Östra Grönland och de mäktiga fjordarna runt Sermilik 2025
I hjärtat av den grönländska vildmarken ligger en okänd pärla som väntar på att bli utforskad: den storslagna Sermilikfjorden och dess vackra omgivningar. I många avseenden är denna del av världen fortfarande oupptäckt. Vi möts av höga bergskedjor, mäktiga glaciärer, isberg i alla former och kristallklart vatten. Området erbjuder också fantastiska vandringsmöjligheter. Det näringsrika vattnet ger föda åt både knölval och sillval och om vi har tur möter vi dessa havets giganter. Från slutet av augusti har vi även chans att det magiska norrskenet dansa över himlavalvet. Vi får därtill en unik inblick i inuiternas kultur, deras livsstil, traditionella sedvanor och kulturarv. Detta naturens underverk är så mycket mer än en destination, det är en sann upplevelse för livet!
En Grönlandsresa med detta eleganta fartyg som endast tar 12 passagerare erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, komma närmare naturen och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck i naturen.
- Fantastiska vyer
- Spännande Inuitkultur
- Chans att skåda val
- Chans att se norrsken
- Mäktiga isberg
- Avlägset och outforskat
- Liten grupp om 12 deltagare
Färdplan
Dag 1 - Reykjavik, Island
Vi anländer till Reykjavik individuellt och checkar in på vårt hotell (ingår i flyg- och hotellpaketet).
Dag 2: Reykjavik & flyg till Kulusuk, Grönland
Utforska den förtjusande staden Reykjavik på egen hand. På eftermiddagen tar vi oss till Keflavik och flyger mot Kulusuk, vars flygplats byggdes av det amerikanska flygvapnet 1956. Kulusuk betyder "byn med berget som ser ut som ett fågelbröst" på grönländska och syftar på berget Isikajia som ligger direkt bakom flygplatsen.
Vi går ombord på vårt expeditionsfartyg, gör oss hemmastadda och påbörjar vår stora upptäcktsfärd.
Dag 3–8: Expeditionskryssning
Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och vår exakta rutt kommer att avgöras av väder och is. Det kan vara mycket is i detta område och alla områden är inte alltid nåbara. Vänligen notera att de platser som nämns nedan bara är exempel på platser som vi kan besöka på denna sanna expedition!
Vi besöker staden Tasiilaq. Med knappt 2000 invånare är det den största bosättningen på östra Grönland. Här finns en äldre och annorlunda inuitkultur, där shamanismen och den inhemska kulturen är mycket mer levande än i andra delar av Grönland. Under vår expedition här kommer vi att lära oss mer om lokala myter och legender, som den om tupilaqs. I grönländsk inuitisk religion var en tupilaq ett hämnande monster som skapades av en utövare av häxkonst, med hjälp av olika föremål som djurben, hud, hår eller senor. Tasiilaq är också känt för sin konstscen, där lokala konstnärer skapar tryck, skulpturer och textilier som oftast föreställer djur, landskap och traditionella berättelser från området.
Vi beger oss in i Ammassaliks lugna fjordsystem och den lilla bosättningen Kuummiut. Detta är en relativt okänd pärla på östra Grönland, som ligger inbäddad i ögruppen Ammassalik. De omgivande fjordarna, som kantas av höga bergstoppar, erbjuder perfekta vandringsmöjligheter med annars dolda vattenfall och spektakulära vyer. Kuummiut har ett rikt inuitiskt arv, och vi hoppas få möjlighet att lära oss mer om det traditionella levnadssättet.
Längre norrut ligger Ikateqfjorden, där vi kanske landar vid den övergivna militärbasen från andra världskriget, Bluie Eeast Two. Den spelade en viktig roll som bränsle- och underhållsstation för flygplan som färdades mellan Nordamerika och Europa. Idag är den inte längre i drift, men vissa lämningar finns fortfarande kvar, till exempel övergivna bränsletunnor, byggnader och fordon.
Längre österut finns två imponerande glaciärer: Karale och Knud Rasmussen. När vi seglar i detta område kommer vi med största sannolikhet att höra dånande kalvningar från dessa två aktiva glaciärer.
Vi fortsätter in i den mäktiga Sermilikfjorden. Den sträcker sig över 90 kilometer och skär genom ett kargt landskap med höga glaciärer och spetsiga toppar, och vi befinner oss bland en myriad av isberg i alla former och storlekar. De flesta av dem kommer från Helmeim-glaciären längst in i fjorden, som producerar några av de största isbergen på hela Grönland. Skönheten runt omkring oss är frapperande!
På Sermilikfjordens södra strand ligger den lilla byn Tiilerilaaq. Trähusen är vackert belägna med den stora Sermilikfjorden i bakgrunden. Här spelar den lokala inuitkulturen och de traditionella jakt- och fiskeaktiviteterna en viktig roll i livsstilen. Här har vi möjlighet att ge oss ut på en trevlig vandring för att få en överblick över Sermilikfjorden och dess isberg!
