Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Upplev Svalbard med Anders Lundin och SvD accent

Följ med PolarQuest på ditt livs äventyr i midnattssolens rike! I maj bjuder Svalbard på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och spektakulära vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är inbäddade i ett vitt snötäcke.

Det är vår på Svalbard och det är en mäktig upplevelse att vara på plats när ögruppen vaknar till liv. Fjällräven och Svalbardsrenen bär fortfarande vinterskrud, valrossar ses ofta vila på isflaken och har vi tur får vi se isbjörnen jaga efter säl.  Fågellivet börjar återvända till Svalbard och det är en bra tid för att se praktejder och fjällripa.

Vi stolta över att kunna presentera en av Sveriges mest folkkära programledare, Anders Lundin, som gästföreläsare och inspiratör på denna resa. Med på resan följer även fem erfarna polarguider.

 • Upplev den arktiska våren
 • Sagolika vinterlandskap
 • 5 guider, varav flera svensktalande
 • Magisk midnattssol
 • Liten grupp - stora upplevelser
 • Gästföreläsare och inspiratör Anders Lundin
Flyg från Stockholm ingår
Boende: Hytt ombord på M/S Quest, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Passagerare: 50 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 56 900 SEK. Avgång: 2 maj 2024

Färdplan

Med våra gummibåtar utforskar vi det sagolika vinterlandskapet i några av Svalbards vackraste fjordar och vi gör landstigningar när och om möjlighet ges. Vänligen observera att det kan vara mycket snö och is på Svalbard under denna tid på året. 

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell. Eftermiddagen och kvällen spenderas på egen hand i Longyearbyen. Passa på att shoppa souvenirer, ta en fika samt köp lokalt tillverkad choklad på mysiga café Fruene och besök Svalbard museum för att lära dig mer om Svalbards historia. 

Dag 2 - 8: Svalbard

Du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget M/S Quest och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med en första utflykt innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta färdrutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Snöskor

För den aktiva finns möjlighet till uppfriskande vandringar med snöskor i mindre grupper. Detta är en aktivitet som kräver god fysik. Denna aktivitet är dock helt beroende på väder och landstigningsplatser.

I samarbete med SvD accent

Resan arrangeras i samarbete med SvD accent. Du behöver inte vara prenumerant för att boka in dig på resan.

Foto: Nikola Stankovic
Foto: Peter Lindgren

Unikt för denna resa

Flyg från Stockholm är inkluderat

Just för denna resa med SvD Accent har vi inkluderat flyg från Stockholm via Oslo till Longyearbyen tur och retur.

Gästföreläsare och inspiratör – Anders Lundin

Vi är stolta över att kunna presentera en av Sveriges mest folkkära programledare, Anders Lundin, som gästföreläsare och inspiratör på denna Svalbardsresa!

Under flera decennier har vi kunnat se honom i TV-rutan som programledare för bland annat Det kommer mera, Allsång på Skansen, Allt för Sverige. Nu på sistone har han åter tagit på sig kakikostymen och rollen som programledare på Robinson. Sedan 2015 har Anders även varit programledare för SVT:s populära serie Mitt i naturen, ett uppdrag som gett honom möjlighet att träffa många människor som kämpar för att bevara jordens olika arter och livsmiljöer.

Vid sidan av sina många TV-uppdrag har Anders vigt stora delar av sitt liv till att resa till några av jordens mest avlägsna platser, så som Madagaskar, Borneo, Grönland, Botswana och Amazonas. Hans naturintresse har resulterat i två egna naturfilmer, en om snöleoparder i Mongoliet och en om dykning i Raya Ampat utanför Nya Guinea.

Ombord kommer Anders att bjuda på underhållning och berätta om sina erfarenheter från olika naturprojekt samt ge en inblick i livet på andra sidan kameran.

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

Fartyget M/S Quest

 • helbild.se
 • Elke Lindner
 • Fartyget erbjuder rymliga observationsdäck
  Olle Carlsson
 • Vera Simonsson
 • Jett Britnell
 • Panoramaloungen
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Det är lätt att komma ner i Zodiacerna
  Adrian Nordenborg

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 50 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 56 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 63 900 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 66 900 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 66 900 SEK
Dubbelhytt Superior stor dubbelsäng* 72 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp stor dubbelsäng 77 900 SEK
Enkelhytt 103 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i Superiorhytterna är separerbar.

