Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Nordöstra Grönland – pärlorna i Scoresbysund 2024

Följ med oss på en spännande resa till en av världens sista orörda vildmarker, nordöstra Grönland! Med 12-passagerarfartyget M/S Balto färdas vi genom världens största fjordsystem, njuter av häpnadsväckande vyer och möter isberg stora som villakvarter i alla tänkbara nyanser av blått, vitt och turkos. I denna natursköna trakt råder total tystnad, och den väldiga vildmarken blir en stark kontrast till bruset i vardagen på hemmaplan. 

Med våra stabila gummibåtar utforskar vi området, kryssar bland mäktiga, strandade isberg och går iland för att se den spektakulära naturen på nära håll, samtidigt som vi ständigt håller utkik efter den ikoniska myskoxen och andra polardjur såsom polarharen och fjällräven. Med en stor portion tur får vi  havets enhörning, narvalen, under resan. I september har vi även chans att se det spektakulära norrskenet dansa på himlen. 

En Grönlandsresa med detta eleganta fartyg som endast tar 12 passagerare erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, komma närmare naturen och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 • Världens största fjordsystem
 • Det lilla samhället Ittoqqortoormiit
 • Gigantiska vackra isberg
 • Chans att möta myskoxar
 • Vackra solnedgångar
 • Avlägset och svårtillgängligt
 • Liten grupp om 12 deltagare
 • Det unika fartyget M/S Balto
Boende: Hytt ombord på expeditionsfartyget M/S Balto, 2 nätter på hotell i Reykjavik. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt, Flyg. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 10 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 79 900 SEK. Avgångar: 21 augusti 2024, 28 augusti 2024, 4 september 2024

Färdplan

Dag 1: Reykjavik

Vi ankommer individuellt till Reykjavik och checkar in på vårt hotell. (Denna natt ingår i det obligatoriska flyg- och transferpaketet beskrivet längre ner.)

Dag 2: En av världens minsta flygplatser

Vi samlas för en gemensam transfer till flygplatsen, och beger oss till Nerlerit Inaat, även kallad Konstabel Pynt eller Constable Point, som är en av världens minsta flygplatser. Flygplatsen ligger längst in i en fjord och här går vi ombord och gör oss hemmastadda på vårt lilla bekväma expeditionsfartyg M/S Balto. Vi befinner oss nu i en del av världen där vi är helt beroende av naturens krafter. Isförhållanden, väder och djurmöten påverkar vår exakta färdplan. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. Vårt stora äventyr har börjat!

Dag 3 – 8: Mäktiga Scoresbysund

Vi befinner oss nu i Scoresbysund som är det längsta (35 mil) och största fjordsystemet i världen, döpt efter William Scoresby, en valfångstman och vetenskapsman som kartlade 664 km av Grönlands kust år 1822. Det är en otroligt vild och storslaget naturskön trakt. Bergstoppar i 2 000-metersklassen reser sig brant upp ur havet och de mäktiga glaciärer som vältrar sig ut i havet ger ifrån sig mängder av vackra isberg i alla upptänkliga former, en del av dem stora som höghus. Här kan vi också få glimtar av norra hemisfärens största iskappa.

Under vår expedition har vi goda chanser att se ulliga myskoxar och den vackra polarharen. Vi håller också utkik efter fåglar som snösparv, jaktfalk och fjällripa. I de innersta fjordarna kan man om man har riktig tur få se små grupper av narval under sommarmånaderna. Att få skåda dessa havets enhörningar, är sannerligen spännande och få förunnat.

Vi hoppas ha möjlighet att gå runt Milne Land, Grönlands näst största ö, och färdas genom dramatiska Føhn Fjord, Røde Fjord och Ø Fjord. Under uppfriskande vandringar på den vidsträckta tundran kan vi hitta fornlämningar från de tidiga inuitkulturer som befolkade dessa trakter för tusentals år sedan. Nordöstra Grönlands arkeologiska historia är lång och involverar en anmärkningsvärd mångfald av människor som upptäckte och utforskade regionen minst sju gånger under tusentals år. 

Vi seglar vidare in i sällan besökta Nordvestfjord. Denna spektakulära fjord är ofta fylld med isberg och det är en spännande upplevelse att stå ute på däck och följa fartygets färd mellan dessa förunderliga formationer. Nu befinner vi oss också i världens största nationalpark, till ytan dubbelt så stor som Sverige. 

Vid inloppet till Scoresbysund, 50 mil norr om polcirken, ligger det lilla samhället Ittoqqortoormiit med färgglada hus och 450 invånare. Ittoqqortoormiit är också det grönländska namnet på fjordsystemet Scoresbysund. Isen blockerar större delen av året fartyg från att besöka denna isolerade utpost, där man lever på jakt och fiske. Ittoqqortoormiit är den enda bosättningen på nordöstra Grönland och här får vi en tankeväckande inblick i hur det kan vara att leva i denna avlägsna del av världen. Närmaste granne är byn Tasiilaq, 80 mil söderut.

