Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Svalbardsäventyr med M/S Stockholm 2025

Upplev Svalbards otämjda vildmark med vårt charmiga 12-passagerarfartyg M/S Stockholm. Att resa med ett mindre fartyg erbjuder en mer personlig och unik upplevelse jämfört med de stora kryssningsfartygen. Ombord väntar mysiga hytter, ett kök som serverar läckra måltider, och var du än befinner dig - från loungen till däcket - kan du skåda det vidsträckta polarlandskapet.  

Midnattssolen står högt på himlen, fågelkolonierna surrar av liv och bergskedjorna är fortfarande vackert snöbeklädda. Våren är här och den korta sommaren närmar sig. Isen ligger ännu draperad över stora delar av arkipelagen och under den långa vintern har fantastiska strukturer uppstått. Fartyget är vår utgångspunkt när vi navigerar genom denna spektakulära arkipelag som har lockat äventyrare och upptäckare i århundraden. Vi kryssar förbi glaciärer, njuter av den vidunderliga naturen och håller utkik efter vilda djur som valross, isbjörn och polarräv.

 • Endast 12 platser ombord
 • K-märkt fartyg från 1953
 • 1 natt i Longyearbyen
 • 7 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Svensktalande besättning & kapten
 • 2 erfarna & kunniga guider
 • Varje resa är unik
 • Erbjudande: Boka tidigt-erbjudande
Boende: Hytt ombord på M/S Stockholm, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 73 900 SEK. Avgångar: 11 maj 2025, 1 juni 2025, 8 juni 2025

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 - 8: Svalbard

Utforska Longyearbyen på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg och seglar ut genom Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra gummibåtskryssningar och även gå iland när tillfälle ges. Följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Svalbards sagolika fjordar

Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Kanske besöker vi några av följande: I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14 juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når vi Lilliehöökfjorden. Här ligger fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. 

Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv. Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och ibland kan man även få syn på den sällsynta praktejdern. Längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären.

Norra om Spetsbergen

Norr om Spetsbergen möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta storslagna islandskap. Vi håller hela tiden utkik efter spännande djurliv. 

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Fartyget M/S Stockholm

 • Det fina expeditionsfartyget M/S Stockholm
  Ulrich Kühn
 • Henrik Haaning Nielsen
 • Lisa Ström
 • All mat och dryck ingår
  Ulrich Kühn
 • Katharina Miller
 • Ulrich Kühn
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson
 • Niklas Nilsson
 • Lisa Ström
 • Johanna Vakkila

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över Svalbards storslagna natur och djurliv. Även den svensktalande besättningen som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Efter mer än 20 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

 • Boka en av våra Svalbardsresor med avgång under år 2025 senast 31 maj 2024 och få 4000 kr rabatt per person! Går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt våningssäng, privat dusch/WC 73 900 SEK
Enkelhytt privat dusch/WC 139 900 SEK

I priset ingår

 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • 7 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • All dryck
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Flyg till/från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
11 maj 2025 19 maj 2025
1 juni 2025 9 juni 2025
8 juni 2025 16 juni 2025

Relaterade blogginlägg

 • 7 anledningar att besöka Svalbard på våren

  När våren gör sitt intåg på Svalbard, vaknar den frusna ögruppen till liv och byter mörker mot ett aldrig sinande flöde av dagsljus som draperar den snötäckta arkipelagen. Denna tid av pånyttfödelse karaktäriseras av ett ändlöst majestätiskt islandskap med vackra pastellfärger och en förunderlig renhet. Fjordisen ligger tjock och flera djur bär fortfarande vinterskrud. Valrossar ses ofta vila på isflaken och har du tur så kan du se Arktis konung isbjörnen vandra över det frusna havet. För många symboliserar denna tid på året själva sinnebilden av Svalbard och få besökare lämnas oberörda av denna drömlika vintervärld. I detta blogginlägg har vi listat vad vi anser vara de främsta anledningarna till att besöka Svalbard på våren.

  Läs hela inlägget
 • Vår på Svalbard – Arktis vaknar

  Att få bevittna när den arktiska arkipelagen vaknar till liv fram på vårkanten är något alldeles speciellt. PolarQuests Lillemor Främberg fick chans att uppleva detta då hon deltog i en av våra maj-expeditioner på Svalbard med M/S Quest 2023. I denna intervju tar hon oss med på en resa genom ett krispigt pastellfärgat landskap där dag och natt smälter samman under midnattssolens strålar. Hon beskriver magiska djurmöten, den oändliga tystanden och ynnesten att få möjlighet att vistas i en av världens mest avlägsna vildmarker.

  Läs hela inlägget

Våra resenärers upplevelser

TACK för en magisk, fantastisk, enastående, professionell och vänlig upplevelse på M/S Stockholm! Guider och besättning öppnade våra ögon för det vi inte själva såg. Ett varmt tack till er alla! Magnus & Turanka Grandinson
Vildmarken och isbjörnarna är nog det som fascinerar mig mest. Vi gillar upplevelser, att det ska hända något. Kombinationen äventyr i land och bekvämlighet ombord på båten passar oss väldigt bra. Lars-Inge Lundberg
Tack för en fantastisk resa! Verkligen en upplevelse som etsat sig fast i minnet för all framtid. Skeppare med besättning... vilket fantastiskt gäng! Man kände sig välkommen direkt. Man fick lite känslan av de väntat hela säsongen på just oss och nu kom vi äntligen! Härlig känsla från start till mål. Fantastiskt med all guidning, Zodiac-turer och föredrag. Och all information man fick under hela den vakna tiden. Och M/S Stockholm är ett fantastiskt fartyg i härligt originalskick. Tack för det. Lennart Svedberg