Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Vanliga frågor

ALLMÄNT

När ska resan betalas?

Läs mer om våra resevillkor här.

FARTYGSBASERADE RESOR

Vilket språk talas ombord?

På de expeditionskryssningar som arrangeras i PolarQuest regi reser du med både svensk- och engelsktalande färdledare, som alla har gedigen erfarenhet av och ett brinnande intresse för polartrakterna. Vissa guider talar bara engelska och vissa både svenska och engelska. Besättningen ombord på M/S Stockholm talar svenska och besättningen på övriga fartyg talar i huvudsak engelska. Enstaka resor arrangeras av en utländsk operatör, då står det skrivet i reseinformation vilket språk som gäller ombord och huruvida en svensktalande färdledare följer med eller inte.

Ingår alla utflykter?

Med PolarQuest ingår alltid alla utflykter i resans pris.

Har hytterna fönster och privat dusch/WC?

Alla våra fartyg på Svalbard har så kallade utsideshytter med fönster eller ventiler (små runda fönster) samt privat dusch/WC. På våra andra destinationer kan vissa fartyg ha delade faciliteter.

Kan jag boka en del i hytt eller måste jag boka en enkelhytt?

På Quest erbjuder vi alltid möjligheten att boka del i hytt då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter. Det är även möjligt att dela hytt på Ocean Nova, Akademik Sergey Vavilov och Akademik Ioffe. 

Är mina pengar säkrade ifall något skulle hända?

PolarQuest ställer garanti till Kammarkollegiet i enlighet med resegarantilagen. Det innebär att dina inbetalade pengar är skyddade fram till dess att resan är genomförd i sin helhet.

Måste jag vara i god fysisk form för att delta på en expeditionskryssning

För att få ut så mycket som möjligt av resan bör du kunna ta dig i och ur en gummibåt och gå obehindrat. Under de resor där vi har flera guider delas ofta expeditionsdeltagarna upp i olika grupper iland, baserat på intresse, dagsform och allmän fysisk förmåga. Oftast går en grupp på en längre promenad i ett högre tempo, medan andra gruppen gör en kortare tur i lugnt tempo, håller sig runt stranden eller kryssar i gummibåtarna. Även om vi vill spendera så mycket tid som möjligt iland är du alltid välkommen att stanna kvar ombord om du inte känner dig i form. Om du har ett sjukdomstillstånd som kräver kontinuerlig vård, eller har genomgått en större operation de senaste två åren, ber vi dig att kontakta PolarQuest. Har du kraftigt nedsatt syn/hörsel eller är begränsad i din rörlighet behöver du ha ett resesällskap som kan ge dig en hjälpande hand. Våra guider måste kunna finnas till hands för alla passagerare.

Hur ser en dag på era expeditionskryssningar ut?

Våra gummibåtar är en viktig del av expeditionen. Med dessa tar vi oss enkelt och säkert iland för att utforska naturen så mycket vi bara kan. Så länge det inte är en sjödag, försöker vi alltid göra en utflykt under förmiddagen och en utflykt under eftermiddagen. Mellan landstigningarna äter vi gott, spanar från däck och hör våra guider berätta om områdets djurliv, natur och historia. Färdplanen är flexibel för att man ska kunna fånga tillfällen då exempel valrossar ligger på stranden eller om valar skådas föröver. Den exakta färdplanen beror även på väderförhållanden.

SVALBARDSSPECIFIKA

Hur är vädret på Svalbard?

En sommarsemester i Arktis innebär många timmars ljusterapi. Midnattssolen lyser över Svalbard från mitten av april till slutet av augusti. Temperaturen på Svalbard under sommarmånaderna varierar från några minus till några plus. Medeltemperaturer i Longyearbyen är: i maj -5 C, juni +2 C, juli +4 C, augusti +3 C och september -1 C. Temperaturen kan dock sjunka något i de östligare delarna av ögruppen och på grund av vindar kan man förvänta sig temperaturer som upplevs mycket lägre än medeltemperaturen.

Hur klär man sig på en Svalbardsresa?

När du bokar en resa med oss får du alltid en utrustningslista där vi ger er tips på kläder och utrustning att ta med på expeditionen. För att delta på våra expeditioner rekommenderar vi ett varmt underställ, ett eller ett par rejäla mellanlager, vind- och vattentät jacka/byxa och ett par högskaftade gummistövlar. Eftersom vi ska ut på en expedition är det informell klädsel som gäller ombord. Det är även bra om du har med ett par bekväma skor att ha ombord på fartyget (med gummisula ifall det skulle vara blött och halt ute på däck).

Vilken tid är det bäst att åka till Svalbard?

Vi reser till Svalbard maj till september då isen har dragit sig tillbaka, vilket gör det möjligt att utforska arkipelagen med expeditionsfartyg. Alla tider under säsongen har sin charm och isbjörnar, rävar, renar, sälar och valrossar finns på Svalbard under hela perioden vi är där. Här kan du läsa vad som skiljer månaderna åt. Men detta är bara en riktlinje, varje år kan se olika ut, beroende på hur isen har lagt sig under vinterhalvåret.