I priset ingår

 • Flyg Stockholm - Oslo - Longyearbyen tur och retur
 • 7 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • Anders Lundin som gästföreläsare och inspiratör
 • En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
2 maj 2024 10 maj 2024

Relaterade blogginlägg

 • 7 anledningar att besöka Svalbard på våren

  När våren gör sitt intåg på Svalbard, vaknar den frusna ögruppen till liv och byter mörker mot ett aldrig sinande flöde av dagsljus som draperar den snötäckta arkipelagen. Denna tid av pånyttfödelse karaktäriseras av ett ändlöst majestätiskt islandskap med vackra pastellfärger och en förunderlig renhet. Fjordisen ligger tjock och flera djur bär fortfarande vinterskrud. Valrossar ses ofta vila på isflaken och har du tur så kan du se Arktis konung isbjörnen vandra över det frusna havet. För många symboliserar denna tid på året själva sinnebilden av Svalbard och få besökare lämnas oberörda av denna drömlika vintervärld. I detta blogginlägg har vi listat vad vi anser vara de främsta anledningarna till att besöka Svalbard på våren.

  Läs hela inlägget
 • Vår på Svalbard – Arktis vaknar

  Att få bevittna när den arktiska arkipelagen vaknar till liv fram på vårkanten är något alldeles speciellt. PolarQuests Lillemor Främberg fick chans att uppleva detta då hon deltog i en av våra maj-expeditioner på Svalbard med M/S Quest 2023. I denna intervju tar hon oss med på en resa genom ett krispigt pastellfärgat landskap där dag och natt smälter samman under midnattssolens strålar. Hon beskriver magiska djurmöten, den oändliga tystanden och ynnesten att få möjlighet att vistas i en av världens mest avlägsna vildmarker.

  Läs hela inlägget

Våra resenärers upplevelser

Detta var en fantastisk resa från början till slut! Allt ifrån de förstasamtalen med er, då vi fick mycket information och målande beskrivningar och allt material vi har fått hemskickat. Väl ombord möttes vi av mycket duktiga guider. De var oerhört kunniga på så många olika områden, mycket proffsiga och trevliga, stämningen ombord var glad och uppsluppen. Vi kände oss trygga hela tiden, guiderna hade ett stort säkerhetstänk. Det vackra vädret och att vi såg så mycket djur blev grädden på moset. Vi förstår att en sådan här resa kräver mycket förberedelser, därför vill vi tacka alla som har varit med och arbetat fram detta äventyr i Svalbard. Lars-Olof och Kristina Eliasson
Sitter just och tittar på bilderna från Svalbard och förundras över vilken underbar resa vi hade. Vi har rest en hel del i olika världsdelar men denna resa tar nog förstaplatsen! Vanligtvis har vi haft jätteduktiga guider, en på 8-26 deltagare, men 5 superproffs fördelade på 50 “turister” som vi hade på Svalbard tar nog förstapriset! ” Christer och Kerstin Mattsson
Madeleine och jag upplevde en fantastisk resa. Vi vill framhäva guiderna som nog var de bästa vi haft på någon resa någonsin. Båten var lagom stor och bra och personalen där var enormt trevliga och service minded. Vi reser ganska mycket och har upplevt mycket runt om i världen och denna resa är en av de absolut bästa vi har gjort. PolarQuest får ett väldigt högt betyg av oss. Madeleine & Björn Norell
Jag vill passa på att tacka för en jättefin reseupplevelse. Min man och jag var mycket nöjda med vår tur till Svalbard. Framför allt imponerades vi av det genomtänkta upplägget med kunniga och effektiva guider, en mycket bekväm båt med vår fina hytt och överraskande god standard beträffande alla måltider. Naturupplevelserna var fina och vyerna lever vi på länge. Det var en oerhört stark upplevelse att vara i dagsljus i 8 dygn. Helt underbart. Så än en gång: stort tack! Om vi skulle få kunder/gäster som intresserar sig för Svalbard vet vi vart vi skall vända oss eller rekommendera dem att vända sig. Birgitta Kjellander
Det har nu gått en månad sedan vi kom tillbaka från vår fantastiska Svalbardsresa. Vi har rest över hela värden och haft otaliga naturupplevelser men detta toppar det mesta. Vi hade antagligen lite tur som fick se så mycket, men det var också guiderna som möjliggjorde detta. Lärorikt med all den kunskap och erfarenhet de hade. Även båt och besättning överträffade förväntningarna med bra service, god mat och bra viner. Arne & Kerstin Lindberg