Lyckas med bilderna under din polarresa!
Niklas Nilsson arbetar med planeringen och genomförandet av våra resor till Svalbard, men arbetar även som professionell fotograf och filmare, ett intresse som resulterat i både SM-guld och VM-silver i undervattensfotografering. Han har ett stort intresse för vår natur och på fritiden utforskar han den med kameran i högsta hugg. Här är hans bästa tips på hur du lyckas med bilderna under din resa i polarområdena.
Polarisationsfilter
Klarblå himmel och glittrade glaciärer - en av många vackra syner på Svalbard. Dessa vyer kan dock vara svåra att återskapa med kameran. Ett polarisationsfilter kan vara till stor fördel under soliga dagar, eftersom detta filter tar bort reflekterat ljus och därför ger mer färgmättnad i bilden som annars försvinner i det starka ljuset. En annan häftig effekt med polarisationsfilter är att reflektioner i vattnet försvinner. Det innebär att du kan fotografera exempelvis delar av ett isberg som döljer sig under vattenytan.
Extra batteri
Batterier är inte direkt förtjusta i kyliga förhållanden och kan snabbt förlora kapacitet. Därför är det alltid bra att ha ett extra batteri med sig. Försök att alltid hålla batterier varma, och ha dem gärna i en innerficka nära kroppen.
Bildstabilisering
Att få oskarpa bilder på grund av rörelseoskärpa är lätt hänt. Att släpa med sig kamerastativ är kanske inte alltid att rekommendera, då det inte kan användas när vi färdas i våra Zodiacer (gummibåtar). Därför är kameras inbyggda bildstabilisering ett viktigt hjälpmedel för att få skarpa bilder.
Autofokus
En fokuspunkt eller flera? Följande fokus eller låst? Frågorna är många när man pratar om autofokus. Viktigt är att man hittar ett sätt som fungerar för ens fotografering och att man vågar lita på inställningarna. Generellt sett vill man enkelt kunna flytta fokuspunkter för att kunna sätta fokus korrekt i bilden. Testa gärna att placera motivet i fokus utanför bildens centrum. Det skapar oftast en bra bildkomposition.
Lär dig kameran från A till Ö
Dagens kameror levererar fantastiska resultat och har oftast mängder av bra funktioner som hjälper dig att ta bättre bilder. Att lära sig kameran grundligt är viktigt för att kunna dra nytta av dessa funktioner. Med ökad kunskap om hur kameran fungerar blir bilderna garanterat bättre!
Tips för bättre landskapsbilder
Landskapsfotografering kräver ingen avancerad kamerautrustning men kunskap om bildkomposition. Det är lätt att man i stundens allvar lägger motivet centrerat i bilden vilken lätt kan göra att bilden känns platt och tråkig. Komposition behöver inte vara svårt, ett enkelt knep är att dela in bilden med hjälp av tredjedelsregeln vilket kan ge bilden ett mer intressant och välbalanserat utsnitt.
Tredjedelsregeln går ut på att dela in bilden i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella stödlinjer. I någon av skärningspunkterna sätter du ditt motiv. Med denna hjälp kan du förflytta motivet från centrum mot kanterna av bilden, se bildexempel.
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.