Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Kamera och kikare

För många av oss är fotografering en naturlig del av resandet. En del av er är proffs, men för er som inte är det har vi sammanfattat de mest grundläggande rekommendationerna gällande fotografering. Notera även vår policy gällande UAV/Drönare och läs mer om vilken kikare ni ska ta med.

FOTOGRAFERING

Utrustning: Oavsett vilken kamera ni använder, var noga med att kontrollera att den fungerar innan ni åker hemifrån. Om ni köper en ny kamera eller har en gammal som inte använts på länge, är det bra att ta några bilder hemma för att säkerställa att resultatet blir bra. Det är även bra att ta med manualen till kameran ifall ni stöter på oväntade problem.

Batterier: Dåliga batterier är den vanligaste orsaken till kameraproblem på expeditioner. Av detta skäl råder vi er att ta med extra batterier, även om kameran är helt ny. I kalla klimat förbrukas batterier mycket snabbare än i varma.

Minneskort: Tumregeln är att ta med fler än ni tror att ni kommer att använda.

Stativ som används för att stabilisera kameror är inte så användbara ombord på fartyget då de tenderar att överföra fartygets vibrationer. 

Rengöring: Det är lätt hänt att partiklar eller vattenstänk fastnar på kameralinsen, vilket kan försämra bildkvalitén. Av detta skäl rekommenderar vi er att ta med en mikrofiberduk anpassad för optik.

Förvaring: Generellt sett är kameror känsliga för väta och stötar, en väska som skyddar mot detta är att rekommendera.

KIKARE

En bra kikare är verkligen att rekommendera och kommer garanterat förstärka dina djur- och naturupplevelser.

Alla kikare har olika förstoringsgrad och ljusstyrka. Exempelvis, 8x32 eller 10x50. Den första siffran indikerar måttet på förstoringen, den andra främre linsens diameter. Minst 8x förstoring är att rekommendera, så 8x32 eller 10x42 är bra alternativ.

Så kallade ”Wide Field-kikare” ger ett bredare synfält och lite större chanser att upptäcka spännande djur eller fåglar. Kompakta modeller som t.ex. 8x25, passar ofta bra i fickan och är mycket lätta, men har inte lika brett synfält eller lika bra ljusstyrka och är ibland lite svårare att använda.

Kikare med gummerat hölje är generellt mer tåliga mot stötar, vissa av dessa modeller är dessutom vattentåliga vilket är att föredra.

En tubkikare är precis som handkikare ett fantastiskt redskap att uppleva djurlivet på ett mer detaljerat sätt. Vänligen notera att tubkikare inte lämpar sig ombord våra fartyg på grund av att stativet tar upp vibrationer, men givetvis är utmärkt redskap att med under våra landstigningar.

DRÖNARE

Vänligen notera att om ingen annan överenskommelse finns, är användande av drönare för privat bruk inte tillåtet.