Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Narsarsuaq till Tasiilaq – Varma källor, spännande historia och isfyllda fjordar 2025

Vår resa från södra till östra Grönland startar i Narsarsuaq vars omnejd bjuder på allt ifrån historia och kultur, till djurliv och ett spektakulärt landskap. Här får vi lära oss om vikingarnas intåg och inuitkultur samt bada i naturligt varma källor. Vi utforskar den vackra passagen Prins Christians Sund och fortsätter längs den vilda, vackra och otämjda östkusten. Slutligen når vi fram till fjordområdet Sermilik och staden Tasiilaq. Här bjuds vi på isberg i alla former samt berättelser och myter från den lokala Tunumiit-kulturen.

Att resa med en liten grupp på bara 12 passagerare erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, komma närmare naturen och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck i naturen.

 • Liten grupp om 12 passagerare
 • Inuitkultur & vikingahistoria
 • Varma källor & isberg
 • Det stora fjordsystemet Sermilik
 • Chans att se val
 • Fina vandringsmöjligheter
 • Den vilda orörda östkusten
Boende: Hytt ombord på expeditionsfartyget M/S Balto, en hotellnatt på Island. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & Engelska. Längd: 12 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 119 900 SEK. Avgång: 5 augusti 2025

Färdplan

Dag 1: Flyg till Narsarsuaq och ombordstigning

Vi landar på flygplatsen i Narsarsuaq. Här går vi ombord på M/S Balto och påbörjar vår resa söderut.

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan kommer att påverkas av väder och isförhållanden.

Dag 2 - 10: Expeditionskryssning

Vi tar oss ut genom Eriksfjorden, uppkallad efter vikingen Erik den röde. Här tros han ha grundat det första samhället på Grönland omkring år 980, detta efter att ha förvisats från Island för mord. Vi planerar att gå iland i Qassiarsuk och besöka hans gård Brattahlid.  

Vi hoppas även besöka Hvalsey kyrka, en av de bäst bevarade vikingaruinerna på Grönland.

Vi stannar till i Qaqortoq, den största staden i södra Grönland med cirka 3200 invånare. Qaqortoq ligger vackert på en bergssluttning och omges av magnifika fjordar. Denna del av Grönland har många historier att berätta. Vi lär oss mer om Inuitkulturen och deras stora respekt och symbiotiska förhållande till miljön och djuren.

Flera av historierna härstammar från tider med stora väderförändringar och minskande djurantal och man använde sig av föremål från jakt och fiske för att skapa konstnärliga ting och amuletter. Man hyser stor respekt och kärlek till de djur som offras och havsgudinnan Sedna tillbeds för att släppa djurens själar fria. Vi kommer få chansen att höra många berättelser och legender, lära oss om olika epoker samt om människorna som migrerade till Grönland.

Den här delen av Grönland erbjuder mycket mer än bara historia och kultur. Vi sätter fot på sällan besökta öar och spanar efter lekfulla valar. Vi hoppas även besöka en av de många fårfarmar som finns i södra delarna av Grönland. I Uunartoq får vi dessutom möjlighet att koppla av i en av de naturligt varma källorna som finns här, samtidigt som du beundrar den hisnande utsikten över bergskedjor och drivande isberg.

Vi fortsätter sedan vår resa söderut. Genom Prins Christian Sunds västra mynning tar vi oss långsamt in i detta extraordinära fjordsystem. Här omsluts vi av ett bergigt landskap med toppar upp emot 2000 meter och branta klippor som störtar rätt ner i fjorden. Vi spanar efter storsäl, vikare och val. När vi stävar ut genom den östra mynningen ser vi likheten med det fiktiva landskapet Mordor från Sagan om ringen.

Vi har nu tagit oss till östra Grönland och färdas längs en vild och orörd kustlinje. Här är vi väldigt beroende av väder och isläge, och vår färdplan anpassas därefter. Ett par av dagarna kommer till stor del spenderas till havs. Vi möter säkerligen en parad av isberg som flyter söderut med de starka strömmarna och vi beundrar mäktiga glaciärväggar som sluttar rakt ner i havet. 

