Andrées Nordpolsexpedition
Lär känna några av historiens främsta polarfarare och de äventyr de gav sig ut på! Det har nu blivit dags för en av de mest omskriva och fängslande expeditionerna av dem alla - den ödesdigra Andréexpeditionen.
Den 11 juli 1897 lyfte en vätgasballong från Danskön väster om Spetsbergen. Ballongen bar namnet Örnen och med på expeditionen fanns Salomon August Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg. Målet var att bli först att nå Nordpolen.
I ropet av den tidsenliga nationalismen och rivaliteten gentemot Norge, som hade haft ett försprång i kampen om polerna, fick Andrées expedition stort stöd av vetenskapsmän och sponsorer. Andrée hade varit en del av den svenska expeditionen till Svalbard under det första Internationella polaråret 1882-1883, och i samma expedition deltog även Nils Ekholm, som först var tänkt att följa med på resan mot Nordpolen i egenskap av meteorolog. Sommaren innan avfärd kunde Ekholm dock konstatera att ballongen läckte allt för mycket vätgas och krävde att Andrée skulle åtgärda problemet, annars skulle han inte följa med. Men Andrée brydde sig inte om detta, och med anledning av deras dispyt hoppade Ekholm av expeditionen. Hans plats gavs istället till Fraenkel.
Trots tecken på att expeditionen var farlig lät sig Andrée inte stoppas; något som resulterade i att det var mycket som gick snett redan under de första minuterarna av färden. Friktion fick släplinor som skulle styra ballongen att trassla sig, vilket gjorde att de lossnade från sina skruvfästen och ballongen. Man kastade även barlast för att inte tappa höjd, men det innebar att ballongen steg hela 700 meter. Det låga lufttrycket innebar att ännu mer vätgas gick förlorad och bara tre dagar efter avfärd kraschlandande den, och expeditionsmedlemmarna påbörjade en mödosam och nästan två månader lång vandring över polarisen. Först 33 år senare hittas deras kvarlevor och resterna av deras läger på Vitön och än idag är expeditionens tagiska öde ett mysterium.
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.