Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Späckhuggare och norrsken i Nordnorge 2023

Följ med på en spännande resa i sann expeditionsanda med det lilla 12-passagerarfartyget M/S Stockholm, ett fartyg med mycket historia och karaktär. Vi utforskar de djupa nordnorska fjordarna utanför Tromsø och njuter av sagolika vyer. När mörkret har lagt sig håller vi utkik mot himlen och hoppas att den likt en tavla ska fyllas med penseldrag av det majestätiska norrskenet. De senaste åren har grupper med knölvalar och späckhuggare samlats i området i jakt på de stora sillstim som har övervintrat här. Om vi har tur kommer denna expedition att bjuda på verkligt uppslukande och oförglömliga möten med dessa mäktiga varelser!

 • Chans att se späckhuggare och knölvalar
 • Chans att se norrsken
 • Expedition med M/S Stockholm
 • Endast 12 passagerare
 • 5-stjärniga naturupplevelser
 • Klimatkompenserad resa
Boende: Hytt ombord M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska och engelska. Längd: 6 dagar, 5 nätter på fartyg. Pris: Från 37 900 SEK. Avgångar: 29 oktober 2023, 8 november 2023, 13 november 2023, 18 november 2023, 23 november 2023

Färdplan

Dag 1: Tromsø, Norge

Vi ankommer individuellt till den nordnorska staden Tromsø, belägen 35 mil norr om polcirkeln och vackert inramad av fjordar, fjäll och bergstoppar. Staden har varit utgångspunkt för många polarexpeditioner och kallades under 1800-talet för ”Porten till Arktis”. På eftermiddagen går vi ombord på M/S Stockholm och gör oss hemmastadda i våra mysiga hytter. Expeditionskryssningen har startat!

Dag 2 – 5: Expedition

Vi befinner oss nu på en expeditionskryssning och färdplanen de kommande dagarna kommer att vara flexibel beroende på väder och eventuella djurmöten. Vi reser i slutet av oktober och i november, innan polarnattens mörker lägger sig helt över Tromsø, då vi fortfarande har dagsljus ett par timmar per dag. Även när solen befinner sig under horisonten kan vi under en längre stund njuta av ett trolskt grynings- och skymningsljus. För dem som är intresserade av fotografering kan ljuset så här års vara magiskt, med soluppgångar och solnedgångar i alla nyanser av rosa och gult. Vid klart väder hoppas vi få se det magiska norrskenet - Tromsø är en av de destinationer som erbjuder störst chanser om man drömmer om att uppleva detta fascinerande fenomen.

Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i fjordarna utanför Tromsø, vilket har lockat till sig många späckhuggare och knölvalar. Eftersom det är vilda djur är det svårt att förutsäga om de kommer tillbaka även denna säsong, men är turen på vår sida får vi uppleva oförglömliga möten med dessa imponerande varelser.

Förhoppningen under resan är att få se både norrsken och val, och när tillfälle ges kommer vi att göra spännande gummibåtskryssningar och uppfriskande vandringar för att utforska den vackra övärlden på nära håll. Kanske har den första snön fallit och lagt sig över de höga bergstopparna, som tillsammans med de pittoreska små husen skapar fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann. Kvænangen, Loppa  och Vannøya är exempel på platser där vi kan komma att göra strandhugg.

Ombord lyssnar vi på guidernas inspirerande föredrag, njuter av god mat och spanar från däck. För den som är intresserad av fiske finns det även chans att pröva fiskelyckan från fartyget.

Dag 6: Tromsø

På morgonen går vi av fartyget och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående platser är endast exempel på platser vi kan komma att besöka. Resans exakta rutt beror helt på väder och eventuella valmöten. Kaptenen och expeditionsledaren kommer att göra allt för att maximera vår upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Fartyget M/S Stockholm

 • Emma Nilsson
 • Christian Engelke
 • Emma Nilsson
 • All mat och dryck ingår
  Ulrich Kühn
 • J-P Lahall
 • Katharina Miller
 • Emma Nilsson
 • Emma Nilsson
 • Erik Edvardsson
 • Beau Pruneau

M/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1999 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms passagerare bor i trevliga tvåbäddshytter med under- och överslaf, alla med utsikt och privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet som älskas av många. M/S Stockholm är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Ombord äter och dricker man gott i sällskap av resenärer som har ett gediget natur- och djurintresse. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin och öl ingår i resans pris. Att resa med endast 12 passagerare ombord är som att färdas på en privat yacht. En upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Fartygets ägare, kapten och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra ansvarsfulla expeditioner som respekterar den ömtåliga miljön. Det är inte bara passagerarna som förundras över naturen och djurlivet i de områden vi reser till. Även de som arbetar på M/S Stockholm har entusiastiskt sökt sig hit. Därför blir ingen förvånad när kocken också tar sig iland för att fotografera eller studera fåglar, när hans tid medger. Upptäcktsresorna med M/S Stockholm i områden med unikt djurliv och orörd natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med. Det är helt enkelt svårslaget.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt med ventiler (våningssäng) 37 900 SEK
Enkelhytt 69 900 SEK

I priset ingår

 • 5 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Alla måltider ombord
 • All dryck inklusive vin och öl till maten samt drinkar
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till och från Tromsø
 • Avbeställningsskydd och försäkring

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
29 oktober 2023 3 november 2023
8 november 2023 13 november 2023
13 november 2023 18 november 2023
18 november 2023 23 november 2023
23 november 2023 28 november 2023

Relaterade blogginlägg

 • Knölvalar utanför Tromsø

  Dagen började blåsig, regnig och trist. Himlen var grå och mulen. Det var nu tredje dagen på säsongens andra expedition i Tromsø med M/S Stockholm. De första två dagarna hade skämt bort oss med vackert lugnt väder och en färgsprakande magisk himmel. Dag tre levererade inte på samma nivå. Vår optimistiska expeditionsledare Christian och hans pålitliga sidekick Beau lät sig inte besegras utan gav sig ut i det grådaskiga vädret. Vårt stora uppdrag idag var att spana efter knölvalar!

  Läs hela inlägget
 • En himmel som exploderade i färg

  Mot slutet av säsongens första Tromsøexpedition med M/S Stockholm bestämde vi oss för att ta oss in till en pittoresk liten bosättning vid namn Finnkroken. Vid det här laget hade vi haft flera dagar av intensiv och fantastisk valskådning. Vi hade fått chansen att träffa på knölval, vikval, sillval och späckhuggare. Som om det inte vore nog hade vi också fått uppleva flera nätter med norrsken. Vi var alla väldigt glada över allt vi hade fått vara med om, men vår expedition var inte över än...

  Läs hela inlägget