Om isen tillåter går vi in i Johan Petersen-fjorden. På norra sidan av inloppet till fjorden ligger ön Qeertartivatsiaq, där vi hittar inuitruiner på den södra stranden av ön. Längst in i fjorden finns några utloppsglaciärer från inlandsisen som går rakt ner i havet. Detta är en av få platser där man kan få syn på den verkliga inlandsisen, men man bör vara medveten om att den ofta blockeras av isberg. Vi håller hela tiden utkik efter sälar och olika valarter.
Dag 9: Kulusuk - Keflavik, Island
Efter en god frukost går vi av fartyget i Kulusuk. Vi beger oss på en sista utflykt, innan det är dags att ta sig till flygplatsen och vidare mot Keflavik. Vi checkar in på vårt hotell för en god natts sömn. (Ingår i det obligatoriska flyg- och hotellpaketet.)
Dag 10: Hemåt!
Idag tar vi farväl och återvänder hem eller vidare till nya äventyr.
Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!
Varför obligatoriskt flyg- och hotellpaket?
Östra Grönland är en sann vildmark som också ligger mycket avlägset. Att ta sig dit från Island med ett litet fartyg tar cirka tre dagar över Danmarkssundet som kan vara ganska gungigt för ett litet fartyg som M/S Balto. Vi har därför istället valt att boka in flyg mellan Keflavik och Kulusuk, för att slippa dessa sjödagar och ge en mer bekväm upplevelse med fullt fokus på Grönlands spektakulära natur. Det kommer även ingå två hotellnätter på Island, en innan expeditionen och en efter. Detta för att ta höjd för potentiella flygförseningar.
Fartyget M/S Balto
- Flera observationsdäck
- Tar endast 12 resenärer
- Bastu ombord
- Stora rymliga hytter
- Mässingsdetaljer och trädäck
- 2 gummibåtar för utflykter
ETT AV DE MEST ELEGANTA POLAREXPEDITIONSFARTYGEN.
Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.
M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.
Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt.
Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en liten bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.
Med de två gummibåtarna gör vi kryssningar och landstigningar i vildmarken.
En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större fartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen.
Hytter & priser
Hyttkategori | Pris per person | ||
---|---|---|---|
Dubbelhytt | Dubbelsäng | 85 900 SEK | |
Superiorhytt | Två separata sängar | 92 900 SEK | |
Redarhytt | Dubbelsäng | 106 900 SEK | |
Enkelhytt | Enkelsäng | 108 900 SEK |
OBLIGATORISKT FLYG- OCH HOTELLPAKET
Detta obligatoriska paket inkluderar:
- Flyg från Keflavik (Island) till Kulusuk (Grönland) tur och retur.
- Två hotellnätter på Island, en innan och en efter expeditionen
- Transfer i samband med ovanstående flyg, mellan hotell och flygplatsen i Keflavik
Pris: 19 950 SEK per person. Vänligen notera att denna summa kommer att läggas till på hyttpriserna listade ovan.
I priset ingår
- 7 nätter ombord på M/S Balto
- Alla måltider ombord
- Kaffe och te
- En expeditionsledare och en guide
- Guidning ombord och iland
- Alla utflykter
- Alla passagerarskatter och hamnkostnader
I priset ingår inte
- Obligatoriskt flyg- och hotellpaket (se ovan)
- Internationellt flyg till och från Island
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd
- Dricks till fartygets besättning
- Personliga utgifter i baren
Datum & bokning
Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!
BokningsförfråganAvresa | Hemresa |
---|---|
13 augusti 2025 | 22 augusti 2025 |
20 augusti 2025 | 29 augusti 2025 |
27 augusti 2025 | 5 september 2025 |
9 september 2025 | 18 september 2025 |
Relaterade blogginlägg
-
PolarQuests Maria Nordvall i isbergens rike
Äntligen började propellrarna rotera, och vi lyfte genom det täta molntäcket som låg över Island. När vi steg upp i luften fylldes jag av både spänning och förväntan. Vad skulle vi få uppleva? Oväntat bröt solen igenom molnbanken, som plötsligt skingrades och avslöjade vårt första isberg, ensamt guppande i det blå havet. Färgglada hus dök upp när vi för första gången såg Kulusuk. Vi sjönk ner, planet tog i marken, och spänningen ökade inför det fantastiska arktiska äventyr som väntade på Östra Grönland.
Läs hela inlägget -
PolarQuests Carina på expedition i Sermilikfjorden
"En drömsk plats som för alltid kommer att stanna kvar i våra hjärtan." Så beskriver PolarQuests Carina Svensson den magiska Sermilikfjorden på östra Grönland, där hon nyligen befunnit sig på expedition med ett härligt gäng PolarQuest-resenärer och guider. I detta blogginlägg sammanfattar hon resans första dagar.
Läs hela inlägget