Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Indien ReQuest 2021 - Tigrar och världens största festival

Indiens unika blandning av spännande djurliv, magnifika landskap och spirituella andlighet fascinerar en hel värld. Tillsammans med erfarna naturguider kommer vi att åka på safari för att möta Indiens fascinerande djurliv – Bandhavgarh och Panna nationalpark. Här söker vi efter vilda tigrar, läppbjörnar, langurer och en mängd färgrika fåglar. Därefter utforskar vi de heliga städerna Varanasi och Hardiwar och får uppleva världens största religiösa ceremoni, känd som "Kumbh Mela" och som firas i Haridwar vart tolfte år.

 • Safari i Bandhavgarh och Panna nationalpark
 • Specialtillstånd ”utan restriktioner” i Bandhavgarh
 • Två hela dagar på den världsunika Kumbh Mela-festivalen
 • De världsarvsmärkta erotiska templen i Khajuraho
 • Max 16 deltagare
 • Övernattning i en privat camp som sätts upp särskilt för Kumbh Mela-fesivalen.
 • De heliga städerna Varanasi och Hardiwar
 • Resan är klimatkompenserad
Boende: Hotell & lodger. Transport: Flyg, jeep & minibuss. Guider: 1 svensktalande färdledare, 1 engelsktalande guide & nationalparksguider. Deltagare: Max 16. Språk: Svenska & engelska. Längd: 13 dagar.

Färdplan

Vi kommer att spana efter tiger, läppbjörn, langurer, vildsvin, manguster, hjortar och en mängd olika fåglar i de spännande vildmarksområdena i Bandhavgarh nationalpark och Panna tigerreservat. Vi kommer också att besöka de världsarvsmärkta erotiska templen i Khajuraho, tillägnade de hinduiska gudarna Vishnu, Shiva och Brahma. Dessutom får vi en djupare inblick i hinduisk andlighet genom att tillbringa två hela dagar på Kumbh Mela-festivalen i Hardiwar. Kumbh Mela har av Unesco fått världsarvsstatus och samlar människor från hela Indien. 

Kumbh Mela 

Denna världsarvsmärkta festival är hinduernas viktigaste vallfärd. Under de religiösa festligheterna badar pilgrimer och asketer insmorda i aska i den heliga floden Ganges. Enligt traditionen ska det heliga vattnet kunna tvätta bort ens egna och förfädernas synder. Kumbh Mela firas enligt hinduisk mytologi till minne av gudarnas seger över demonerna i striden om "odödlighetens nektar". Enligt myten ska en av gudarna ha flytt med ett krus innehållande den dyrbara nektarn, och råkade under flykten spilla fyra droppar nektar – en i varje stad som festivalen nu alternerar mellan att hållas i. I Haridwar firas Kumbh Mela vart tolfte år.

Dag 1: Avresa

Dag 2: Delhi

Ankomst Delhi, Indiens fascinerande huvudstad. Vi checkar in på vårt hotell och efter en första gemensam lunch gör vi en kortare sightseeingtur i New Delhi. Senare väntar middag på en lokal restaurang innan vi tar oss tillbaka till vårt hotell, Taj Mahal, för övernattning.

Dag 3: Delhi – Jabalpur – Bandhavgarh nationalpark

Efter frukost tar vi oss till flygplatsen och flyget till Jabalpur. Härifrån kör vi till Bandhavgarh nationalpark, belägen bland de natursköna Vindhya Hills i delstaten Madhya Pradesh. Bandhavgarh anses vara en av de bästa platserna i världen för att se tigrar och ett antal tv-dokumentärer är inspelade här. I trakten finns även ett 150-tal olika fågelarter inklusive kungsfiskare och näshornsfågel, samt däggdjur som läppbjörn, langurer, vildsvin, mungo och tre olika arter av hjortar – tigerns främsta byte.

Vi checkar in på Bandhavgarh Jungle Lodge och hoppas få träffa Amit Sankhala, vars legendariska farfar Khailash Shankala startade det berömda bevaringsprojektet Project Tiger. På kvällen kopplar vi av och njuter av lodgens bekvämligheter. Den som vill ge sig ut på naturvandring får sällskap av en lokal guide.

Dag 4 – 5: Tigersafari i Bandhavgarh

När morgondimman lättar och till ljudet av fåglar som kvittrar börjar vår tidiga safari. Vi har två hela dagar till att utforska denna natursköna park med fyrhjulsdrivna jeepar. Tack vare ett unikt specialtillstånd har vi under en av dagarna tillgång till hela parken utan restriktioner, samt att vara i parken 15 minuter innan parkens ordinarie öppettid och att stanna till 15 minuter efter parkens ordinarie stängningstid. Det ger oss mycket större chanser att se tiger och är en av resans givna höjdpunkter! 

