Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Östra Grönland och de mäktiga fjordarna runt Sermilik 2024

I hjärtat av den grönländska vildmarken ligger en okänd pärla som väntar på att bli utforskad: den storslagna Sermilikfjorden och dess vackra omgivningar. I många avseenden är denna del av världen fortfarande oupptäckt. Vi möts av höga bergskedjor, mäktiga glaciärer, isberg i alla former och kristallklart vatten. Området erbjuder också fantastiska vandringsmöjligheter. Det näringsrika vattnet ger föda åt både knölval och sillval och om vi har tur möter vi dessa havets giganter. Vi får därtill en unik inblick i inuiternas traditionella sedvanor och kulturarv. Detta naturens underverk är så mycket mer än en destination, det är en sann upplevelse för livet!

En Grönlandsresa med detta eleganta fartyg som endast tar 12 passagerare erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, komma närmare naturen och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck i naturen.

 • Fantastiska vyer
 • Spännande Inuitkultur
 • Chans att skåda val
 • Gigantiska vackra isberg
 • Avlägset och outforskat
 • Liten grupp om 12 deltagare
Boende: Hytt ombord på expeditionsfartyget M/S Balto, 2 nätter på hotell i Reykjavik. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt, flyg. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 10 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 79 900 SEK. Avgångar: 20 augusti 2024, 27 augusti 2024, 3 september 2024, 10 september 2024

Färdplan

Dag 1 - Reykjavik

Vi anländer till Reykjavik individuellt och checkar in på vårt hotell (ingår i flyg- och hotellpaketet).

Dag 2: Reykjavik & flyg till Kulusuk, Grönland

Utforska den förtjusande staden Reykjavik på egen hand. På eftermiddagen tar vi oss till Keflavik och flyger mot Kulusuk, vars flygplats byggdes av det amerikanska flygvapnet 1956. Kulusuk betyder "byn med berget som ser ut som ett fågelbröst" på grönländska och syftar på berget Isikajia som ligger direkt bakom flygplatsen.

På kvällen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår stora upptäcktsfärd.

Dag 3–8: Expeditionskryssning

Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och vår exakta rutt kommer att avgöras av väder och is. Det kan vara mycket is i detta område och alla områden är inte alltid nåbara. Vänligen notera att de platser som nämns nedan bara är exempel på platser som vi kan besöka på denna sanna expedition!

Mads Pihl, Visit Greenland

Vi besöker staden Tasiilaq. Med knappt 2000 invånare är det den största bosättningen på östra Grönland. Här finns en äldre och annorlunda inuitkultur, där shamanismen och den inhemska kulturen är mycket mer levande än i andra delar av Grönland. Under vår expedition här kommer vi att lära oss mer om lokala myter och legender, som den om tupilaqs. I grönländsk inuitisk religion var en tupilaq ett hämnande monster som skapades av en utövare av häxkonst, med hjälp av olika föremål som djurben, hud, hår eller senor. Tasiilaq är också känt för sin konstscen, där lokala konstnärer skapar tryck, skulpturer och textilier som oftast föreställer djur, landskap och traditionella berättelser från området.

Vi beger oss in i Ammassaliks lugna fjordsystem och den lilla bosättningen Kuummiut. Detta är en relativt okänd pärla på östra Grönland, som ligger inbäddad i ögruppen Ammassalik. De omgivande fjordarna, som kantas av höga bergstoppar, erbjuder perfekta vandringsmöjligheter med annars dolda vattenfall och spektakulära vyer. Kuummiut har ett rikt inuitiskt arv, och vi hoppas få möjlighet att lära oss mer om det traditionella levnadssättet.

Längre norrut ligger Ikateqfjorden, där vi kanske landar vid den övergivna militärbasen från andra världskriget, Bluie Eeast Two. Den spelade en viktig roll som bränsle- och underhållsstation för flygplan som färdades mellan Nordamerika och Europa. Idag är den inte längre i drift, men vissa lämningar finns fortfarande kvar, till exempel övergivna bränsletunnor, byggnader och fordon.

Ulrich Kuhn

Längre österut finns två imponerande glaciärer: Karale och Knud Rasmussen. När vi seglar i detta område kommer vi med största sannolikhet att höra dånande kalvningar från dessa två aktiva glaciärer.

Vi fortsätter in i den mäktiga Sermilikfjorden. Den sträcker sig över 90 kilometer och skär genom ett kargt landskap med höga glaciärer och spetsiga toppar, och vi befinner oss bland en myriad av isberg i alla former och storlekar. De flesta av dem kommer från Helmeim-glaciären längst in i fjorden, som producerar några av de största isbergen på hela Grönland. Skönheten runt omkring oss är fantastisk!

