Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Valar och norrsken i Nordnorge 2024

Följ med på en spännande resa i sann expeditionsanda med det lilla 12-passagerarfartyget M/S Stockholm, ett fartyg med mycket historia och karaktär. Vi utforskar de djupa nordnorska fjordarna utanför Alta och njuter av sagolika vyer. När mörkret har lagt sig håller vi utkik mot himlen och hoppas att den likt en tavla ska fyllas med penseldrag av det majestätiska norrskenet. De senaste åren har grupper med knölvalar och späckhuggare samlats i området i jakt på de stora sillstim som har övervintrat här. Om vi har tur kommer denna expedition att bjuda på verkligt uppslukande och oförglömliga möten med dessa mäktiga varelser!

 • Chans att se späckhuggare och knölvalar
 • Chans att se norrsken
 • Expedition med M/S Stockholm
 • Endast 12 passagerare
 • 5-stjärniga naturupplevelser
Boende: Hytt ombord M/S Stockholm, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska och engelska. Längd: 7 dagar, 5 nätter på fartyg. Pris: Från 40 900 SEK. Avgångar: 28 oktober 2024, 19 november 2024, 24 november 2024

Färdplan

Dag 1: Alta, Norge

Vi ankommer individuellt till den nordnorska staden Alta, belägen 38 mil norr om polcirkeln. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell, med närhet till sevärdheter som Norrskenkatedralen.

Dag 2: Ombordstigning

Vi utforskar den charmiga staden Alta på egen hand. Under eftermiddagen möter guiderna upp och vi går ombord på M/S Stockholm för att göra oss hemmastadda i våra mysiga hytter. Expeditionskryssningen har startat!

Dag 3-6: Expedition

Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och färdplanen de kommande dagarna kommer att vara flexibel beroende på väder och eventuella djurmöten. Vi reser i slutet av oktober och i november, innan polarnattens mörker lägger sig helt över Alta, då vi fortfarande har dagsljus ett par timmar per dag. Även när solen befinner sig under horisonten kan vi under en längre stund njuta av ett trolskt grynings- och skymningsljus. För dem som är intresserade av fotografering kan ljuset så här års vara magiskt, med soluppgångar och solnedgångar i alla nyanser av rosa och gult. Vid klart väder hoppas vi få se det magiska norrskenet - Alta är en av de destinationer som erbjuder störst chanser om man drömmer om att uppleva detta fascinerande fenomen.

Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i de nordnorska fjordarna, vilket har lockat till sig späckhuggare och knölvalar. Eftersom det är vilda djur är det svårt att förutsäga om och var de kommer tillbaka, men är turen på vår sida får vi uppleva oförglömliga möten med dessa imponerande varelser.

Förhoppningen under resan är att få se både norrsken och val, och när tillfälle ges kommer vi att göra spännande gummibåtskryssningar och uppfriskande vandringar för att utforska den vackra övärlden på nära håll. Kanske har den första snön fallit och lagt sig över de höga bergstopparna, som tillsammans med de pittoreska små husen skapar fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann. Øksfjorden, Stjernøya and Loppa är exempel på platser där vi kan komma att göra strandhugg.

Ombord lyssnar vi på guidernas inspirerande föredrag, njuter av god mat och spanar från däck. För den som är intresserad av fiske finns det även chans att pröva fiskelyckan från fartyget.

Dag 7: Alta

På morgonen går vi av fartyget och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående platser är endast exempel på platser vi kan komma att besöka. Resans exakta rutt beror helt på väder och eventuella valmöten. Kaptenen och expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera vår upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Fartyget M/S Stockholm

 • Christian Engelke
 • Emma Nilsson
 • Emma Nilsson
 • Emma Nilsson
 • Emma Nilsson
 • Erik Edvardsson
 • Beau Pruneau

M/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1999 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms passagerare bor i trevliga tvåbäddshytter med under- och överslaf, alla med utsikt och privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet som älskas av många. M/S Stockholm är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Ombord äter och dricker man gott i sällskap av resenärer som har ett gediget natur- och djurintresse. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin och öl ingår i resans pris. Att resa med endast 12 passagerare ombord är som att färdas på en privat yacht. En upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Fartygets ägare, kapten och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra ansvarsfulla expeditioner som respekterar den ömtåliga miljön. Det är inte bara passagerarna som förundras över naturen och djurlivet i de områden vi reser till. Även de som arbetar på M/S Stockholm har entusiastiskt sökt sig hit. Därför blir ingen förvånad när kocken också tar sig iland för att fotografera eller studera fåglar, när hans tid medger. Upptäcktsresorna med M/S Stockholm i områden med unikt djurliv och orörd natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med. Det är helt enkelt svårslaget.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt med ventiler (våningssäng) 40 900 SEK
Enkelhytt 77 900 SEK

I priset ingår

 • 1 natt på hotell i Alta
 • 5 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Alla måltider ombord
 • All dryck inklusive vin och öl till maten samt drinkar
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Alta
 • Avbeställningsskydd och försäkring
 • Dricks till fartygets besättning

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
28 oktober 2024 3 november 2024
19 november 2024 25 november 2024
24 november 2024 30 november 2024

Våra resenärers upplevelser

"Fantastiska upplevelser , späckhuggare i massor, knölvalar som showade, norrsken mm. att få åka på en sådan fantastiskt fin båt som MS Stockholm . Dessutom super guider, super personal och Fantastisk mat ,rikligt gott, hemtrevligt, kort sagt sån fin upplevelse, tack till alla på MS Stockholm." Harriet Berghult
"Mina förväntningar överträffades eftersom vi fick se så många valar på nära håll! Tyckte om det flexibla upplägget. Härlig båt, MS Stockholm, med fantastisk besättning, alla måltider var toppen. Guiderna så kunniga och engagerade". Carina Lüppert
"Det är PQs osvikliga förmåga att alltid leta upp det unika, annorlunda och att inte ta den lätta vägen där alla andra turister trängs! Vi har aldrig under dessa nu nio resor med PQ blivit besvikna, och är er ambassadör till alla som vill veta vilken resebyrå man ska åka med. Inte billigast men bäst! Som alltid får man vad man betalar för, men hos PQ får man lite till!" Marianne Hörding
"Era resor är helt unika på olika sätt. Min första resa med er i Oktober till Galapagos 2023 går inte att beskriva med ord. Denna resan Späckhuggare var inte sämre, helt över förväntan med tanke på det vi såg och upplevde. Guiderna Christian och Bo imponerade stort på oss alla. Jag är supernöjd och ser fram emot Svalbard resan med er 2024 med stor förväntan !" Gisela Thorildsson
"Förutom önskan att se valar och norrsken så var besättningen och guiderna helt fantastiska och bidrog till en familjär och mysig känsla. Kocken serverade mat som var fantastiskt god. Superlativen tar aldrig slut". Carin Berghult
"Rest med Polarquest två gånger. Båda gångerna har det varit mycket välorganiserade resor med kunniga guider och mycket trevlig besättning. Dessutom god och vällagad mat". Lena Näslund