Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Förberedande information

VÄLKOMMEN PÅ EXPEDITION!

Ni är på väg att resa till en av världens mest natursköna platser. Arktis må vara ett lite svalare semestermål än de flesta, men det väcker varma känslor och massor av inspiration. Väl hemma igen hoppas vi att ni kommer att ha samma passion för detta istäckta paradis och bli en sann polarambassadör.


POLARSPECIALISTER

Alla vi som arbetar på PolarQuest har varit på expeditionskryssning. Många av oss flera gånger. Om ni ringer eller mejlar till oss får ni svar på alla möjliga frågor om hur det faktiskt är att resa på en expedition. Kläder, väder, landstigningar och gummibåtsbravader – vi har alla svaren! Vi hoppas att ni även finner många svar här under "Mina bokningar"!  

GUIDER

Kunniga och entusiastiska guider är nyckeln till en lyckad expedition. Många av PolarQuests guider har mer än tio års erfarenhet av polarområdena och pendlar mellan Arktis och Antarktis varje år. Lite närmre avresa kommer ni att få en kort presentation av de guider som kommer att vara med på just er resa.

INSPIRATION

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och vår blogg, där kan ni ta del av nyheter, bilder och reseberättelser som kanske ger en liten försmak av ert stundande äventyr. På vår hemsida finns också gott om inspirationsfilmer från såväl Svalbard som andra delar av världen.

 

INFÖR RESANFÄRDPLAN

Programmet på en expeditionskryssning är aldrig satt i sten. Många yttre faktorer som till exempel väder och issituation spelar en stor roll för hur det verkliga programmet blir. Detta bestäms i samråd mellan kapten och expeditionsledaren som båda har stor erfarenhet av att arbeta i dessa områden. Räkna med att programmet kan komma att ändras. Det är detta som kännetecknar en bra expedition!

HÄLSOTILLSTÅND

För att delta i en expeditionskryssning måste ni ha allmänt god hälsa och god rörlighet. Om ni har genomgått en större operation de senaste två åren eller har ett medicinskt tillstånd som expeditionsledaren och fartygets besättning bör känna till, skall ni fylla i och skicka in vårt hälsoformulär. Ni hittar formuläret här. Öppna formuläret, spara ner det, fyll i det (tillsammans med läkare) och skicka sedan in till oss. 

Vi ber er även att ha en skriftlig beskrivning av era mediciner med er ombord.

Om en resenär av någon anledning kan behöva en extra hand under resan, är det är viktigt att denne reser tillsammans med någon. Våra guider måste finnas till hands för alla gäster ombord och kan tyvärr inte erbjuda extra hjälp till enstaka deltagare. 

FÖRSÄKRING

Det är viktigt att alla resenärer har en fullgod rese- och sjukvårdsförsäkring som täcker evakuering, sjukvård på plats och hemtransport. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper er gärna med att boka en försäkring genom dem.

PASS

Det är obligatoriskt att ha med ett pass som är giltigt under hela resan. Detta gäller även norska medborgare.

PENGAR/VALUTA

Valutan i Norge/på Svalbard är Norska Kronor (NOK). Betalkort (VISA, MasterCard & AmEx) accepteras av de flesta butiker. Vänligen notera! Det finns i skrivandets stund inga möjligheter att ta ut kontanter i Longyearbyen. 

BORTTAPPAT BAGAGE

Detta är något som står utanför vår kontroll, men som händer då och då. Vi rekommenderar er att:

  • Alltid packa ner det viktigaste i ert handbagage, särskilt om ni tar någon medicin!
  • Res gärna med er jacka på er/i handbagaget, även om det är sommarvärme hemmavid.
  • Undvik att resa i tunna sommarskor.
  • Pack ner ett ombyte i handbagaget.
  • Om ni reser i sällskap med någon annan, kan ni packa några föremål och ombyten i varandras väskor. Om den ena personens väska saknas, så står ingen av er utan till exempel ett ombyte.LITE KURIOSA 

  • Longyearbyen grundades av och fick sitt namn efter John Munroe Longyear, en amerikansk gruvmagnat som 1904 köpte upp kolfälten av norrmännen, som då saknade kapital att starta gruvdrift. 1906 fick orten namnet Longyear City som därefter ändrades till Longyearbyen.
  • I Ny-Ålesund finns världens nordligaste postkontor, så passa på att posta ett kort om ni kommer dit! Det kan ta några veckor innan kortet landar hemma i brevlådan dock. 
  • Skorna tas alltid av vid dörren, detta är gammal praxis för att koldammet inte ska följa med in.
  • Longyearbyens hus är byggda på pelare på grund av permafrosten.
  • Fyra månader om året, från ca 25 oktober, går solen aldrig upp och polarnattens mörker råder. Och under fyra månader om året, från ca 19 april, lyser midnattssolen över Svalbard dygnet runt.