Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Antarktis

Rakt söder om Eldslandet ligger Antarktis, jordens mest isolerade och avlägsna kontinent. Denna sägenomspunna kontinent har i århundraden lockat upptäcktsresanden, äventyrare och forskare. Här möter oss en värld av stillhet och storslagenhet, där superlativen är både många och påtagliga. Här finns endast en handfull människor, men desto fler valar, sälar och pingviner. Boka ditt livs resa med Sveriges polarspecialist!

Upplev våra resor till Antarktis

 • Antarktis
  Carina Svensson
 • Den subantarktiska pärlan Sydgeorgien
  Erik Edvardsson
 • Antarktis
  Johanna Vakkila
 • Klipphopparpingvin, Falklandsöarna
  Erik Edvardsson
 • Olle Carlson
 • Möte med leopardsäl från Zodiac
  Olle Carlsson
 • Njut av storslagna vyer
  Evelyn Pfeiffer
 • Adam Rheborg / ANI
 • En kejsarpingvinkoloni i Antarktis
  Adam Rheborg / ANI
 • Sydpolen
  ANI
 • Union Glacier Camp
  ANI
 • David Berg
 • Gummibåtstur på Sydgeorgien
  Adam Rheborg
 • Hakremspingvin
  Niklas Nilsson
 • Arne Nævra
 • Arne Nævra
 • Antarctica XXI
 • Antarctica XXI

Antarktis

Antarktis är, till skillnad från Arktis, en kontinent – den enda som saknar bofast mänsklig befolkning. Det finns dock tillfälliga invånare, främst forskare. Det är inte en liten kontinent, den är ungefär två gånger så stort som Australien, där 98 procent är täckt av is. Det är därmed en kall kontinent, där lägsta uppmätta temperatur är -89 grader. Så kallt är det dock inte dit och då vi gör våra besök. Kontinenten ligger också till stor del väldigt högt, med en medelhöjd över havet på hela 2 500 meter.

För ungefär 100 miljoner år sedan upphörde Pangea och jordens alla kontinenter började röra sig i olika riktningar. Antarktis frigavs från Australien och seglade sakta ner mot Sydpolen – därmed uppstod kontinentens kalla klimat och stora ismassor formades.

Historia

Med hänsyn till Antarktis geografiska läge tog det lång tid innan kontinenten upptäcktes. Men forskare hade ända sedan Aristoteles tid trott en stor kontinent i söder existerade, och kallade denna Terra Australis, det södra landet.

Tanken om ett stort landområde nere i syd väckte stort intresse hos dåtida upptäcktsresande. James Cook försökte redan 1773 men nådde enbart Stilla havets packis och fler efter honom hindrades av det stormande havet.

Under 1820-talet upptäcktes flera olika delar av Antarktis och de omkringliggande öarna av flera olika expeditioner – många på jakt efter sälskinn och val. Ryktet om den stora kontinenten i syd ledde till att flera länder skickade iväg forskarteam, där flera betydelsefulla områden namngavs, däribland expeditioner med James Clark Ross (Rosshavet och Victoria Land), Charles Wilkes (Wilkes Land) och Jules Dumont d’Urville (Adelieland).

Därefter har en lång, lång rad av hårresande expeditioner och äventyr genomförts både mot, till och över denna oändliga kontinent. Ni har säkert hört talas om Nordenskjöld, Shackleton, Amundsen och Scott och här finns det mängder av spännande polarlitteratur om dessa polarfarare och många fler därtill. Dessutom får ni höra mer om detta ombord på våra fartyg.

Antarktiska halvön

Avståndet till Antarktis från en annan kontinent är som minst mellan sydspetsen av Argentina och tippen av landtungan som kallas Antarktiska halvön. Halvön är 130 mil lång och domineras av en serie bergsryggar som geologiskt är en fortsättning på Anderna. Det är här som de mest snö- och isfria områdena finns under den Antarktiska sommaren och det är också här som djurlivet är som rikast.

Sydgeorgien

Mitt ute i Södra oceanen ligger Sydgeorgien, en ö som med sina nära 3000 meter höga bergstoppar, mäktiga glaciärer och vidsträckta sandständer enligt många är en av världens vackraste. Den är inte bara bildskön utan bjuder också sina besökare på en av världens mest storslagna djurupplevelser. Överallt, på stränderna och klipporna, i vattnet och luften, trängs djurlivet. Ljudet från de hundratusentals kungspingvinerna är överväldigande. Det är en otrolig upplevelse att befinna sig mitt bland alla dessa charmiga och ofta mycket nyfikna individer. Här möter du också de gigantiska elefantsälshannarna. Dessa jättar kan väga imponerande fyra ton och ha över 200 honor i sitt harem!

Sydpolen

Den geografiska sydpolen är jordens sydligaste punkt, 90 grader sydlig bredd. Den ligger på en utbredd isplatå, 2835 meter över havet. Här råder ett ökenklimat, med nästintill noll luftfuktighet. Det är även en av jordens kallaste platser, där den sydliga sommaren (december och januari) bjuder på en lågt stående sol och ca – 25 grader. Den sydliga vintern bjuder på mörker och ner till -55 grader. De är svårt att sätta sig in i den kamp de tidiga polarfarna som försökte att nå denna punkt genomled och de måste räknas till några av de riktigt stora bedrifterna i modern tid.

IAATO

PolarQuest är stolta medlemmar i IAATO – en medlemsorganisation som grundades 1991 för att förespråka och främja en säker, lämplig och hållbar turism till Antarktis. Idag har IAATO over 100 medlemmar från 14 länder. Läs mer om IAATOs mål och stadgar på www.iaato.org

Våra fartyg Antarktis

 • Ocean Nova

  Byggår 1992 Max 78 passagerare

  Ett litet och bekvämt expeditionsfartyg, perfekt för expeditionskryssningar i polarområden. Från fartygets panoramalounge och de rymliga observationsdäcken har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet.

Kommande avgångar till Antarktis

Datum Reselängd Resa Passagerare Pris per person
30 dec 2024 6-7 dagar Till Sydpolen med flyg 2024/2025 Min 5 och max 20 deltagare USD 62 895
9 nov 2025 21 dagar Expedition Antarktis 2025 - Det stora pingvinäventyret 78 passagerare Från 146 900 SEK