framförallt havsfåglar som i stora kolonier häckar runt hela arkipelagen. Fler än 200 fågelarter har observerats på Svalbard och i dess farvatten, men bara ett par dussin arter häckar. Fyra arter utgör 95 procent av fågellivet: Spetsbergsgrisslan, stormfågeln, alkekungen och den tretåiga måsen. Deras enorma populationer återspeglar havets rikedom och produktivitet. Ingen annanstans finns ett lika rikt fågelliv så långt norrut.

Glaciärer och packis

60 procent av Svalbards yta täcks av glaciärer, och isen kan vara upp till 600 meter tjock. Det finns fler än 2 100 större och mindre glaciärer på Svalbard. Kända och mäktiga glaciärer är bland andra Monacobreen, Lilliehöökbreen, Bråsvellbreen och Austfonna. Austfonna på Nordaustlandet är den största, med en ismantel som är ett av världens största landistäcken och vars isfront mot havet är 130 kilometer lång.

Geologi

Den som är intresserad av geologi hittar mycket spännande på Svalbard. Arkipelagen bildades vid Nordöstgrönlands kust, och har sedan förflyttats genom kontinentaldriften till andra sidan ekvatorn där den vände för att gå på stadigt nordlig kurs. Om ett antal miljoner år beräknas ögruppen Svalbard passera Nordpolen på sin rastlösa geologiska vandring!

Växter

Trots att Svalbard inte precis är något växthus, och att bara cirka sju procent av landytan hyser några växter överhuvudtaget, finns det inte mindre än 164 olika inhemska växtarter på Svalbard, samt ytterligare sex-sju arter som människan fört med sig.

Säsonger på Svalbard.

Om vintern ligger Svalbard inbäddat i mörker under ett täcke av is och snö, men från mitten av april till slutet av augusti lyser midnattssolen över Svalbard. Medeltemperaturen ligger runt +6°C i juli.

Början av säsongen (maj till slutet på juni) bjuder på vackra vinterlandskap och en förunderlig renhet. Det är fortfarande vår i Arktis, fågelbergen sjuder av liv, isbjörnens årsungar är små och säl och isbjörn syns ibland på fjordisarna framför glaciärerna. Den mäktiga packisen är inte långt bort.

I mitten av säsongen (slutet av juni till början på augusti) råder sommar. Isen släpper sitt grepp runt öarna vilket gör det möjligt att komma längre österut i arkipelagen. Valar syns ofta i vattnen och på land blir allt större områden snöfria vilket gör fler och längre vandringar möjliga. De få blomarternas färgprakt är nu enastående.

Hösten kommer till Svalbard sent i augusti. Solen står allt närmre horisonten och ljuset börjar bli milt och mjukt, vilket erbjuder ett vackert fotoljus. Det är nu det snöfria landskapet syns som tydligast och tundran börjar skifta i höstfärger. Efter mitten av augusti kan man få se ismåsens ungar medan andra fågelarter börjar förbereda sin flytt. Isen har dragit sig allt längre bort och kanske är det möjligt att komma hela vägen runt Spetsbergen. Grönlandssälar syns i grupper och det är möjligt att se valrosshonor med ungar.

AECO

AECO – Association of Arctic Expedition Cruise Operators – är en internationell organisation som består av kryssningsoperatörer som verkar i Arktis. AECO grundades 2003 och har sedan dess kommit att bli en viktig organisation som representerar kryssningsoperatörernas sak samt förmedlar den kunskap branschen har förvärvat genom åren. AECO är dedikerat till att alla medlemmar skall bedriva ansvarsfull, hållbar och säker turism i Arktis och strävar efter att sätta bästa möjliga standard för branschen.  Läs mer om AECO och dess riktlinjer på www.aeco.no

Våra fartyg Svalbard

 • M/S Quest

  Byggår 1992 53 passagerare

  Ett litet och bekvämt fartyg, med god service och familjär stämning. Från panoramaloungen och de rymliga observationsdäcken har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet Alla hytter har havsutsikt och privat dusch/WC.

 • M/S Sjøveien

  Byggår 1964 12 passagerare

  M/S Sjøveien byggdes i Bergen 1964 för den norska regeringen och hon har arbetat för dem i flera olika roller. Hon är en sann skönhet, med trädäck och klassiska detaljer. Ute på huvuddäck finns det gott om plats för att spana efter djurliv och fotografera.

