Mattias Klum om sin resa till Svalbard: "En svårslagen plats"
Under många år har den internationellt erkände fotografen, filmaren och konstnären Mattias Klum utforskat unika miljöer världen över. Svalbard är en plats som han har återvänt till flera gånger och här har han upplevt alla årstider och naturens dramatiska förändringar. I augusti, när han reste med vårt expeditionsfartyg M/S Quest, var det däremot första gången som han deltog som medresenär och inspiratör. I denna intervju med Mattias får du en djupare inblick i hans resa och varför han anser att Svalbard är en av världens mest unika destinationer.
Mattias Klum älskar mångfald och att bli berörd, både av det stora i det lilla och det lilla i det stora. Oavsett om det handlar om de små undren på våren när blåsipporna tittar fram eller den majestätiska närvaron av bergsgorillor i Rwandas frodiga skogar. Med hela världen som sitt arbetsfält har han bevittnat otaliga underverk, men för honom är Svalbard en av de mest unika destinationerna på vår planet.
”Landskapet är makalöst vackert: oändligt stort, ointagligt och egentligen ganska ogästvänligt. Jag älskar känslan av att vara liten och känner en djup ödmjukhet och kärlek inför den makalösa naturen. Det är en svårslagen plats".
Mattias deltog i en av säsongens sista expeditioner som avgick i slutet av augusti. Resan beskriver han som mycket varierad. Vädret spelade en avgörande roll och skapade gynnsamma förhållanden både för landstigningar och observationer från däck.
"Vi fick verkligen uppleva Svalbards olika ansikten. Det kunde gå från att vara riktigt soligt och varmt på däck till en nästan ogenomtränglig dimma. Vi hade turen att slippa ihållande grått väder och starka vindar, och jag tror att alla fick en känsla av hur otroligt vackert och dynamiskt Svalbard är."
De fantastiska mötena med djurlivet var en annan höjdpunkt som både Mattias och hans medresenärer verkligen uppskattade. Trots att många fåglar redan hade flyttat söderut, var fågelbergen fortfarande fyllda med eftersläntrare. Vidare fick de möjlighet att observera flera isbjörnar och valrossar i olika situationer, samtidigt som de kunde bevittna polarrävar och Svalbardsrenar som vandrade över de vidsträckta landskapen.
"Att få se blåval från fartyget var också något alldeles exceptionellt. Det är verkligen en unik värld på så många sätt."
Foto- och filmuppdrag har tidigare fört Mattias till Svalbard, både under polarnattens mörkaste månader och på sommaren när solen aldrig går ner. Som på alla platser med tydliga årstidsskiftningar genomgår naturen olika skeden, vilket skapar varierande upplevelser beroende på när man väljer att resa.
"Jag tycker att alla årstider är lika fantastiska. För mig som fotograf är diversiteten väldigt spännande; det ger mig möjligheten att skapa en fullständig bild av platsen. Det är magiskt när ljuset återvänder på våren och mängder av arter får sina ungar. Det är en dramatisk tid. Sedan kommer sommaren och midnattssolen. Vi är vana vid ljusa nätter i norr, men på Svalbard är det ännu mer extremt."
Denna gång deltog Mattias som inspiratör och föreläsare ombord. Han delade med sig av sin expertis inom hållbarhet och natur, samtidigt som han stod till förfogande för frågor om fotografering. Ombord fanns en varierad skara av gäster, från erfarna fotografer med avancerad utrustning till nybörjare som ville lära sig att ta bättre bilder med sina mobilkameror.
”Jag tyckte att det var kul. Alla ombord hade olika förväntningar och förhoppningar. Ofta lägger vi mycket fokus på tekniken inom fotografi, men jag anser att det allra viktigaste är att förmedla känslan. Att veta vad du vill berätta och hur du ska kunna göra det du känner och ser rättvisa. Det är alltid lika givande när man lyckas få fram olika personligheter, oavsett deras erfarenhetsnivå.”
Mattias, som i sin yrkesroll ofta reser ensam eller i ett mindre team, upplevde det sociala samspelet och gemenskapen ombord som något mycket fint.
”Efter att ha delat en rad fantastiska upplevelser och spenderat flera dagar tillsammans på båten, kulminerade en kväll i nästan en manifestation av glädje. Alla deltog och verkade superglada. Man brukar ju säga att delad glädje är dubbel glädje, det är något väldigt sant i det. ”
Att dela ett ögonblick med en eller flera andra personer, oavsett om det är något man tidigare upplevt eller inte, är något som Mattias finner mycket berörande på många sätt. Hans roll ombord innebar också, som han själv uttrycker det, att ”extrapolera upplevelsen” genom att dela minnen och andra referenser för att hjälpa mottagaren att förstå uniciteten i ett visst djurmöte eller en särskild naturupplevelse.
”Om man står där tillsammans och ser delfiner som hoppar i motljus långt borta vid horisonten, då kan man vända sig till varandra och säga: wow, såg du det? Var det inte fint? Sen kanske jag berättar någon anekdot om delfiner, och så har vi alla delat de sekunderna av fascination.”
