Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Norska kusten, Björnön & Svalbard med M/S Stockholm 2025

Upplev några av Norges mest spektakulära och vackra platser. Under denna expedition med vårt 12-passagerarfartyg M/S Stockholm utforskar vi bland annat den storslagna Storfjorden, den pittoreska staden Ålesund och och den lilla fiskebyn Nusfjord, som även är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Därefter sätter vi kurs mot den isolerade Björnön som är hem till en av Atlantens största havsfågelkolonier.

Slutdestinationen på vår resa är Svalbards arkipelag, som vid denna tid på året skiftar i magiska pastellfärger. Här bjuds vi på fantastiska vyer över det ändlösa polarlandskapet, bestående av packis, gnistrande glaciärer och imponerande fjäll. Samtidigt som vi njuter av den sagolika omgivningen spanar vi efter karakteristiska polardjur som valross och Arktis konung isbjörnen. 

 • Den ultimata Norgeresan
 • Dramatiska Lofoten
 • Sagolika fjordar
 • Pittoreska fiskebyar
 • Isbjörnens rike Svalbard
 • Mytomspunna Björnön
 • Endast 12 passagerare ombord
 • Resan är klimatkompenserad
Boende: Hotell i Bergen, hytt ombord på M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & Engelska. Längd: 17 dagar, 15 nätter på fartyg. Pris: Från 83 900 SEK. Avgång: 17 april 2025

Färdplan

Dag 1: Bergen

Vi ankommer till Bergen som är vackert omgiven av höga berg och djupa fjordar. Här checkar vi in på vårt centralt belägna hotell.

Dag 2-9: Nordnorge

Vi går ombord på M/S Stockholm och stävar mot den vackra passagen vid Alversund. På vår resa upp längs norska kusten hoppas vi besöka några av följande ställen:

Ålesund

Vi utforskar gatorna i denna charmiga stad som pryds av tinnar och torn och förtjusande fasaddekorationer i sann jugendstil.

Geirangerfjorden

I den majestätiska Storfjorden ligger den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden, som karaktäriseras av djupblått vatten, lummiga bergslätter och vackra vattenfall.

Grip

Norr om Ålesund finner vi Grip, ett nedlagt fiskesamhälle med klassisk färgglad träbebyggelse. Här hittar vi också en vacker stavkyrka och vi passerar även den dramatiskt belägna fyren.

Torghatten

På vår väg norröver seglar vi förbi den kända bergsformationen ”De sju systrarna” och även Torghatten, ett hål i berget som inlandsisen en gång skapat, eller som sägnen säger: det hål som jätten Hestemannen gjorde i sin kärleksförtvivlan.

Kjerringøy

Kjerringøy är en riktig pärla på Nordlandskusten. Här möter oss ett varierat landskap med berg, vita sandstränder och jordbrukssamhällen, men det som ön framförallt är känd för är Kjerringøy Handelssted. Detta är ett unikt kulturminne bestående av 15 välbevarade hus, vilka ger besökaren en fantastisk inblick i hur det var att leva i en nordnorsk handelsstad på 1800-talet.

Reine

Vi hoppas också besöka fiskebyn Reine, som stillsamt blickar ut mot Kirkefjorden. Det är lätt att förstå varför Reine, med sina karaktäristiska trähus inramade av dramatiska bergstoppar, en gång har röstats fram till Norges vackraste plats. Lite senare gör vi en gummibåtstur djupare in i fjordsystemet och förhoppningsvis har vi även möjlighet att vandra över åsen till den vackra Bunesstranden.

Nusfjord

I Nusfjord bekantar vi oss med ett välbevarat och genuint fiskesamhälle där torskfisket står i centrum. Byn är upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unik träbebyggelse och här finns en mycket fin liten handelsbod väl värd ett besök. Vår tur fortsätter sedan längs det som i folkmun kallas Lofotenväggen och senare seglar vi in i Trollfjorden, lika magisk som namnet antyder. Därefter sätter vi kurs mot Nordens Paris – Tromsö.