 • M/S Stockholm

  Byggår 1953/1999 12 passagerare

  M/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. Hon är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Att resa med detta lilla fartyg som endast tar 12 passagerare är som att färdas på en privat yacht.

Det är vi som tar dig med på äventyren

 • Adam Rheborg

  Guide och expeditionsledare

  Sedan 1998 har Adam guidat äventyrliga turister bland valrossar och isbjörnar på Svalbard. Han arbetar heltid som expeditionsledare, dykledare, TV-reporter, fotograf, journalist och föreläsare över hela världen. Under stora delar av året pendlar han mellan Arktis, Antarktis och våra ReQuest-resmål.

 • Adrian Nordenborg

  Guide

  Adrian har ägnat större delen av sitt liv åt att äventyra i ett 100-tal länder världen över. Han har gjort nästan allt – från att leda skattjakter i Marocko och skidåkning i Iran till att paddla kajak utanför Manhattan. Adrian hyser stor kärlek till djur och natur och är en av PolarQuests verkliga veteraner.

 • Andreas Bergström

  Guide och expeditionsledare

  Andreas växte upp i Botswana och i Uppsala och har studerat biologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han började guida på Svalbard 2008 och har parallellt med det fortsatt arbeta med forskningsprojekt om allt från möss i Kalahariöknen till glaciärer och havssköldpaddor i Costa Rica.

 • Christian Engelke

  Guide och expeditionsledare

  Christian föddes i Tyskland men alltsedan han för första gången satte sin fot i Norge har han varit drabbad av “Skandinavienbacillen”. Han älskar att utforska bergen och kustregionerna i Norge, Sverige och även Grönland. Sedan 2009 arbetar han som expeditionsguide och kajakguide på heltid.

 • David Berg

  Guide och expeditionsledare

  David är utbildat till geovetare och naturguide vid Umeå universitet. Vid sitt första besök på Svalbard drabbades han av den ökända polarbacillen, och sedan dess har han varit både på Grönland och Svalbard flera gånger. David har även jobbat som hundspannsförare både i Sverige och på Svalbard.

 • Elke Lindner

  Guide och expeditionsledare

  Elke är en sann polarexpert. Hon har arbetat som guide och expeditionsledare från Svalbard och Grönland i norr till Sydgeorgien och Antarktis i söder, men har även studerat ekologi och marinbiologi vid universitetet på Svalbard (UNIS). Åren i Arktis har även resulterat i att Elke nu talar skandinaviska.

 • Hannah Lawson

  Guide

  Hannah har studerat både konst och zoologi delar sin tid mellan att göra konstverk i sin ateljé och att arbeta som naturguide, gummibåtsförare och expeditionsledare på diverse expeditionsfartyg i Arktis och Antarktis. Hennes kärlek till marina däggdjur och fåglar för henne runt om i världen.

 • Henrik Haaning Nielsen

  Guide

  Henrik har deltagit i arktiska kryssningar i Davis sund, i nordöstra Grönlands fjordar och i Grönlandshavet i syfte att räkna och kartlägga sjöfåglar och marina däggdjur. Han är även en tålmodig observatör och fotograf – du kommer troligtvis att se honom ståendes ute på däck i timmar, ständigt vakande.

 • Malenthe Teunis

  Guide

  Malenthe har alltid fascinerats av polartrakterna och läser ett magisterprogram inom biologi och ny teknik. Hon har tillbringat en hel sommar i Ny-Ålesund på Svalbard, forskades om silvertärnor och sedan 2014 arbetar hon som guide för oss på PolarQuest. Ett jobb hon älskade från dag ett.

 • Manda Lundström

  Guide

  Manda älskar marina däggdjur har studerat marinbiologi på Island. På sitt CV har hon även glaciologi, geologi och ekologi vid Umeå universitet i Sverige. När Manda inte guidar för oss på PolarQuest arbetar hon inom miljövård med fokus på föroreningar och marksanering.

 • Martin Berg

  Guide

  Martins brinnande intresse för fåglar och däggdjur har tagit honom till jordens alla hörn i sitt sökande efter sällsynta arter. Han har länge lockats av äventyr och har deltagit på en rad expeditioner till bland annat Amazonas, Kaukasus och Himalaya för att studera utrotningshotade eller okända fågelarter.

 • Mattias Horntrich

  Guide och expeditionsledare

  Dykinstruktören Mattias arbetar heltid med dykexpeditioner i Australien, Thailand och Egypten. Om somrarna kör han dykbåtar på Sveriges västkust, när han inte guidar på Svalbard. Sen ett par år tillbaka är Mattias även färdledare på våra resor till Antarktis och Galapagos.

