Den magiska polarnatten på Svalbard
På Svalbard varar den mörka årstiden i flera månader, från slutet av oktober till mitten av februari. Men mellan den 14 november och den 29 januari träder vi in i den mest förtrollande och mysiga fasen av mörkertiden - känd som polarnatten. Under denna tid är solen aldrig synlig över horisonten, men trots detta är det inte helt och hållet mörkt. Ljuset från den dolda solen ger några timmars dagsljus, och den stora vändningen inträffar runt vintersolståndet den 22 december. I denna artikel delar vår expeditionsguide Olivier, som tidigare bott på Svalbard i sex år, med sig av sina unika erfarenheter av den mörkaste av alla mörka årstider.
Det är lätt att tro att mörkertid och polarnatt är samma sak, men så är det inte. Skillnaden definieras av hur långt solen är under horisonten. Polarnatten är en sällsynt företeelse som inträffar på norra halvklotet vid latitud 72°34' och längre norrut. Den särskiljs av att solen går ner mer än 6 grader under horisonten. På Svalbard varar polarnatten från den 14 november till den 29 januari och klassas som "civil polarnatt", vilket innebär att även om mörkret är totalt, kan man förvänta sig en viss skymning vid horisonten mitt på dagen. Trots detta upplevs polarnatten oftast som konstant mörk både dag och natt, eftersom Svalbards bergiga terräng döljer horisonten på avstånd.
Som tidigare Svalbardsresident och med ett aktivt guideyrke där året om har vår expeditionsguide, Olivier Kopp Wålberg, en unik insikt i livet på denna plats där solen inte går upp på flera månader. Vi tog tillfället i akt att ställa några frågor om hur denna extrema vintertid förvandlar Svalbard och hur den påverkar människor som bor där.
Hur skulle du beskriva polarnatten?
– För många människor är polarnatten en tid då Longyearbyen lugnar ner sig och går in i "dvala". Lokalbefolkningen finner lugn och ro och det pågår också en hel del socialt umgänge i staden, till exempel jazzfestivalen. Polarnatten består av en oändlig stjärnhimmel när vädret är klart och vi har turen att kunna se norrsken två gånger om dagen. Norrsken på dagen och norrsken på kvällen. Det är en fantastisk tid.
Hur är det att bo på Svalbard under de månader då solen aldrig går upp?
– Allt har sina för- och nackdelar. Fördelen är att vi får mer tid att vara tillsammans, vara sociala, gå ut på någon av de många restaurangerna i stan och se norrskenet väldigt ofta. Det är en bra tid för människor i Longyearbyen att koppla av efter en lång högsäsong. Nackdelarna är att det är mörkt hela tiden. Våra kroppar behöver dagsljus för att fylla på energidepåerna, så vi är oftare trötta, sover mer och har lite mindre energi. Men med bra rutiner som mat, motion och socialt umgänge går det väldigt bra. Det första året på Svalbard är ofta det tuffaste. Sedan blir man mer van vid det.
Är det någon aktivitet på Svalbard under de mörka månader?
– Under polarnatten har vi flera aktiviteter i Longyearbyen, till exempel lägerkvällar med god mat och föreläsningar, norrskensjakt, museer, stadsvandringar, bergsvandringar och gruvbesök. Så snart snön har fallit tillräckligt mycket startar också turer med snöskoter och hundspann i närheten av Longyearbyen. Det är definitivt en bra tid att besöka Svalbard eftersom det är färre turister och mer utrymme för att koppla av och njuta av mörkret.
Hur påverkas man av de extrema skillnaderna, från midnattssol till polarnatt?
– Vi märker naturligtvis en skillnad i energinivå. Den genomsnittliga sömntiden under polarnatten är 10,5 timmar och under midnattssolen 4 timmar. Många känner sig tröttare och mer utmattade och behöver hålla sig aktiva. Många väljer att semestra utomlands och i varmare klimat när säsongerna är över för att ta igen lite sol- eller nattetid. Nackdelarna med midnattssolen är att vi mycket sällan är trötta och därför ofta får sömnbrist, vilket inte heller är bra.
Kan man enligt din åsikt "lagra energi" från den ljusa årstiden för att klara av den mörka?
– Du kan definitivt lagra mycket energi under sommaren. Men när midnattssolen är över har många av oss sovit så lite och arbetat så mycket att vi längtar efter den mörka årstiden och att få sova igen utan att behöva tejpa igen fönstren med aluminiumfolie eller mycket mörka gardiner.
Källor: Visit Svalbard och SMHI
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.