Expedition Svalbard med M/S Stockholm 2024
En Svalbardsresa med det klassiska 12-passagerarfartyget M/S Stockholm från 1953 är en unik upplevelse. Efter 20 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan.
Från slutet av juni till början av augusti månad är det arktisk sommar, fjällfloran blommar och midnattssolen ger långa dagar och ljusa nätter. Isen släpper sitt grepp om öarna vilket gör det möjligt att komma längre österut i arkipelagen. Valar syns ofta i vattnen och allt större snöfria områden gör längre vandringar möjliga.
Hösten kommer till Svalbard sent i augusti. Tundran börjar skifta i höstfärger, solen börjar solen närma sig horisonten och arkipelagen förbereder sig sakta för polarnatten. Då kan vi njuta av ett varmt fotoljus och magnifika solnedgångar. Med tio nätter ombord på fartyget finns det gott om tid för spännande upptäckter och upplevelser.
- Endast 12 platser ombord
- 1 natt på hotell i Longyearbyen
- 10 nätter ombord på M/S Stockholm
- K-märkt fartyg från 1953
- Svensktalande besättning & kapten
- Två erfarna & kunniga guider
- Varje resa är unik
Färdplan
Dag 1: Longyearbyen
Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.
Dag 2 - 11: Svalbard
Utforska Longyearbyen på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg och seglar ut genom Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra gummibåtskryssningar och när tillfälle ges även gå iland . Detta är exempel på platser vi kan komma att besöka:
Västra Spetsbergen
Forskarbyn Ny-Ålesund ligger i bildsköna Kongsfjorden och består av en liten samling hus i klara färger. Härifrån startade polarhjältarna Amundsen och Nobile sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Lite längre norröver ligger Danskøya. Det var från denna ö Ingenjör Andrée och hans två följeslagare startade sin ödesdigra ballongfärd och i Virgohamna finns fortfarande lämningar efter expeditionen, som tyst berättar om männens öde.
Svalbards sagolika fjordar
Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Kanske besöker vi några av följande: I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblå glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når vi Lilliehöökfjorden. Här ligger ofta fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv. Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären.
Hinlopen och Alkefjellet
Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 spetsbergsgrisslor. Kanske seglar vi vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet.
Östra Svalbard
Nordaustlandet är en imponerande ö, täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur- och historieintresserade. Här finns milslånga glaciärfronter med smältvattenfall. Barentsøya och Edgeøya söder om Nordaustlandet bjuder på magnifika landskap och vidsträcka tundraslätter. Här har vi goda chanser att se isbjörn, valross, polarräv och svalbardsren.
Sydvästra Svalbard
Hornsunds storslagna fjordar bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan högalpina berg. Topparna når ofta ovan molnen, men vid en klar dag kan högsta berget Hornsundtind visa upp alla sina 1431 meter. Glaciärisarna i Hornsund är ett favorittillhåll för några av Svalbards många isbjörnar och storsälen ses ofta vila på isflaken.
Dag 12: Longyearbyen
På morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.
Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!
Trygghet genom Paketreselagen
Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.
Fartyget M/S Stockholm
ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA
M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare.
Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över Svalbards storslagna natur och djurliv. Även den svensktalande besättningen som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Efter mer än 20 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.
Hytter & priser
Hyttkategori | Pris per person | ||
---|---|---|---|
Dubbelhytt | våningssäng, privat dusch/WC | 89 900 SEK | |
Enkelhytt | privat dusch/WC | 170 900 SEK |
I priset ingår
- 10 nätter ombord på M/S Stockholm
- 1 natt på hotell i Longyearbyen
- Lunch dag 2
- Alla måltider
- All dryck inklusive vin och öl till maten samt drinkar
- En expeditionsledare och en guide
- Guidning ombord och iland
- Alla utflykter
- Omfattande informationsmaterial innan avresa
I priset ingår inte
- Flyg till/från Longyearbyen
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd
- Dricks till fartygets besättning
Datum & bokning
Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!
BokningsförfråganAvresa | Hemresa |
---|---|
29 juli 2024 | 9 augusti 2024 |
8 augusti 2024 | 19 augusti 2024 |
18 augusti 2024 | 29 augusti 2024 |
28 augusti 2024 | 8 september 2024 |
7 september 2024 | 18 september 2024 |
Relaterade blogginlägg
-
Blåräv och blåvalar i solnedgång
Några dagar in på expeditionen har vi tagit oss till den östra delen av Svalbard. På vägen hit fick vi se något jag aldrig vågat drömma om - blåvalar i solnedgången. Att få möta det största djur som någonsin funnits på jorden är en speciell upplevelse. Gäster, guider och besättningen på M/S Stockholm är alla ute på däck sent denna kväll, eller är det tidigt på morgonen?
Läs hela inlägget -
Åter solnedgång på Svalbard
Vi sätter kurs mot Faksevågen. Det var inte planerat, men som så många gånger förr har vi ersatt plan A med plan B. Det är så det fungerar på expeditionskryssningar, vi måste vara flexibla. Och ikväll har vi bestämt oss för att följa solen och det vackra ljuset.
Läs hela inlägget