 • Mia Lundqvist

  Guide

  Mia inledde sin karriär på PolarQuest 2010 och arbetar som samordnare för våra resor till Svalbard och Grönland. Samma år besökte hon Svalbard för första gången och blev förälskad i den arktiska naturen. Därför bestämde sig Mia för att under somrarna lämna kontorsstolen och istället guida på Svalbard.

 • Nikita Ovsyanikov

  Guide

  Nikita är för närvarande biträdande vetenskaplig ledare och seniorforskare vid Wrangelöns statliga naturreservat i ryska Arktis. På Wrangelön har Nikita i decennier studerat dynamiken och beteendet hos isbjörnspopulationen. Han har även besökt isbjörnspopulationer över hela Arktis.

 • Pär Skog

  Guide

  Efter sin militärtjänst som fjälljägare tog Pär sikte på världen och vid det här laget har han rest runt i över 100 länder. Han har också jobbat inom hotellnäringen i USA, på diverse fjällhotell i Sverige och guidat turister längs Norges kust. Sedan 2008 guidar han för oss på PolarQuest.

 • Rutger Bianchi

  Guide

  Rutger har studerat biologi och har en särskild fascination för djur och växter i det arktiska klimatet. Sedan han en gång hälsade på sin flickvän, på Svalbard, har han varit ivrig att följa i hennes fotspår och arbeta som guide. Rutger älskar kylan, tystnaden och lugnet i ett vinterlandskap.

 • Sara Orstadius

  Guide

  Sara är språkvetaren som bytte kontorstillvaron mot fjäll och vildmark och tillbringade flera år i Kebnekaise, Lofoten och Tromsø. Hon är numera bofast på Svalbard och guidar vandringsturer och expeditionskryssningar om somrarna. Om vintrarna arbetar hon som skoter- och skidguide.

 • Thérèse Horntrich

  Guide och expeditionsledare

  Thérèse är schweiziska och har sedan tidig ålder varit intresserad av naturen. Hon är utbildad till arktisk naturguide och har även en examen i medie- och kommunikationsvetenskap. År 2012 bosatte sig Thérèse på Svalbard sedan dess jobbar hon året runt som guide, föreläsare och expeditionsledare.

 • Zet Freiburghaus

  Guide

  Zet är en före detta framgångsrik landslagskanotist med en universitetsexamen i molekylärbiologi. Hans passion i livet är att resa och när han inte guidar för oss, eller jobbar som kajakguide på Antarktis, planerar han sitt nästa reseäventyr. Zets skarpa ögon och vana vid natur gör att han sällan missar ett djur.

 • Åsa Lindgren

  Guide

  Till vardags arbetar Åsa med att planera och genomföra forskningsexpeditioner till polarområdena och de svenska fjällen. Hon har doktorerat vid Botaniska institutionen på Stockholms universitet och har forskat inom växtekologi på bland annat Kolahalvön och Svalbard.

 • Beau Pruneau

  Guide och Expeditionsledare

  Under sin uppväxt i en timmerstuga i den kanadensiska vildmarken lärde sig Beau tidigt att uppskatta naturen samtidigt som han fick kunskap om navigering, spårning och vapenhantering. Han har besökt nästan alla världsdelar och älskar att spana efter isbjörnar ute på däck.

 • Gunilla Lindh

  Guide och expeditionsledare

  Gunillas guidekarriär startade när hon insåg att hennes förälskelse till våra avlägsna och orörda polarområden var så stark att något annat än en passionerad karriär som polarguide inte existerade. När hon inte guidar gäster är hon oftast på resande fot – antingen med skidor eller vandringskängor på fötterna.

 • Thijs Holkers

  Guide

  Thijs är från Nederländerna. Han har en stor förkärlek till snö och berg, något som började redan i ung ålder.

 • Sven Lidström

  Guide

  Sven är en riktig polarräv och har levt och arbetat många år i våra polarområden. Han har arbetat på samtliga sju kontinenter och deltagit i mängder av forskningsexpeditioner.

 • Sandra Petrowitz

  Guide

  Sandra är en ivrig naturforskare, resenär och fotograf med ett stort intresse av att utforska allt i naturen. För över ett decennium sedan besökte Sandra polarområdena för första gången. Hon blev genast förälskad i naturen, skönheten och ljuset på dessa höga breddgrader.

