Intervju med M/S Stockholms Kapten
Kapten Per Engwall berättar om sin 25-åriga kärlek till Svalbard.
För några veckor sedan lade det lilla expeditionsfartyget M/S Stockholm till i sin hemmahamn Göteborg efter att ha varit ute på äventyr i fem månader. M/S Stockholms ägare och kapten Per Engwall har de senaste 25 åren tillbringat somrarna på Svalbard. Hur hamnade han där egentligen? Och vad är det som gör att han återvänder till denna arktiska ögrupp år efter år?
Kapten Per Engwall är en sann Svalbardsveteran. 1982 fick han en förfrågan från Svensk filmindustri om att vara behjälplig under inspelning av Ingenjörs Andrées luftfärd, Jan Troells skildring av Andrées ödesdigra ballongfärd mot Nordpolen 1897. Det blev dock aldrig något av det hela, men han hade nu fått upp ögonen för Svalbard och börjat drömma om ögruppen långt i norr. 1986 fick han ett tips om att ett av Sjöfartsverket tidigare lotsfartyg, Origo, var till salu. Per slog till och planen för upptäcktsresor i nordliga farvatten började ta form. I början körde han turer främst för vänner och bekanta, men 1997 utökades verksamheten då Per även blev ägare till Origos systerfartyg M/S Stockholm, ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953.
– Vi visste inte om vi köpte ett vrak, eftersom hon hade legat vid kaj i Stockholm i elva år, berättar Per.
Det visade sig snart att Stockholm var perfekt för ändamålet och efter omsorgsfull restaurering hade hon förvandlats till en riktig skönhet. Idag tar hon resenärer från jordens alla hörn på expeditionskryssningar genom Svalbards spännande vildmark. Första resan på till Svalbard minns han mycket väl. De hade läst på noga och många hade påpekat riskerna med att gå i dessa vatten. Väl uppe i Arktis möttes de av strålande fint väder och redan första dagen fick de se en vacker isbjörnshona med två små ungar.
Efter 25 år som skeppare i arktiska farvatten känner han fortfarande starkt för Svalbard och återvänder vår efter vår, år efter år. De två senaste åren har han varit hemma i Sverige lite mer, men aldrig en hel sommar. På frågan vad det är som gör att han längtar tillbaka till Arktis svarar han:
– Känslan som infann sig den första säsongen sitter kvar än – de första björnarna vi möttes av och det storslagna landskapet. Det har också mycket att göra med att M/S Stockolm kommer till sin rätt där. Hon passar bäst i de arktiska vattnen och tar sig fram bra i isen.
En expeditionskryssning på Svalbard handlar om flexibilitet. Resans exakta rutt beror på väder, isförhållanden och djurmöten – och upptäckarandan! Per tröttnar aldrig på att kartlägga nya delar av Svalbard och lockas av det oförutsägbara. Efter 25 år uppe på Svalbard undrade vi ifall han har någon favoritplats?
– Oj, det finns så många! Men västkusten är svårslaget, där ligger många favoriter. Där hittar vi bland annat Hyttevika, Vårsolbukta, Ossian Sars och Midterhuken. Sedan är det alltid häftigt att komma bort till norra Nordaustlandet när isen släpper. Det finns ett ställe i Albertinibukta som heter Kapp Bruun, där det är väldigt fint. Andra favoriter är Snøholmen, Karl XII-øya och Tusenøyane, ögruppen nedanför Edgeøya, som endast är tillgänglig sent på säsongen.
Efter alla år uppe i Arktis borde kanske det södra polarområdet locka, men Per hävdar att Svalbard har allt och att det fortfarande finns mycket kvar att upptäcka…
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.
-
Att resa genom Norges världskända kustlandskap i en liten grupp, på små fartyg, är svårslaget. Ögruppen Lofoten bjuder på pittoreska fiskesamhällen, inkilade mellan mäktiga bergskedjor i stilla sund. Under vinterhalvåret erbjuder Tromsø magnifika vyer över dramatiska fjordlandskap och chanser att se både späckhuggare och knölval. Har vi tur får vi se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet efter att mörkret har lagt sig.