Dag 9: Reykjavik

På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och tar oss med flyg till Reykjavik och checkar in på vårt hotell (denna natt ingår i flyg- och hotellpaketet beskrivet längre ner).

Dag 10: Hemfärd 

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Du har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

Varför obligatoriskt flyg- och hotellpaket? 
Nordöstra Grönland är en sann vildmark som också ligger mycket avlägset. Att ta sig dit från Island med fartyg tar minst tre till fyra dagar över Danmarkssundet som kan vara ganska gungigt för ett lite fartyg som M/S Balto. Vi har därför istället valt att boka in flyg mellan Reykjavik och Constable Point, för att slippa dessa sjödagar och ge en mer bekväm upplevelse med fullt fokus på Grönlands spektakulära natur. Det kommer även ingå två hotellnätter i Reykjavik, en innan expeditionen och en efter. Detta för att ta höjd för potentiella flygförseningar. Flyget till Constable Point går bara en gång i veckan, så det blir extra viktigt att inte missa det.

Inspireras av våra Polarföredrag

En resa till Grönland är ett oförglömlig äventyr! Men hur är det att vara på expeditionskryssning på Grönland med ett litet, unikt 12-passagerarfartyg? Kanske undrar du över vilka platser du kan få besöka eller vad som skiljer östkusten från västkusten? Vi tror att vår digitala polarföreläsning kommer att kunna ge dig en hel del svar om våra expeditionskryssningar på Grönland. Presentationen hålls av en av våra Grönlandsexperter och expeditionsledare, Gunilla Lindh.

Fartyget M/S Balto

 • Rebecca Gustafsson - Visit Greenland
 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Dubbelhytt
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning
 • Francoise Gervais

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera (2024 kommer en av dubbelsängarna bytas ut till två enkelsängar). Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar, ett spelbord och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. M/S Balto har vidare ett stort öppet kök i restaurangstil där man kan ta del av kockarnas imponerande arbete och smaka på nybakat bröd.

Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Fartyget är utrustat med en elektrisk dieselmotor, vilket möjliggör att hon kan hålla lägre farter utan vibrationer.  De rymliga däcken är därför perfekta för film och fotografering! Det finns också ett rum för förvaring av expeditionsutrustning samt två gummibåtar för kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom, och det är viktigt, gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen och den lokala kulturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 79 900 SEK
Dubbelhytt Två separata sängar 79 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 86 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 98 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 99 900 SEK

OBLIGATORISKT FLYG- OCH HOTELLPAKET

Detta obligatoriska paket inkluderar: 

 • Flyg från Reykjavik (Island) till Constable Point (Grönland) till Reykjavik (Island) tur och retur.
 • Två hotellnätter i Reykjavik, en innan och en efter expeditionen
 • Transfer i samband med ovanstående flyg, mellan hotell och flygplats i Reykjavik

Preliminärt pris är 23 990 SEK per person (priser för flyget bekräftas från flygbolaget först ca 10 månader innan avresa och detta pris kan därför komma att justeras något när dessa fastställts). Vänligen notera att denna summa kommer att läggas till på hyttpriserna listade ovan. 

I priset ingår

 • 7 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te dygnet runt
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa

I priset ingår inte

 • Obligatoriskt flyg- och hotellpaket (Flyg från Reykjavik (Island) till Constable Point (Grönland) tur och retur, 2 hotellnätter i Reykjavik, transfer i samband med ovanstående flyg samt mellan hotell och flygplats i Reykjavik)
 • Internationellt flyg till och från Island
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i baren

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
21 augusti 2024 30 augusti 2024
28 augusti 2024 6 september 2024
4 september 2024 13 september 2024

Relaterade blogginlägg

 • Maskdans - ett levande kulturarv

  Om du tycker om att uppleva lokal kultur på nära håll är maskdans en alldeles unik upplevelse som du kommer att bära med dig länge. Denna tradition har sina rötter i sociala, kulturella och spirituella ritualer som sträcker sig tusentals år bak i tiden.

  Läs hela inlägget
 • Fem grönländska traditioner som kommer att förvåna dig

  Från enorma glaciärer och isbergsfyllda fjordar till varma källor - Grönlands tilltalande natur finner inga gränser. Ön förvaltar även inuiternas viktiga kulturhistoriska arv med lämningar från mänsklig bosättning som sträcker sig tusentals år bak i tiden. Här är fem grönländska traditioner som troligtvis kommer förvåna dig!

  Läs hela inlägget