Niklas Nilssons drömresa till Antarktis
För 11 år sedan gjorde jag mitt livs resa tillsammans med PolarQuest, då som resenär. Vid den tidpunkten var jag en 22-årig naturfotograf vars stora dröm var att besöka den sjunde kontinenten och de subantarktiska öarna.
I staden Ushuaia, belägen vid den sydliga spetsen av Argentinas avlånga land startade vårt äventyr och där klev vi ombord på fartyget Ocean Nova och satte kurs mot Falklandsöarna.
Under vår färd mot ögruppen blev vi matade med information om vad som komma skulle samtidigt som havsfåglar såsom petreller och albatrosser elegant svepte vid vår fartygssida.
För många är Falklandsöarna kanske mest känt för kriget mellan Argentina och Storbritannien, men för en naturfantast som mig är det pingviner, albatrosser och endemiska fågelarter som symboliserar denna avlägsna ögrupp.
På landstigningsplatserna välkomnades av en pingvinkommitté - Magellanpingvinerna som häckade i jordhålor likt kaniner, åsnepingviner som spatserade på stränderna och kaxiga klipphopparpingviner som hoppade framför benen på en när man gick på gångarna bland det meterhöga tussockgräset.
Efter en kort vandring kom vi fram till en koloni med den stora och ståtliga svartbrynta albatrossen. Man satte sig ner intill och observerade hur albatrossparen uppvaktar varandra med varsam putsning och näbbklappning. De lever i livslånga relationer och ser alltid till att ge varandra kärlek när de ses. Lika mycket som man ville fotografera ville man också släppa kamerasökaren och ta in upplevelsen. Här och under flera andra gånger under resan kunde man knappt slita sig från kameran, men man fick hejda sig själv ibland för att istället ta in helheten av den häftiga naturupplevelse som utspelade sig framför ögonen. Efter två fullspäckade dagar gjorde vi ett sista stopp vid Stanley som är Falklandsöarna enda samhälle. Trots det långa avståndet till Storbritannien geografiskt sett är det precis som ett besök i en liten brittisk by.
Nu var siktet inställt på Sydgeorgien och det pirrade lite extra i magen. David Attenboroughs naturfilmer som utspelat sig på denna utpost fanns på näthinnan och förväntningarna var skyhöga inför landstigningarna på Sydgeorgien. När dagen väl var kommen och vi klev iland och möttes av ljudet av tusentals kungspingviner som trumpetade och visslade samt från de gigantiska elefantsälarna som slogs om sina harem fick man nypa sig i armen. Vyn var ännu mer storslagen och svår att ta in, man kände sig liten i det väldiga havet av pingviner och sälar. Precis som Sir Attenborough fick man gå omvägar och nästan kliva över djurlivet som nästintill inte noterade vår närvaro.
Under våra dagar i detta djurlivsmekka fick vi besöka flera olika pingvinkolonier, möta nya albartrossarter såsom den graciösa vandringsalbratrossen med över 3,5 meter i vingspann. Det välspäckade programmet bjöd också på vandring och intressant historia med fokus på polaräventyraren Shackleton.
Vistelsen på Sydgeorgien avslutades med en fartygskryssning i Drygalskifjorden med dess mäktiga bergformationer, väldiga glaciärer och stora isberg. Nu väntade nya äventyr på den sjunde kontinenten.
Efter två dagar till havs hade vi ankommit till antarktiska halvön, där gigantiska isberg och vackert snötäckta landskap välkomnade oss. Under vår första landstigning fick vi även se vår sjunde pingvinart för resan, Adeliepingvinen. Denna pingvin är en av de två pingvinarterna som enbart häckar på Antarktis.
Förutom landstigningar spenderade vi även mycket tid i gummibåtarna och tog en närmaste titt på isbergens fantastiska formationer och på isflaken sågs sälar, däribland leopardsälen - en toppredator specialiserad på att jaga pingviner.
Nu hade vi spenderar ett par dagar på kallaste, blåsigaste och synnerligen den mest storslagna kontinenten, superlativen är många och berättigade. Minnesbanken var fullproppad av oförglömliga ögonblick och även om min bild av denna resa var högt uppskruvade blev jag positiv överraskad.
Nu 11 år senare när jag sitter på PolarQuest-kontoret och planerar och säljer resor till nya resenärer blickar jag nästan dagligen tillbaka på ögonblicken och jag gläds av att prata med resenärer som vill göra sin första resa till Antarktis och de subantarktiska öarna.
Destinationer
-
Rakt söder om Eldslandet ligger Antarktis, jordens mest isolerade och avlägsna kontinent. Denna sägenomspunna kontinent har i århundraden lockat upptäcktsresanden, äventyrare och forskare. Här möter oss en värld av stillhet och storslagenhet, där superlativen är både många och påtagliga. Här finns endast en handfull människor, men desto fler valar, sälar och pingviner. Boka ditt livs resa med Sveriges polarspecialist!