När ska man resa för att se isbjörn på Svalbard?

Vi ser isbjörn under hela säsongen och varje resa är unik. Isbjörnar är vilda djur och vi kan därför aldrig säga att vi kommer att se dem, hur nära ett möte kan vara eller hur många vi kan komma att se. Något som vi dock kan garantera är att våra erfarna guider gör sitt yttersta för att du ska få möta detta imponerande djur.

Vad behöver jag för försäkring på Svalbard?

Vi kräver att alla som reser med oss har en fullgod reseförsäkring. Vi rekommenderar att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag och hör efter vad du har för reseskydd genom dem. Det är viktigt att försäkringen passar den typ av resa som du har planerat att göra och att den täcker alla kostnader vid en eventuell evakuering. Vi rekommenderar å det starkaste att du även har en avbeställningsförsäkring som täcker hela resans belopp. Vi samarbetar med Gouda försäkringar och om du önskar teckna deras avbeställnings- och/eller reseförsäkring går det bra att göra detta genom oss på PolarQuest. Kontakta oss gärna för mer information!

Hur är mobiltäckningen på Svalbard?

Under större delen av expeditionen kommer du att vara utan mobiltäckning. Detta då vi befinner oss mitt ute i vildmarken, långt ifrån civilisationen. Täckning finns endast i och en bit utanför Longyearbyen. Fartyget kan vid nödfall bli kontaktat via satellittelefon under hela resan.

Är risken för att bli sjösjuk på Svalbard stor?

Även om det inte är särskilt vanligt, kan det bli hårda vindar vissa dagar på Svalbard. Vi rör oss dock aldrig långt ute på öppet hav, där risken för sjösjuka såklart alltid är större. Våra små fartyg kan gå relativt nära land och om det blåser hårt söker vi lä i någon fjord. Det finns alltid risk för att bli sjösjuk och vi rekommenderar att du tar med dig medicin mot sjösjuka om du har anlag för detta. Vädret på Svalbard är oftast väldigt snabbt omväxlande, så om det blåser hårt en dag, är chansen stor att det lugnat ner sig till nästa dag.

Finns det en läkare ombord på Svalbardsexpeditionerna?

På Quest finns det en läkare ombord. På våra mindre fartyg har befälhavarna medicinsk utbildning. Fartygen är alltid inom helikopteravstånd från Longyearbyen, där det finns ett mindre sjukhus. Om du har funderingar kring huruvida ert hälsotillstånd är tillräckligt bra för en expedition, kontakta alltid PolarQuest med dina frågor innan ni bokar.

ANTARKTISSPECIFIKA

Hur kallt är det i Antarktis?

Klimatet i Antarktis är kallt, torrt och blåsigt. Ju längre söderut ni reser, desto kallare blir det. Temperaturen påverkas även av snön, isen och havets reflektion. På turerna till Antarktis kommer man dock aldrig till det inre av den antarktiska kontinenten, där ett bistert klimat råder. I Antarktis ligger temperaturen oftast runt +/–0 Celcius. På Sydgeorgien kan man räkna med några plusgrader och på Falklandsöarna runt tio plusgrader.

Vad har man på sig under en Antarktisresa?

När du bokar en resa med oss får du en utrustningslista där vi ger er tips på kläder och utrustning att ta med på expeditionen. För att delta på våra expeditioner behövs ett varmt underställ, ett rejält mellanlager, vind- och vattentät jacka/byxa och ett par högskaftade gummistövlar. Eftersom vi ska ut på en expedition är det informell klädsel som gäller ombord. Det är även bra om du har med ett par skor med gummisula ifall det skulle vara blött ute på däck. Mer avancerat än så är det inte!

Vad behöver jag för försäkring när jag ska resa till Antarktis?

Vi rekommenderar att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag och hör efter vad du har för reseskydd genom dem. Det är viktigt att försäkringen täcker den typ av resa som du har planerar att göra. Ibland behöver man göra ett tillägg när man ska resa till Antarktis. Se också efter att du har en avbeställningsförsäkring som täcker hela resans belopp. Vi samarbetar med Gouda försäkringar och om du önskar teckna deras avbeställnings- och/eller reseförsäkring går det bra att göra detta genom oss på PolarQuest. Kontakta oss gärna för mer information!

Hur är mobiltäckningen på Antarktis?

Antarktis är världens mesta avlägsna vildmarksområde och det finns därför ingen mobiltäckning i detta område.

Kan jag skicka e-post?

Mot en kostnad kan du sätta upp ett konto för att skicka e-post.

Blåser det mycket ute på havet?

Det kan blåsa en del då vi korsar öppna hav. Lider du av sjösjuka bör du därför rådgöra med en läkare om vilken typ av medicinering som kan vara aktuell, samt vilka biverkningar du kan få av medicinen. Det är inte heller fel att prova medicinen innan resans avgång. Det finns även sjösjukemedicin att tillgå ombord.

Finns det en läkare ombord?

Ja, det kommer finnas en läkare ombord som är utbildad i akutsjukvård. Det kommer även finnas en sjukstuga att tillgå.