Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Östra Svalbard och legendariska Vitön med M/S Stockholm

Följ med på ett oförglömligt augustiäventyr genom Svalbards magnifika vildmark, där vi hoppas nå den legendariska Vitön! 

Med det klassiska 12-passagerarfartyget M/S Stockholm och våra stabila gummibåtar utforskar vi den spektakulära naturen och spanar efter det ikoniska djurlivet som inkluderar valrossar, polarrävar, valar och isbjörnar. Tundran bjuder in till fantastiska vandringar och så här års har isen oftast släppt sitt grepp kring öarna, vilket ger oss goda möjligheter att nå längre österut, förhoppningsvis ända till Vitön. Under större delen av resan får vi ta del av årets sista dagar av magisk midnattssol. I slutet av augusti börjar solen närma sig horisonten och vi kan då njuta av ett varmt fotoljus. 

Under denna expeditionskryssning kommer vi att göra ett försök att nå ända till avlägsna Vitön, platsen där Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg återfanns 33 år efter sin ödesdigra Nordpolsfärd med ballongen Örnen. 

 • 10 nätter ombord på M/Stockholm
 • Endast 12 passagerare
 • Stora naturupplevelser
 • Chans att nå legendariska Vitön
 • God chans att se val
 • Perfekt tid för vandring
Boende: Hytt ombord på M/S Stockholm, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 12 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 89 900 SEK. Avgång: 18 augusti 2024

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 - 11: Svalbard

Utforska Longyearbyen på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg och seglar ut genom Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar. Detta är exempel på platser vi kan komma att besöka:

Västra Spetsbergen & Danskøya

Forskarbyn Ny-Ålesund ligger i bildsköna Kongsfjorden och består av en liten samling hus i klara färger. Härifrån startade polarhjältarna Amundsen och Nobile sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Lite längre norröver ligger Danskøya. Det var från denna ö Ingenjör Andrée och hans två följeslagare startade sin ödesdigra ballongfärd och i Virgohamna finns fortfarande lämningar efter expeditionen, som tyst berättar om männens öde.

Svalbards sagolika fjordar

Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Kanske besöker vi några av följande:

I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblå glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når vi Lilliehöökfjorden. Här ligger ofta fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv. Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären.

 

 

 

Hinlopen och Alkefjellet

Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 spetsbergsgrisslor. Kanske seglar vi vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet.

Östra Svalbard

Nordaustlandet är en imponerande ö, täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur- och historieintresserade. Här finns milslånga glaciärfronter med smältvattenfall. Barentsøya och Edgeøya söder om Nordaustlandet bjuder på magnifika landskap och vidsträcka tundraslätter. Här har vi goda chanser att se isbjörn, valross, polarräv och svalbardsren.

Kvitøya (Vitön)

Ett antal heroiska expeditioner, med siktet inställt mot Nordpolen, har haft Svalbard som bas. En av de mest omtalade platserna på Svalbard är Salomon August Andrées och hans expeditionsmedlemmar Knut Frænkels och Nils Strindbergs sista läger. Efter att deras ballong Örnen kapat sina ankarrep den 11 juli 1897, avbröt de tre dagar senare flygningen och landade på isen norr om Nordaustlandet. Efter en tre månader lång vandring nådde sällskapet slutligen land och slog läger på Kvitøyas sydvästra kust, en bit österut om Nordaustlandet. De dog alla på denna plats under hösten. Inte förrän 33 år senare återfanns deras kvarlevor, tillsammans med saker märkta “Andrée Expedition’, av besättningen på det norska fartyget Bratvaag. Än idag är expeditionens tragiska öde ett mysterium. Om isen tillåter och turen är på vår sida når vi denna plats, där endast ett fåtal människor har satt sin fot. Vi hoppas ha möjlighet att uppleva historiens vingslag från våra gummibåtar och gå iland för få en skym av minnesmonumentet som restes 1931.

Se även informationen i den blå rutan längre ner. 

Läs mer om Andrées Nordpolsexpedition här! 

Sydvästra Svalbard

Hornsunds storslagna fjordar bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan högalpina berg. Topparna når ofta ovan molnen, men vid en klar dag kan högsta berget Hornsundtind visa upp alla sina 1431 meter. Glaciärisarna i Hornsund är ett favorittillhåll för några av Svalbards många isbjörnar och storsälen ses ofta vila på isflaken.

Dag 12: Longyearbyen

På morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Flyg
PolarQuest erbjuder ett gruppflyg (begränsat antal platser) i anslutning till resan. Kontakta oss för mer information!

 

VIKTIGT! Under resan kommer vi att göra ett försök att nå den mytomspunna Vitön. Vi vill dock poängtera att även om förutsättningarna att nå Vitön generellt är goda under denna tid på året, kan vi ej förutse hårt väder eller hur isläget kommer att se ut just detta år. Vi kan heller inte att garantera att det är möjligt att göra en landstigning, då ön är ett populärt tillhåll för isbjörnar. På grund av nya regelverk på Svalbard, kommer Vitön inte längre vara tillgänglig för besökare efter 1 januari 2025, så denna säsong erbjuder en sista chans att ta sig dit. 

Du behöver inte vara historieintresserad för att följa med på resan, då detta är ett mervärde och huvudfokus kommer att vara att uppleva Svalbards magnifika natur och djurliv.

 

Fartyget M/S Stockholm

 • Lisa Ström
 • Rymliga däckutrymmen
  Lisa Ström
 • Ulrich Kühn
 • Ulrich Kühn
 • 25 års erfarenhet av Svalbard 
 • Tar endast 12 resenärer
 • Svensktalande besättning 
 • 1 guide per 6 resenärer
 • Mässingsdetaljer och trädäck
 • Historisk atmosfär

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över Svalbards storslagna natur och djurliv. Även den svensktalande besättningen som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Efter 25 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt våningssäng, privat dusch/WC 89 900 SEK
Enkelhytt 170 900 SEK

I priset ingår

 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • 10 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider
 • All dryck
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Flyg till/från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
18 augusti 2024 29 augusti 2024