Förberedande information
VIKTIGT
Grönland består av många olika livsstilar, från storstad till mycket små och avlägsna samhällen. När det kommer till jakt, fångstmetoder och fiske, följer lokalbefolkningen i stort samma traditioner som de gjort i flera hundra år. Människorna på Grönland är vänliga, men lite reserverade. Det är viktigt att till exempel be om lov innan du tar ett foto.
Naturtillgångarna och vädret är kanske de två viktigaste faktorerna när det kommer till vad som har format Grönland och dess befolkning. Naturens tillgångar har ofta styrt var bosättningarna har uppstått och det relativt kalla klimatet och oförutsägbart väder har påverkat kulturella normer, traditioner och mentalitet.
Jakt och fiske spelar fortfarande en stor roll i Grönland. Detta är något vi som besökare måste respektera. Vänligen notera att:
- Ni kommer se blodspår på marken efter jakt och slakt
- Ni kommer se olika djurskinn uppspända på tork
- Alkoholism kan ibland vara ett problem i vissa samhällen
- Närma er aldrig eller klappa aldrig en slädhund, de är inte tama i samma bemärkelse som våra husdjur är
- Det är viktigt att ni läser igenom "AECO Community Guidelines" som ni hittar på en av de andra informationssidorna. Observera att informationen är på engelska. Ni kan även läsa informationen här.
FLEXIBEL FÄRDPLAN
Programmet på en expeditionskryssning är aldrig satt i sten. Många yttre faktorer som till exempel väder och issituation spelar en stor roll för hur det slutliga programmet blir. Detta bestäms i samråd mellan kapten och expeditionsledaren som båda har stor erfarenhet av att arbeta i dessa områden. Räkna alltid med att programmet kan komma att ändras. Det är detta som kännetecknar en bra expedition!
GUIDER
Kunniga och entusiastiska guider är nyckeln till en lyckad expedition. Lite närmre avresa kommer ni att få en kort presentation av de guider som kommer att vara med på just er resa.
HÄLSOTILLSTÅND
För att delta i en expeditionskryssning måste ni ha allmänt god hälsa och god rörlighet. På grund av att hälsosystemet är begränsat på Grönland och det finns krav på vilken information som ska finnas tillgänglig vid nödsituation eller sjukdomsfall, ber vi alla att fylla i vårt Medical Form (på engelska) och skicka tillbaka det till info@polarquest.se. Öppna formuläret, spara det på dator/enhet fyll i det (tillsammans med er läkare) och skicka sedan in till oss.
Vi ber er även att ha en skriftlig beskrivning av era mediciner med er ombord.
Om en resenär av någon anledning kan behöva en extra hand under resan, är det är viktigt att denne reser tillsammans med någon. Våra guider måste finnas till hands för alla gäster ombord och kan tyvärr inte erbjuda extra hjälp till enstaka deltagare.
FÖRSÄKRING
Det är viktigt att alla resenärer har en fullgod rese- och sjukvårdsförsäkring som täcker evakuering, sjukvård på plats och hemtransport. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper er gärna med att boka en försäkring genom dem.
PASS
Det är obligatoriskt att ha med ett pass som är giltigt under hela resan och tre månader efter hemkomst.
PENGAR/VALUTA
Valutan på Grönland är Danska Kronor (DKK). Betalkort (främst VISA, MasterCard) accepteras i de flesta större städerna på Grönland. Som en allmän regel är det alltid en bra idé att ta med kontanter i DKK, särskilt vid besök i mindre städer och samhällen.
Om ni reser via Island är valutan Isländska Kronor och betalkort accepteras på de allra flesta platser.
SOUVENIRER
Vi uppmuntrar till att handla lokalt tillverkade hantverk och souvenirer, men var medvetna om den lagstiftning som finns kring import/transport till andra länder. Läs mer på www.cites.org. Kom ihåg att ni ofta kan behöva kontanter.