Dag 6: Bandhavgarh – Panna nationalpark

Efter en tidig morgonsafari i Bandhavgarh tar vi oss till Panna nationalpark där vi checkar in på lodgen Sarai at Toria, vårt hem för de kommande två nätterna. Sarai är en uråldrig persisk benämning för gästgivaregård och Toria är namnet på den närliggande byn.

Vi välkomnas till lodgen av dess ägare Dr Raghu Chundawat som är bevarandebiolog, känd från BBC-dokumentären "Tigers of the Emerald Forest", och hans hustru Joanna Van Gruisen som är fotograf och författare. Båda har mycket att berätta om sitt arbete med natur- och miljövård och dess viktiga roll för traktens ekonomiska och sociala utveckling.

Dag 7: Safari i Panna nationalpark

I gryningen ger vi oss av på en spännande safarispaning i jeepar. Panna är en av Indiens mest natursköna parker med öppna gräsmarker och lummig skog. Vi har chans att få se hjortar, mindre rovdjur, fåglar som kungsfiskare och storkar, och med en portion tur en leopard eller tiger. Frukost serveras som picknick mitt i naturen och efter lunch på lodgen kopplar vi av med en båttur på floden Ken som rinner intill lodgen. 

Dag 8: Templen i Khajuraho och Varanasi

Efter frukost kör vi till staden Khajuraho där vi besöker de världsarvsmärkta templen med sina erotiska stenskulpturer, tillägnade de hinduiska gudarna Vishnu, Shiva och Brahma. Härefter flyger vi till Varanasi där vi checkar in på vårt hotell, Varanasi Suryauday Haveli.

Varanasi, som ligger vid den heliga floden Ganges strand, har varit ett centrum för lärande och handel i över 2000 år. Det är en av världens äldsta nu levande städer och en av de viktigaste pilgrimsplatserna i Indien. På kvällen besöker vi en glittrande "aarti"-ceremoni vid floden. Stora lyktor sätts i brand samtidigt som tusentals människor sjunger hymner och psalmer. Vi kommer också att promenera genom trånga gränder och förbi gatumarknader med drivor av frukt, kryddor och dagligvaror.

Dag 9: Varanasi – Dehradun – Haridwar

I soluppgången gör vi en båttur på Ganges för att se människor be och bada. Längs färden får vi veta mer om “ghats”, de många trappsteg som leder ner i floden och som har en intressant historia. Vi får en inblick i Varanasis historia och speciella kultur innan morgonen avslutas med en kort promenad runt Tulsi Ghats dolda soltempel.

Efter lunch flyger vi till staden Dehradun, och kör sedan landvägen till vår särskilt upprättade camp i Haridwar. Campen har speciellt inrättats för festivalen Kumbh Mela. Haridwar, som betyder "Porten till Gud", ligger vid foten av Himalaya och lockar pilgrimer från hela världen. Enligt hinduiska traditioner bör man besöka Haridwar minst en gång i livet. Det är också här som den berömda festivalen Kumbh Mela firas en gång vart tolfte år.

Kumbh Mela liknar ingen annan festival och människor kommer från när och fjärran för att få vara med om denna storslagna och heliga ceremoni. På vår privata, lyxiga camp välkomnas vi av Lakshmi Singh som är vår egen ledsagare och guide under festivalen. Lakshmi växte upp som prinsessa i den kungliga familjen Tikari i Bihar, hennes far var den sista maharajan i Bihar. Under de senaste 22 åren har hon följt olika gurus och ägnat mycket tid åt sin egen spirituella resa. 

Dag 10 – 11: Kumbh Mela-festivalen i Haridwar

Vi kommer att tillbringa två hela dagar på Kumbh Mela-festivalen, och får en unik inblick i dess ritualer och betydelse för de människor som vallfärdar hit från alla samhällsskikt och stora delar av Indien.

Dag 12: Haridwar – Dehradun – Delhi

Efter en sista gemensam frukost på vår camp tar vi oss till flygplatsen i Dehradun och flyger till Delhi där ännu en natt på hotell Taj Mahal väntar.

Dag 13: Hemresa

Transfer till flygplatsen och hemresa.

Vänligen notera: Vår exakta färdplan och planerade aktiviteter är beroende av väder, djurmöten, myndigheter och eventuella religiösa aspekter. Vi strävar alltid efter att maximera resans upplevelser och innehåll.

Priser

I priset ingår

 • Flyg ToR Stockholm - Delhi,
 • Inrikesflyg Delhi – Jabalpur, Khajuraho – Varanasi – Dehradun – Delhi
 • Alla övriga transporter
 • Allt boende
 • Alla måltider
 • Alla aktiviteter och sightseeing enligt program
 • Alla inträden
 • All dricks
 • Kameraavgift (ej för videokamera)
 • Svensktalande färdledare från PolarQuest
 • Erfarna lokalguider
 • Detaljerad reseinformation innan resan
 • Illustrerad loggbok efter hemkomst

I priset ingår inte

 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Visumkostnader
 • Dryck

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.