Blåvalen är det största djur som någonsin existerat på jorden, den överträffar till och med de enorma dinosaurierna. Att få syn på denna havets gigant som har befolkat världshaven i miljontals år är minsann en mäktig upplevelse. Under våra sommarexpeditioner på Svalbard kan du med lite tur få en glimt av denna majestätiska varelse


Blåvalen kan bli upp till 30 meter lång och väga 200 ton. Att den kan bli så stor beror till stor del på vattnets stödjande kraft. På land skulle ett så stort djur behöva så kraftig benstomme att den skulle ha svårt att röra sig.
En blåvalshona är dräktig i 11-12 månader. Redan vid födelsen är blåvalsungen en jätte med en längd på dryga 7 meter och en vikt på 2-3 ton. Den får mjölk från sin mamma och dricker upp till 380 liter dagligen vilket gör att den kan växa upp till 90 kilo om dagen.


Trots att blåvalen är det största djuret på jorden, består dess diet enbart av små kräftdjur – krill, som den konsumerar i stora mängder. Den dyker ner till 100 meters djup för att samla krill under dagen och håller sig nära ytan på natten. Blåvalen tillhör arten bardvalar vilket innebär att den har en bard istället för tänder. Det är ett kamliknande organ som används för att filtrera krillen ur vattnet. När den äter tar den in upp till 110 ton vatten för att filtrera ur sin föda.
Blåvalen kan bli 80-90 år gammal. De simmar oftast ensamma men ibland kan de också simma i par eller i små grupper.
På Svalbard kan man med lite tur få en glimt av den mäktiga blåvalen som ofta söker sig till Isfjorden på sommaren i jakt på föda.
Källor: WWF, Ilustrerad Vetenskap.


Vänligen notera! Beroende på vilket objektiv som används för fotografering eller videoupptagning kan ett djur uppfattas närmare än vad det är. Vi följer alltid rådande riktlinjer i Arktis för att försäkra oss om att vi inte stör djurlivet.
Följ med på nästa äventyr
Mer inspiration
-
10 saker du kanske inte visste om Svalbard
Upptäck 10 oväntade fakta om Svalbard – en unik plats med dramatisk natur, rikt djurliv och några av världens nordligaste bosättningar.
Läs hela inlägget -
Höjdpunkter – Svalbard maj 2025
Vilken början på säsongen! Här delar vi några oförglömliga ögonblick från årets första expeditioner med våra tre små fartyg.
Läs hela inlägget -
Tio saker du kanske inte visste om valrossen
Valrossen fascinerar Svalbardsresenärer. Se detta imponerande djur på packisen eller stränderna och lär dig mer om valrossen i vårt blogginlägg.
Läs hela inlägget -
Arktisk turism: En väg till ökad miljömedvetenhet?
2023 deltog forskaren och studenten Shradha Agarwal i en av våra Svalbardsexpeditioner för att studera arktiska turisters beteende.
Läs hela inlägget -
Carina Svensson och fynden på Vitön 2004
Carina Svensson firar 20 år på PolarQuest. Hennes första resa, en expedition till Vitön 2004, resulterade i unika fynd.
Läs hela inlägget -
Bildspel Svalbardssäsongen 2024
En lyckad säsong på Svalbard har kommit till sitt slut, här är bara några av alla höjdpunkter. Stort tack till våra fantastiska guider och resenärer för att ni gjorde den här säsongen oförglömlig.
Läs hela inlägget