Lätet från flygande smålommar var något annat som väckte starka personliga känslor hos Mattias.
”Det var en av de första fåglarna som jag blev besatt av som ung fotograf och en av de första bilderna som jag någonsin sålde föreställde en flygande smålom. Att höra dem gick verkligen rakt in i hjärtat, och jag kände ett starkt behov att dela den upplevelsen med alla som var i närheten."
En plats som många drömmer om att besöka är den mytomspunna Vitön. Under denna expedition var väderförhållandena tillräckligt gynnsamma för att nå ända fram. Mattias berättar om hur han och flera andra ombord blev mycket entusiastiska när de närmade sig strandkanten med gummibåtarna. Där möttes de av en isbjörnshona som lufsade fram och lade sig på ett perfekt avstånd från det monument som alla hade sett fram emot att se.
"I vanliga fall reagerar alla med stor glädje när de ser en isbjörn, men här väckte det istället en del missnöje. Situationen blev nästan komisk."
Även om det blev något av ett antiklimax att inte få gå i land, så tyckte Mattias ändå att det var en fin upplevelse att få komma så nära denna lilla ö och få en känsla av hur Andrée och de andra expeditionsmedlemmarna hade det under sin ödesdigra resa.
"De var verkligen väldigt utsatta. Alla fick nog en känsla av hur ödmjuk och liten man känner sig i denna fantastiska, karga och på många sätt motstridiga natur."
En sak som Mattias ofta känner när han arbetar i extrema miljöer, inklusive Svalbard, är att dessa platser egentligen inte är avsedda för människor.
”Vi är en allsidig art, men egentligen är vi inte särskilt bra på något. Vi är nakna, klena generellt, kan inte flyga, springa snabbt eller simma särskilt bra…”
Att vara på en sådan här typ av resa, där man inte konstant matas med upplevelser, tror Mattias kan vara en värdefull erfarenhet. Man befinner sig här på naturens villkor och lär sig att se saker på ett annat sätt. Man uppskattar tystnaden, stillheten och de vidsträckta landskapen.
”Plötsligt kanske man ser en blåval, en majestätisk stormfågel som glider förbi, eller några valrossar som vältrar sig på en strand. Men det kan gå flera timmar emellan sådana ögonblick. Jag tror att det är väldigt sunt på många sätt. ”
Något som många uppskattar med våra expeditioner på Svalbard är förmågan att kunna vara helt närvarande i stunden, utan uppkoppling eller kontakt med omvärlden. För Mattias, som är van vid att tillbringa långa perioder ute i fält med endast en satellittelefon som nödkommunikation, var upplevelsen inte unik, men ändå mycket värdefull.
”Jag tycker det är jättesunt. Det är bra att man kan fokusera på upplevelsen och på att umgås med andra människor. Att vara fri från ständig uppkoppling känns själavårdande på många sätt."
För Mattias är resande något som sträcker sig långt bortom glädjen att se vackra isberg eller majestätiska isbjörnar.
”Jag engagerar mig inte i projekt om jag inte känner att de är meningsfulla. Med tanke på den press vi sätter på vår planet, så är Arktis ett av de livgivande systemen som jorden behöver för att fungera. Genom att vistas där kanske vi alla kan vara ambassadörer för en miljö som vi måste vara oändligt rädda om.”
På frågan om han, precis som så många andra, har drabbats av den så kallade polarbacillen — en evig längtan att återvända — svarar han lite skämtsamt att han är full av baciller: havsbaciller, regnskogsbaciller, polarbaciller… Men blir sedan snabbt allvarlig.
”Jag älskar diversitet och att bli berörd. Vår värld är enastående, men vi lever i en tid där vi måste göra kloka val. Vi har inte råd att exploatera, förstöra, utfiska eller utnyttja känsliga platser för oljeutvinning. Det är mycket viktigt för mig att välja arrangörer som värnar om naturen, respekterar kulturen och aktivt arbetar med hållbarhet — som tar ett ansvar. Därför samarbetar jag endast med företag som delar dessa värderingar."
Om Mattias Klum
Mattias Klum är en professionell fotograf, filmare och konstnär med över tre decennier i branschen. Han är internationellt erkänd för att beskriva, visualisera och porträttera djur, växter, kultur och naturmiljöer i en rad olika medier. Hans verk har publicerats i många internationella tidskrifter, såsom National Geographic, BBC Wildlife och The New York Times.
För sitt betydande arbete har han mottagit flera prestigefyllda utmärkelser. Han är även aktiv som ambassadör för miljöorganisationer och hedersdoktor i naturvetenskap vid Stockholms universitet.
Vi följer alltid rådande riktlinjer i Arktis för att försäkra oss om att vi inte stör djurlivet.
Relaterade resor
-
Expedition Svalbard med Mattias Klum 2025
M/S Quest 50 passagerare12 dagar 10 nätter på fartyg 68 900 SEKSpråk FotoworkshopAvgång: augusti 2025
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.