Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Lästips

LÄSTIPS

Det finns en mängd böcker om Galapagos och Ecuador och denna lista skulle kunna göras mycket lång. De flesta är skrivna på engelska och här följer ett urval:

GALAPAGOS

DJURLIV

• Galapagos -– A Natural History Guide av Michael Jackson
En omfattande guide över Galapagos djur- och växtliv i ett behändigt format. Boken innehåller checklistor över djuren och en lista med växterna indelade efter vegetationszon. Boken är rikt illustrerad med diagram och kartor.

• Galapagos Wildlife – A Visitor’s Guide av David Horwell och Pete Oxford
En kompakt guidebok om Galapagos fåglar, reptiler, insekter, växter och fiskar. Boken innehåller en samling stora färg¬bilder. Boken behandlar även områdets historia.

• Galapagos – World’s End av William Beebe
En levande berättelse om en vetenskaplig expedition till Galapagos. Boken, som ursprungligen publicerades år 1924, är fylld med detaljerade beskrivningar av naturen, geologin och djurlivet i området. En samtida kritiker skrev följande om boken: ”Galapagos – World’s End är en fantastisk bok. Här finner man romantik på hög nivå blandat med exakt veten¬skap och vilda äventyr.” Boken innehåller många färgteckningar och kartor.

BLOMMOR OCH VÄXTER

• Flowering Plants of the Galapagos av Conley McMullen
En fälthandbok med över 436 arter av blommande växter. Boken innehåller färgfotografier och en mycket användbar checklista över växterna.

FOTOGRAFI

• Galapagos – Islands Born of Fire av Tui De Roy:
En stor och otroligt vacker bok med Tui de Roys fantastiska fotografier. Boken är en hyllning till de förtrollade öarna och innehåller 10 kapitel om naturen och djuren på Galapagos. Riktigt fin inbunden bok.

HISTORIA

• Voyage of the Beagle av Charles Darwin
Berättelsen om en ung man och den fem år långa resa som förändrade hans liv och vårt sätt att se på livet. Boken pub¬licerades första gången år 1839, men är fortfarande aktuell läsning för en Galapagos-resenär.

• On the Origin of Species av Charles Darwin
Ett av vetenskapens stora verk och publicerades första gången år 1859. Boken tog Darwin många år och sömnlösa nätter att skriva. Även för den moderna människan är denna bok en utomordentlig introduktion i ämnet evolution.  

• The Enchanted Isles av Herman Melville
Melville, författaren till klassikern Moby Dick, besökte även han Galapagosöarna. Berättelserna i boken inspirerades av Melvilles resa ombord på valfångstfartyget Acushnet på 1840-talet.

ECUADOR

GENERELLT

• The Panama Hat Trail av Tom Miller
En underhållande och insiktsfull beskrivning av Ecuadors kultur och historia. Detta är en klassisk resebeskrivning och en av de bästa böckerna som skrivits om Ecuador.

• Insight Guide Ecuador and Galapagos av Insight Guides
Denna vackra guidebok ger en rikt illustrerad översikt över Ecuador och Galapagos med kapitel om djurlivet, historien, politiken och kulturen. Boken innehåller många färgfotografier och en del praktisk information.

DJURLIV

• Birds of Ecuador – A Field Guide av Paul Greenfield och Robert Ridgely
En mycket omfattande, välskriven handbok som tar upp nära 1 600 fågelarter. Boken, som tog 20 år att skriva, är en fantastisk följeslagare för de som fågelskådar i Ecuador.

FILM/TV

• Galápagos - en BBC-dokumentär i tre delar som utforskar Galapagosöarna och dess viktiga roll i utformandet av Charles Darwins evolutionsteori.
• Proof of life - med skådespelare som Meg Ryan och Russel Crow
Filmen utspelar sig i Quito på några av de platser vi besöker.
• Livets början - David Attenborough berättar om hur ögruppen mitt ute i
Stilla havet skapades ur havet för fyra miljoner år sedan och utvecklade en fascinerande flora och fauna och endemiska djurarter.
• The Galapagos Affair - En film om när Satan kom till Eden.
Om mystiska händelser som utspelar sig på Floreana under 30-talet av Daniel Geller och Dayna Goldfine.