BAGAGEVIKT
Vänligen dubbelkolla bagagevikt och liknande information på flygbolagens egna hemsidor: Icelandair eller Air Greenland.
(På flyget mellan Keflavik och Kulusuk bokat av PolarQuest för er som reser till östra Grönland, är bagagevikten max 1x23 kilo för incheckat bagage och max 1x10 kg handbagage. Observera att för resenärer som börjar i Narsarsuaq är bagagevikten 1x20 kg på incheckat bagage och högst 1x8 kg för handbagage för flygningen mellan Köpenhamn och Narsarsuaq)
BORTTAPPAT BAGAGE
Detta är något som står utanför vår kontroll, men som händer då och då. Vi rekommenderar er att:
- Alltid packa ner det viktigaste i ert handbagage. OBS särskilt viktigt för mediciner, det är inte säkert det går att köpa på den plats ni åker till!
- Res gärna med er jacka på er/i handbagaget, även om det är sommarvärme där ni reser ifrån.
- Undvik att resa i tunna sommarskor.
- Packa ner ett ombyte i handbagaget.
- Reser ni i sällskap med någon annan, kan ni packa några föremål och ombyten i varandras väskor. Om den ena personens väska saknas, så står ingen av er utan till exempel ett ombyte.
LITE KURIOSA OM GRÖNLAND
- Det finns inga vägar som förbinder någon av städerna på Grönland.
- Ön är hem för den näst största inlandsisen i världen efter Antarktis, världens längsta fjordsystem och nationalpark.
- De första människorna som bodde på Grönland var inhemska inuiter från arktiska Kanada, som korsade det då frusna Thulesundet.
- UNESCO-världsarvet Ilulissatfjorden är mest produktiva glaciären i världen.
- Ordet "kajak" kommer faktiskt från det grönländska ordet "qajaq", och det var de grönländska jägarna som uppfann denna extremt manövrerbara vattentransport.
- Det är inte så konstigt att grönländarna har över 50 olika ord för snö och is. I motsats till vad namnet antyder är Grönland till 84% permanent täckt av is – det grönländska istäcket.
- Grönlands officiella språk är Kalaallisut (västgrönländska) och det uppskattas av lokalbefolkningen när besökare försöker använda några grönländska ord. En bra start är att lära sig orden "hej", som på lokalspråket är "aluu" eller "adjö", som helt enkelt är "baaj".
- Under kolonialtiden introducerades ett färgkodningssystem till husen på Grönland som sen behölls av GTO (Grönlands tekniska organisation). Denna färgkodning gjorde det enkelt att identifiera en byggnads faktiska funktion: fiskfabriker var blåa, sjukhus gula, skolhus röda och telefonbolaget grönt.
- Grönland har en befolkning på 56 000 människor, vilket gör det till världens mest glesbefolkade land.
OM POLARQUEST
POLARSPECIALISTER
Alla som arbetar på PolarQuest har varit på expeditionskryssning. Många av oss flera gånger. Om ni ringer eller mejlar till oss får ni svar på alla möjliga frågor om hur det faktiskt är att resa på en expedition. Kläder, väder, landstigningar och gummibåtsbravader – vi har alla svaren! Vi hoppas att ni även finner många svar här under "Mina bokningar"!
AMBASSADÖRER
Ni är på väg att resa till en av världens mest natursköna platser. Arktis må vara ett lite svalare semestermål än de flesta, men det väcker varma känslor och massor av inspiration. Väl hemma igen hoppas vi att ni kommer att ha samma passion för detta iskrönta paradis som vi på PolarQuest har, och bli en sann polarambassadör.
INSPIRATION
Följ oss gärna på Facebook, Instagram och vår blogg, där kan ni ta del av nyheter, bilder och reseberättelser som kanske ger en liten försmak av ert stundande äventyr. På vår hemsida finns också gott om inspirationsfilmer från såväl Svalbard som andra delar av världen.