Tromsö

Här ligger det välrenommerade Polarmuseet och under ett besök där lär vi oss mer om de första polarfararna som begav sig norröver för att söka rikedom och berömmelse. Att Tromsö kallas Nordens Paris beror på stadens stora kulturella utbud.

 

 

Dag 10: Till havs

Vi lämnar norska fastlandet bakom oss och sätter kurs mot den förunderliga klippö Björnön, belägen mitt ute i Barents hav. (Exakt vilken dag vi lämnar fastlandet kan ändras beroende av väder.)

Dag 11 - 16 : Björnön & Svalbard

På de 400 meter lodräta klipporna hittar vi en av norra Atlantens största havsfågelkolonier. Här häckar sillgrissla, lunnefågel, tordmule, tobisgrissla, tretåig mås och vittrut. Om väder och vind är på vår sida, försöker vi oss såklart på en landstigning på denna sällan besökta ö. 

Vår färd fortsätter in i de arktiska farvattnen. Vi seglar över natten och nästkommande eftermiddag siktar vi ögruppen Svalbard – en av världens mest storslagna vildmarker. I denna arktiska ishavsarkipelag spanar vi givetvis efter isbjörn, valross och andra polardjur, men framför allt njuter vi av den sagolika natur som omger oss. I maj bjuds Svalbards besökare av en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är snötäckta. Det är vår i Arktis och det är en mäktig upplevelse att vara där när Svalbard vaknar till liv. Vart vi tar oss bestäms av den drivis som ofta ansamlas här denna tid på året. Kanske utforskar vi majestätiska Hornsund som utgörs av flera fjordar, vars glaciärer kalvar ut blåskimrande isberg. I Bellsund hoppas vi nå Vårsolbukta, där de små alkekungarna häckar i tiotusental.

Dag 17: Longyearbyen

Vi lägger till i Longyearbyens hamn och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden , djurmöten och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva längs norska kusten och på Svalbard. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

Låt dig inspireras av vårt webinar om denna expedition!

Den 30 november 2021 anordnade vi ett webinar om Norska kusten, Björnön och Svalbard. Webinaret spelades in och presentationen görs av Christian Engelke, expeditionsledare på PolarQuest. Christian tar oss med, genom ord och bild, på en kryssning till Nordnorges sensationella fjordlandskap och därifrån vidare över Barents hav till den avlägsna ön Björnön. Vår slutdestination är den arktiska ögruppen Svalbard, vackert inbäddad i snö och is och med invånare som isbjörnar och valrossar. Webinaret bjuder på mycket inspiration och vackra bilder.

Fartyget M/S Stockholm

 • Adam Rheborg
 • Lisa Ström
 • Adam Rheborg
 • Ulrich Kühn
 • Katharina Miller
 • Niklas Nilsson
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson
 • 25 års erfarenhet av Svalbard 
 • Tar endast 12 resenärer
 • Svensktalande besättning 
 • 1 guide per 6 resenärer
 • Mässingsdetaljer och trädäck
 • Historisk atmosfär

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över Svalbards storslagna natur och djurliv. Även den svensktalande besättningen som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Efter 25 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt (våningssängar, dusch/WC) 83 900 SEK
Enkelhytt 158 900 SEK

I priset ingår

 • 15 nätter ombord på M/S Stockholm
 • 1 natt på hotell i Bergen
 • Alla måltider ombord
 • All dryck
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Flyg till Bergen och från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
17 april 2025 3 maj 2025

Relaterade blogginlägg

 • Arktis konung

  Det var den tredje dagen efter ankomsten till Spetsbergen, vilket markerade slutet på vår expedition längs den norska kusten. Vi hade börjat i Bergen, fortsatt till Tromsö, seglat över Barents hav till Björnön och slutligen nått Spetsbergen.

  Läs hela inlägget