Längs kustlinjen hoppas vi utforska någon av de sällan besökta fjordar som finns här. Kanske stannar vi till vid Umivik Bay, varifrån Fridtjof Nansen startade sin vandring över Grönland, från öst till väst, 1888.

Väl framme vid det gigantiska fjordsystemet Sermilik, välkomnas vi av isberg i alla former och storlekar. De flesta av dem kommer från Helheim-glaciären längst in i fjorden, som producerar några av de största isbergen på hela Grönland. Sermilikfjorden sträcker sig över 90 kilometer och skär genom ett kargt landskap med höga glaciärer och spetsiga toppar. Skönheten runt omkring oss är frapperande! Vi ankrar på vackra platser och håller ständigt utsikt efter val. Kanske släpper isen fram oss till den lilla byn Tiilerilaaq. Trähusen är vackert belägna med den stora Sermilikfjorden i bakgrunden. Här spelar den lokala inuitkulturen och de traditionella jakt- och fiskeaktiviteterna en viktig roll i livsstilen. Här har vi möjlighet att ge oss ut på en vandring för att få en vacker vy över Sermilikfjorden och dess isberg!

Vi besöker staden Tasiilaq. Med knappt 2000 invånare är det den största bosättningen på östra Grönland. Här finns en äldre och annorlunda inuitkultur, där shamanismen och den inhemska kulturen är mycket mer levande än i andra delar av Grönland. Under vår expedition här kommer vi att lära oss mer om lokala myter och legender, som den om tupilaqs. I grönländsk inuitisk religion var en tupilaq ett hämnande monster som skapades av en utövare av häxkonst, med hjälp av olika föremål som djurben, hud, hår eller senor. Tasiilaq är också känt för sin konstscen, där lokala konstnärer skapar tryck, skulpturer och textilier som oftast föreställer djur, landskap och traditionella berättelser från området.

Dag 11: Mot Keflavik, Island

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och flyger från Kulusuk till Keflavik och checkar in på vårt hotell. (Detta ingår i flyg- och hotellpaketet.)

Dag 12: Hemresa

Vi tar farväl och beger oss hemåt, eller vidare på nya äventyr. 

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Mads Pihl - Visit Greenland

Varför obligatoriskt flyg- och hotellpaket? 

Östra Grönland är en sann vildmark som också ligger mycket avlägset. Att ta sig därifrån till Island med ett litet fartyg tar cirka tre dagar över Danmarkssundet som kan vara ganska gungigt för ett litet fartyg som M/S Balto. Vi har därför istället valt att boka in flyg mellan Kulusuk och Keflavik, för att slippa dessa sjödagar och ge en mer bekväm upplevelse med fullt fokus på Grönlands spektakulära natur. Det kommer även ingå en hotellnatt på Island. Detta för att ta höjd för potentiella flygförseningar. 

Flygresan till Narsarsuaq, där resan startar, bokas på egen hand. Det är starkt rekommenderat att boka ändringsbara biljetter och kom ihåg att boka era flygbiljetter i god tid.  

Fartyget M/S Balto

 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. 

Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en liten bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Med de två gummibåtarna gör vi kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större fartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 119 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 128 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 145 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 151 900 SEK

OBLIGATORISKT FLYG- OCH HOTELLPAKET

Detta obligatoriska paket inkluderar: 

 • Flyg från Kulusuk (Grönland) till Keflavik (Island).
 • En hotellnatt på Island
 • Transfer i samband med ovanstående flyg, mellan flygplatsen och hotellet.

Pris: 11 900 SEK per person. Vänligen notera att denna summa kommer att läggas till på hyttpriserna listade ovan. 

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Alla passagerarskatter och hamnkostnader

I priset ingår inte

 • Obligatoriskt flyg- och hotellpaket (se ovan)
 • Flyg till Narsarsuaq och hem från Keflavik
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i baren

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
5 augusti 2025 16 augusti 2025

Relaterade blogginlägg

 • Tunniit – linjer av tradition

  Tunniit – inuiternas motsvarighet till vad vi vanligtvis kallar ansikts- och kroppstatueringar härstammar från gamla traditioner och har både andlig och kulturell betydelse. Under de senaste åren har Tunniit fått en renässans på Grönland, då många unga har återupplivat de traditionella linjerna.

  Läs hela inlägget