Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Lästips Grönland

ALLMÄNT OM GRÖNLAND OCH ARKTIS


Grönland – Mer än isberg av Torsten Hallberg

Boken är till största del skriven av grönländare och berättar om människorna på Grönland och om de villkor de lever under idag.

Kalaallit Nunaat – Atlas av C. Berthelsen

En atlas över Grönland som även innehåller fakta om öns geografi, väder, klimat, statistik etc.

Polarliv av Magnus Elander

Boken handlar om högarktisk natur och människor på Nordöstgrönland, om samspelet mellan växter och djur.  

FLORA & FAUNA

Frozen Oceans – The Floating World of Pack Ice av David N. Thomas

En bok med ett spännande tema: packisen och livet under den. Boken beskriver formandet av packis, vilken betydelse den har för hela Arktis ekosystem och för hela jordens klimat! Utgiven år 2004 av The Natural History Museum i London.

Polar Bears av Ian Stirling och Dan Guravich

Denna vackert illustrerade bok är ett praktverk och en hyllning till isbjörnen – Arktis konung. Boken, som är illustrerad med 163 färgfotografier, tar även upp fakta om isbjörnens leverne och om Inuiters syn på björnen.

The Sierra Club Handbook of Whales and Dolphins av Stephen Leatherwood och Randall R. Reeves

En utmärkt liten fälthandbok över världens valar i behändigt format. Boken är illustrerad både med färgfotografier, teckningar och kartor.

Grønlands Blomster av Jon Feilberg, Bent Fredskild och Sune Holt

En flora i behändigt format med fotografi er av Grönlands blommor. Texten är på både danska och engelska.

HISTORIA


Grönlands historia av Mads Lidegaard

Grönland är jordens största ö. Trots dess avlägsna läge har olika folk under århundraden sökt sig hit. I boken skildras Grönlands spännande historia från en fjärran forntid fram till dagens Grönland. I centrum står förstås ursprungsbefolkningen och dess säregna fångstkultur.

På skidor genom Grönland av Fridtjof Nansen

En skildring av den norska Grönlandsexpeditionen 1888–89. Fridtjof Nansen blev den förste att korsa Grönlands inlandsis på skidor – åtta expeditioner innan hans hade misslyckats.

Eskimålif av Fridtjof Nansen

Här skriver Nansen om inuiternas vardagsliv och motsätter sig den vite mannens inverkan på dess levnadsvanor.

High latitudes - A History of Swedish Polar Travels and Research av Gösta H. Liljequist

Ett mastodontverk på 600 sidor om svenska polarexpeditioner mellan åren 1758 och 1980. Illustrerad med fotografier, detaljerade kartor och diagram.

North-East Greenland 1908 - 60 – The Trapper Era av Peter Schmidt Mikkelsen

En spännande sammanställning, baserad på opublicerade dagböcker och intervjuer med fångstmän och andra pionjärer.

SKÖNLITTERATUR/BIOGRAFIER


Min grönländska ungdom av Peter Freuchen

Peter Freuchen var kartograf och zoologisk insamlare och deltog tillsammans med Knud Rasmussen i de berömda Thule-expeditionerna. Han kom till Grönland som ung och tillbringade en stor del av sitt liv där. I denna spännande, fina och stundtals brutala bok berättar han om ursprungsbefolkningen, kulturen och den grönländska naturen.

Profeterna vid Evighetsfjorden av Kim Leine

Profeterna vid Evighetsfjorden är en storslagen historisk roman om grönländarnas frihetskamp som bygger på verkliga händelser och upplysningstidens påtagliga kulturkrock mellan grönländarna och danskarna. Vinnare av nordiska rådets litteraturpris 2013.

Sången till livet: en tusenårig släktkrönika från Grönland av Jörn Riel

Boken handlar om en inuitssläkts historia som sträcker sig över tusen år och skildrar invandringen till Grönland och Island. Man får följa delar av släkten under olika tidsperioder där de förflyttar sig långa sträckor under riktigt stränga förhållanden med hjälp av kajaker, umiaqer, slädar och ibland till fots.

Före morgondagen av Jörn Riel

Att bli den sista levande människan på jorden. För gumman Ninioq är det inte bara en tanke, utan en möjlighet som fyller henne med fasa. Före morgondagen berättar om en händelse på Grönlands kust. En händelse som utvecklades till en katastrof. En berättelse om en gammal kvinnas tankar och handlingar i en svår situation för mer än hundra år sedan.

FILM/TV


Historien om Grönland och Danmark

Miniserie i 4 delar där skådespelarna Nukâka Coster-Waldau och Lars Mikkelsen utforskar på sitt personliga sätt Grönlands och Danmarks gemensamma historia genom 300 år. 

The Village at the End of the World

Dokumentär från 2012 där man får följa Lars, den enda tonåringen i den lilla bosättningen Niaqornat på norra Grönland. Byn med sina 59 invånare är en av de få kvarvarande platserna på Grönland där all handel enbart är uppbyggd kring traditionell handel, fiske och jakt. Med en befolkning på reträtt, och invånare som alltmer söker arbete i de större städerna, finns oron att bebyggelsen så småningom kommer att dö ut helt och då även den traditionella livsstilen.

Inuk 

Dramaäventyr som speglar ett känslomässigt intensivt porträtt av den unga grönländare Inuk som efter förlusten av sin far känner sig alienerad från sitt folks traditionella livsstil. Inuk känner sig vilsen i stadslandskapet i staden Nuuk och skickas till en fosterfamilj på norra Grönland, där han kastas in i en främmande värld med hundspann, säljakt och ett landskap fyllt av snö och is. Det är en film om att bli myndig, om att tvingas möta sitt förflutna och berättelsen tar upp många stora frågor, inklusive kulturell förändring.

A Polar Year

Ett äventyrsdrama om 28-årige Anders som lämnar sitt hemland Danmark för att ta ett lärarjobb på Grönland. Väl där kommer han på kant med lokalborna. Nu måste han frigöra sig från sitt europeiska tänkesätt och omfamna deras snöfyllda livsstil. Och det krävs några tafatta och lekfulla försök.

GRÖNLAND PÅ INTERNET

Läs mer om AECO:s arbete: www.aeco.no

Grönlands turistbyrå har en utmärkt hemsida på danska och engelska: www.visitgreenland.com

Destinationshemsida för östra Grönland med mycket matnyttig information: www.eastgreenland.com

Portal där danska forskningsinstitutioner redovisar resultatet av deras övervakning av Grönlandsisen och havsisen i Arktis: www.polarportal.dk/groenland