Förtrollande Diskobukten
Dånet från kalvande glaciärer överröstar ljudet av utblås från valar. I magnifika Diskobukten visar naturen verkligen upp sig i sin fulla prakt. Det vilda landskapet på Grönlands västkust är såväl omväxlande som storslaget och står sig i kontrast till stillheten som råder i periferin. En resa hit lämnar ingen oberörd, inte ens den mest kräsna resenären.
Diskobukten är den mest besökta platsen på Grönland, och det är inte svårt att förstå varför. Det är en nästan övermäktig syn att kryssa mellan isbergen som reser sig upp emot 100 meter ovanför havsytan. Det är Ilulissats fyra mil långa isfjord som mynnar ut i viken och för med sig en strid ström av glänsande isberg i alla dess former. De blå, vita och turkosa skiftningarna gör landskapet näst intill sagolikt. Jakobshavn Isbrae eller Sermeq Kujalleq som inuiterna kallar den, är världens snabbast kalvande glaciär och kalvar uppskattningsvis 40 kubikkilometer isberg per år. Troligtvis var det ett isberg härifrån som sänkte Titanic. Ilulissats isfjord är sedan 2004 upptagen på UNESCOs världsarvslista.
En resa genom Diskobukten medför också goda chanser till oförglömliga möten med vilda djur. I fjordarna syns inte sällan valrossar, sälar och flera olika valarter (klicka här för att läsa mer om de valarter du kan få se), och på land har du chans att möta renar, polarharar och polarrävar.
Byarna kring bukten är präglade av gamla traditioner och en stor del av befolkningen livnär sig fortfarande främst på fiske och jakt.
Ilulissat - Isbergsstaden
Det är ingen slump att namnet Ilulissat betyder just isberg med tanke på de omgivningar som staden präglas av. Med sina 5 000 invånare och 2 000 slädhundar är Ilulissat Grönlands tredje största och även kändaste stad. Strömmen av isberg är det som lockar flest besökare, men många intresserar sig även för det liv man levt här i över 4 000 år. De unika fiske- och jaktmöjligheterna som isfjorden fört med sig skapade tidigt förutsättningar för bosättning. I dag samsas gamla traditioner med ett växande modernt samhälle. De färgstarka husen ligger utspridda längs med kusten, mot bakgrunden av den mäktiga glaciären. Vyerna är storslagna och här finns även ett rikt djurliv. Bland annat har du stor chans att få syn på valar, fåglar och sälar.
Diskoön - öns största ö
Diskoön, som är den största ön utmed Grönlands kust, ligger inbäddad i den skimrande Diskobukten. Dess frodiga och vulkaniska natur utgör en slående kontrast till kulissen av hav och blanka isberg. Miljön bjuder även till vackra vandringar bland unika klippformationer, svarta sandstränder och orörd grönska. Enligt grönländsk folktro beror den unika floran på att ön en gång flyttades hit söderifrån av två kajakpaddlande säljägare. En häxas förtrollning sägs ha gjort att den blev kvar. I själva verket är det förekomsten av varma källor som gör vegetationen rikare än på andra platser vid samma breddgrad. Det grönländska namnet på Diskoön är detsamma som öns enda samhälle – Qeqertarsuag. Den lilla staden, med sina knappt tusen invånare och belägenhet på öns södra kust, anses av många vara den mest fotogeniska på Grönland. Det är inte svårt att förstå när man ser de mångfärgade husen mot den mäktiga rödtonade basaltklippväggen. På toppen ligger Lyngmarksglaciären som är snötäckt året om och erbjuder en vidunderlig utsikt. Många valar trivs lite extra i detta hörn av Diskobukten viken vilket förgyller upplevelsen ytterligare.
Saqqaq - Solsidan
Saqqaq-folket anses vara Grönlands första invånare och arkeologiska fynd vittnar om beboelse här för över 4 000 år sedan. I dag inhyser den lilla byn Saqqaq på södra sidan av Nuussuaq-halvön cirka 200 invånare. Namnet Saqqaq vittnar om dess geografiska placering, och betyder just solsidan. Det är ett välfungerande samhälle med gemensamt kommunalt dusch- och badhus och en utpräglad jakt- och fiskekultur. Hannibals Hus och Trädgård är ett arv från Hannibal Fencker som i folkmun även kallats "Kungen av Saqqaq". Hans växthus var under lång tid det nordligaste i världen och här lyckades han bland annat odla subtropiska växter som dadlar och citroner.
Uummannaq – den hjärtformade utposten
Den lilla staden Uummannaq ligger på ön med samma namn och nämns ofta i anslutning till diskobukten, även om den i själva verket är beläget strax ovanför området. Namnet Uummannaq kommer från det hjärtformade berget som reser sig högt över staden. Det finns också en gammal sägen att en liten bit av varje besökares hjärta blir kvar på ön då Ummannaq har en förmåga att få dem att längta tillbaka. I området finns tio glaciärer vilket gör att man samtidigt kan ha hundratals isberg inom synhåll. Har du tur kan du även skåda valar. Det råder ett speciellt lugn i denna utpost vars samhälle till stor del byggts på toppen av klippor. De flesta sevärdheter finner du dock koncentrerat kring hamnen. Den stora röda postboxen bakom kyrkan är iögonfallande och det är här som alla brev adresserade till jultomten hamnar. De hundratals breven från barn världen över delas sedan ut till hans kontor där studenter och volontärer hjälper till att svara och sprida julglädje.
Relaterade resor
-
Ilulissat till Narsarsuaq – västkustens många pärlor 2025
M/S Balto 12 passagerare12 dagar 11 nätter på fartyg 124 900 SEKSpråkAvgång: juli 2025
Destinationer
-
Upplev Grönlands otämjda vildmark med det eleganta 12-passagerarfartyget M/S Balto! Med detta unika fartyg kan vi utforska avlägsna fjordsystem, besöka inuitsamhällen och ta dig till hemliga ankarplatser. Att resa till Grönlands spektakulära kust är en häpnadsväckande naturupplevelse, det arktiska landskapet domineras av isfyllda fjordar, majestätiska bergstoppar och vidsträckt tundra.