 • Piet van den Bemd

  Guide

  Redan om barn utvecklade Piet en stark fascination för natur och djurliv. Tillsammans med sina föräldrar reste han till flera olika kontinenter och länder. Han fick ta del av nya kulturer och möta fler djur i det vilda, än han någonsin upplevt i sitt hemland, Nederländerna.

 • Nils Carlsson

  Guide och Expeditionsledare

  Passionerade biologen Nils har doktorerat i ämnet limnologi, läran om inlandsvatten, och är en av få personer i världen som har fått namnge en tidigare okänd art av krabba. När han inte guidar i våra polarområden arbetar han med frågor kring djurliv och invasiva arter för svenska myndigheter.

 • Miriam Vermeij

  Guide

  2011 besökte Miriam Arktis för första gången, vilket bland annat ledde till ett uppdrag som fältassistent på den tyska polarexpeditionen samt på Netherlands Arctic Station på Svalbard. Hemma i Nederländerna arbetar Miriam som guide, bland annat i en av Nederländernas största nationalparker.

 • Margherita Lucadello

  Guide

  Margherita blev förälskad i Arktis under sin två månaders vistelse på den tjeckiska forskningsstationen "Petuniabukta" på Svalbard. Hon har också bott i Tromsø i Nordnorge samt på Maldiverna. Margherita har en magisterexamen i marinbiologi.

 • Magnus Danbolt

  Guide och Expeditionsledare

  Marinbiologen Magnus forskning har tagit honom på expeditioner över hela världen. Han har utforskat allt från tropikerna till polartrakterna och har bland annat inventerat pingviner i Subantarktis, munksälar i Afrika samt forskat på blåval i haven kring Island och Grönland.

 • Kuba Potrawiak

  Guide

  Kuba ser vildmarken som sitt andra hem. Han har varit bergs- och glaciärguide på hela fem olika kontinenter och han har ett enormt intresse och kärlek till just glaciärer.

 • Johan Carlsson

  Guide

  Att bli polarguide och följa i både sin fars och farfars fotspår var ett enkelt val för Johan. På en resa med PolarQuest ombord på M/S Stockholm blev han förälskad i Svalbards arktiska vildmark.

 • Annette Bombosch

  Guide

  Annette fascinerades tidigt av marina djur vilket ledde till studier i marinbiologi på Nya Zeeland och en master i marina skyddsområden. I samband med studierna fick hon möjlighet att besöka Antarktis och det var där, som hon smittades av den välkända polarbacillen.

 • Ida Olsson

  Guide och Expeditionsledare

  Ida växte upp i Sverige och är utbildad gymnasielärare inom idrott och hälsa samt historia. Under sin studietid arbetade hon som forsrännings- och skoterguide och efter en tid som lärare blev hon guide på heltid ute i Sveriges nordligaste vildmark. Just nu bor hon i Longyearbyen på Svalbard.

Kommande avgångar till Svalbard

Datum Reselängd Resa Passagerare Pris per person
18 apr 2023 17 dagar Norska kusten, Björnön & Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 68 900 SEK
3 maj 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 63 900 SEK
3 maj 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 67 900 SEK
9 maj 2023 9 dagar Upplev Svalbard med SvD accent och Alexandra Zazzi 2023 53 passagerare Från 51 900 SEK
10 maj 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 63 900 SEK
10 maj 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 67 900 SEK
16 maj 2023 9 dagar Vår på Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 43 900 SEK
23 maj 2023 9 dagar Vår på Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 43 900 SEK
27 maj 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 67 900 SEK
30 maj 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 47 900 SEK
7 jun 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 63 900 SEK
10 jun 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 67 900 SEK
13 jun 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 47 900 SEK
21 jun 2023 9 dagar Svalbardsäventyr med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 63 900 SEK
29 jun 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 80 900 SEK
30 jun 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 61 900 SEK
10 jul 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 61 900 SEK
15 jul 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 84 900 SEK
20 jul 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 61 900 SEK
25 jul 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 84 900 SEK
29 jul 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 80 900 SEK
4 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 84 900 SEK
8 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 80 900 SEK
12 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 61 900 SEK
14 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 84 900 SEK
18 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 80 900 SEK
22 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Quest 2023 53 passagerare Från 61 900 SEK
24 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 84 900 SEK
28 aug 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Sjøveien 2023 12 passagerare Från 80 900 SEK
13 sep 2023 11 dagar Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2023 12 passagerare Från 84 900 SEK
1 okt 2023 17 dagar Svalbard och Nordnorge i höstskrud 2023 12 passagerare Från 92 900 SEK