Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Expedition Svalbard med Mattias Klum 2023

Följ med PolarQuest och Mattias Klum på ett oförglömligt polaräventyr till isbjörnens rike - Svalbard!

Isen har släppt sitt grepp om öarna vilket gör det möjligt att komma längre österut i arkipelagen, kanske till och med ända till den mytomspunna Vitön. På land kan vi ge oss ut på härliga vandringar omgivna av häpnadsväckande vyer. Det är nu som Svalbards fantastiska geologi träder fram som mest och skapar en dramatisk kontrast mot glaciärerna. Valar ses ofta i vattnet och vill du möta några av de riktiga giganterna såsom knölvalen och den imponerande blåvalen har du god chans nu. Det är också en bra tid för att se valrosskolonier.

I början av resan får vi uppleva årets sista dagar av  magisk midnattssol. I slutet av augusti börjar solen närma sig horisonten och vi kan då njuta av ett varmt fotoljus och magnifika solnedgångar. Med tio nätter ombord på fartyget finns det gott om tid för stora och oförutsägbara upplevelser och målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar.

Vi är stolta över att kunna presentera den världsberömde naturfotografen och filmaren, Mattias Klum, som inspiratör och specialföreläsare på denna Svalbardsresa. 

 • Världsfotografen och filmaren Mattias Klum följer med som inspiratör och specialföreläsare
 • 10 nätter ombord på M/S Quest
 • 5-stjärniga naturupplevelser
 • Bra tid för valskådning
 • Chans att komma längre österut
 • Varmt och mjukt fotoljus
Boende: Hytt ombord på M/S Quest. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Passagerare: 51 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 11 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 61 900 SEK. Avgång: 22 augusti 2023

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Longyearbyen, går ombord på vårt expeditionsfartyg och seglar ut ur Isfjorden.

Dag 2 - 10: Svalbard

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar. Detta är exempel på platser vi kan komma att besöka:

Västra Spetsbergen

Forskarbyn Ny-Ålesund ligger i bildsköna Kongsfjorden och består av en liten samling hus i klara färger. Härifrån startade polarhjältarna Amundsen och Nobile sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Lite längre norröver ligger Danskøya. Det var från denna ö Ingenjör Andrée och hans två följeslagare startade sin ödesdigra ballongfärd och i Virgohamna finns fortfarande lämningar efter expeditionen, som tyst berättar om männens öde.

Svalbards sagolika fjordar

Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Kanske besöker vi några av följande:

I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblå glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når vi Lilliehöökfjorden. Här ligger ofta fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv. Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären.

Hinlopen och Alkefjellet

Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 spetsbergsgrisslor. Kanske seglar vi vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet.

Östra Svalbard

Nordaustlandet är en imponerande ö, täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur- och historieintresserade. Här finns milslånga glaciärfronter med smältvattenfall. Barentsøya och Edgeøya söder om Nordaustlandet bjuder på magnifika landskap och vidsträcka tundraslätter. Här har vi goda chanser att se isbjörn, valross, polarräv och svalbardsren.

 

Sydvästra Svalbard

Hornsunds storslagna fjordar bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan högalpina berg. Topparna når ofta ovan molnen, men vid en klar dag kan högsta berget Hornsundtind visa upp alla sina 1431 meter. Glaciärisarna i Hornsund är ett favorittillhåll för några av Svalbards många isbjörnar och storsälen ses ofta vila på isflaken.

Dag 11: Longyearbyen

På morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Flyg
PolarQuest erbjuder ett gruppflyg (begränsat antal platser) i anslutning till resan. Kontakta oss för mer information!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

 

Världsfotografen och filmaren Mattias Klum följer med som inspiratör på resan

Vi är stolta över att kunna presentera den världsberömde fotografen och filmaren, Mattias Klum, som inspiratör och specialföreläsare på denna Svalbardsexpedition. Ombord kommer han att hålla föredrag om fotografering och berätta om sina stora projekt och expeditioner till några av de mest unika, otillgängliga och spännande platserna på vår jord. Han kommer även att finnas tillgänglig för frågor och tips om fotografering.

Om Mattias Klum

Mattias Klum föddes i Uppsala 1968. Han har arbetat heltid som professionell fotograf med hela världen som sin arbetsplats sedan 1986 och som filmfotograf och regissör för ett antal film- och tv-projekt sedan 1994. Mattias Klum är internationellt erkänd för att beskriva, visualisera och porträttera djur och växter, kultur- och naturmiljöer i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. Hans konstnärliga fotografiska språk har gjort honom framgångsrik även i konstvärlden.

Mattias Klums verk har publicerats i många internationella tidskrifter, såsom National Geographic, Wildlife Conservation, Audubon, Geo, BBC Wildlife, Terre Sauvage, Stern, Der Spiegel och The New York Times. 1997 publicerades hans bilder för första gången i National Geographic Magazine, vilket gjorde honom till en av National Geographics yngsta bidragsgivare. Sedan dess har haft en mängd olika artiklar och 13 omslagsbilder i den välrenommerade tidskriften.

Under åren har Mattias Klum tilldelats ett antal prestigefyllda utmärkelser. Bland annat har Hans Majestät Konungen förlänat honom med en medalj av 8:e storleken med högblått band för sina betydelsefulla insatser som naturfotograf. Han är även ambassadör för IUCN och WWF, medlem i WWF förtroenderåd i Sverige samt hedersdoktor i naturvetenskap vid Stockholms universitet.

Mattias Klums hemsida
Mattias Klums Instagram

Följ med på Expedition Svalbard med Mattias Klum!

 

Fartyget M/S Quest

 • helbild.se
 • PolarQuest
 • Jett Britnell
 • Panoramaloungen
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Åsa Lindgren
 • PolarQuest
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 51 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 61 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 74 900 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 78 900 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 78 900 SEK
Dubbelhytt Superior stor dubbelsäng* 85 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp stor dubbelsäng 90 900 SEK
Enkelhytt 119 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i Superiorhytterna är separerbar.

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Quest
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider
 • Fotografen och filmaren Mattias Klum som specialföreläsare
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till/från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
22 augusti 2023 1 september 2023