Gunilla Lindh

På Sermilikfjordens södra strand ligger den lilla byn Tiilerilaaq. Trähusen är vackert belägna med den stora Sermilikfjorden i bakgrunden. Här spelar den lokala inuitkulturen och de traditionella jakt- och fiskeaktiviteterna en viktig roll i livsstilen. Här har vi möjlighet att ge oss ut på en trevlig vandring för att få en överblick över Sermilikfjorden och dess isberg!

Om isen tillåter går vi in i Johan Petersen-fjorden. På norra sidan av inloppet till fjorden ligger ön Qeertartivatsiaq, där vi hittar inuitruiner på den södra stranden av ön. Längst in i fjorden finns några utloppsglaciärer från inlandsisen som går rakt ner i havet. Detta är en av få platser där man kan få syn på den verkliga inlandsisen, men man bör vara medveten om att den ofta blockeras av isberg. Vi håller hela tiden utkik efter sälar och olika valarter.

NorrisNiman/Nanatak Adventures

Dag 9: Kulusuk - Reykjavik

Efter en lång, god frukost går vi av fartyget i Kulusuk. Vi ger oss ut på ett sista Grönlandsäventyr: en glaciärvandring till en isgrotta! Det är en helt unik upplevelse att förlora sig i denna surrealistiska värld av blått och att ta in alla grottans otroliga detaljer. Efter utflykten till grottan beger vi oss till flygplatsen och vidare mot Reykjavik, där vi checkar in på vårt hotell för en god natts sömn.

Dag 10: Hemåt!

Idag tar vi farväl och återvänder hem eller vidare till nya äventyr.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Du har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

Varför obligatoriskt flyg- och hotellpaket? 
Östra Grönland är en sann vildmark som också ligger mycket avlägset. Att ta sig dit från Island med ett litet fartyg tar minst tre dagar över Danmarkssundet som kan vara ganska gungigt för ett litet fartyg som M/S Balto. Vi har därför istället valt att boka in flyg mellan Reykjavik och Kulusuk, för att slippa dessa sjödagar och ge en mer bekväm upplevelse med fullt fokus på Grönlands spektakulära natur. Det kommer även ingå två hotellnätter i Reykjavik, en innan expeditionen och en efter. Detta för att ta höjd för potentiella flygförseningar. Flyget till Kulusuk går inte dagligen och det kan snabbt bli fullbokat.

Inspireras av våra Polarföredrag

Vill du veta mer om vad du skulle kunna få uppleva under en expeditionskryssning med vårt 12-passagerarfartyg M/S Balto i östra Grönland? Kika då vårt inspelade webinar från januari 2024 med Gunilla Lindh, en av våra mest erfarna Grönlandsguider!

 

Fartyget M/S Balto

 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. 

Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en liten bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Med de två gummibåtarna gör vi kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större fartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 79 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 86 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 98 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 99 900 SEK

OBLIGATORISKT FLYG- OCH HOTELLPAKET

Detta obligatoriska paket inkluderar: 

 • Flyg från Keflavik (Island) till Kulusuk (Grönland) tur och retur.
 • Två hotellnätter i Reykjavik, en innan och en efter expeditionen
 • Transfer i samband med ovanstående flyg, mellan hotell och flygplatsen i Keflavik

Pris: 23 990 SEK per person. Vänligen notera att denna summa kommer att läggas till på hyttpriserna listade ovan. 

I priset ingår

 • 7 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te dygnet runt
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Obligatoriskt flyg- och hotellpaket (se ovan)
 • Internationellt flyg till och från Island
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i baren

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
20 augusti 2024 29 augusti 2024
27 augusti 2024 5 september 2024
3 september 2024 12 september 2024
10 september 2024 19 september 2024

Relaterade blogginlägg

 • Tunniit – linjer av tradition

  Tunniit – inuiternas motsvarighet till vad vi vanligtvis kallar ansikts- och kroppstatueringar härstammar från gamla traditioner och har både andlig och kulturell betydelse. Under de senaste åren har Tunniit fått en renässans på Grönland, då många unga har återupplivat de traditionella linjerna.

  Läs hela inlägget
 • 7 anledningar att besöka Sermilikfjorden

  I hjärtat av den grönländska vildmarken väntar en okänd pärla på äventyrslystna resenärer: den storslagna Sermilikfjorden och dess förtrollande omgivningar. PolarQuests expeditionsledare och Grönlandsexpert Gunilla Lindh har spenderat många och långa perioder på Grönland och funnit en särskild plats i sitt hjärta för detta enastående landskap och dess gästvänliga befolkning. I denna blogg delar hon med sig av sina insikter och berättar om varför du borde besöka vad hon anser vara en av världens vackraste platser.

  Läs hela inlägget