Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Ilulissat till Narsarsuaq – spännande historia & storslagna fjordar 2024

Upplev en seglats fylld med fascinerande berättelser om forntiden, legender och naturliga underverk! Denna spännande Grönlandsexpedition startar i den världsarvslistade Isfjorden med sina många och mäktiga isberg och fortsätter söderut längsmed västkustens fjäll och fjordar. Vi spanar efter djur som myskoxe, ren och polarräv och valar som knöl-, grind- och vikval, besöker huvudstaden Nuuk samt bekantar oss med små bosättningar med bara ett fåtal invånare. Vi får lära oss mer om den fascinerande inuitkulturen och förundras geologiska underverk. Det är sägenomspunna trakter, och det vidunderliga landskapet får nya dimensioner i ljuset av den uråldriga fångstkulturen och inuiternas många sägner och myter.

En Grönlandsresa med detta unika 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, besöka små inuitsamhällen, ta dig till hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen. 

 • Liten grupp om 12 deltagare
 • Inuitkultur & nordisk fornhistoria
 • Vackra fjordar
 • God chans att se valar
 • Små samhällen & huvudstaden Nuuk
 • Det unika fartyget M/S Balto
Boende: Hytt ombord på M/S Balto. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Balto. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Engelska & Svenska. Längd: 11 dagar, 10 nätter på fartyg. Pris: Från 113 900 SEK. Avgång: 15 juli 2024

Färdplan

Dag 1: Ilulissat, Grönland

Vi ankommer till staden Ilulissat, belägen vid den världsarvslistade Isfjorden 35 mil norr om polcirkeln. Med sina knappt 5 000 invånare, och drygt 2 000 slädhundar, är det Grönlands tredje största stad. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och säger en del om vad de storslagna omgivningarna präglas av. Bostadshus i starka färger ligger utspridda mot en fond av en väldig glaciär och Diskobuktens många isberg. På eftermiddagen går vi ombord och gör oss hemmastadda på vårt fina expeditionsfartyg M/S Balto.

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden.

Dag 2 - 10: Expeditionskryssning

Vi utforskar området kring Diskobukten under förmiddagen och när vi senare sätter kurs söderut, passerar en strid ström av blå-vit-turkosa isberg i alla upptänkliga former. Den som spanar ute på däck ser Aasiaats karaktäristiska bostadshus som lyser välkomnande i rött, gult, grönt och blått och vi har även goda chanser att se knölval. Vi stävar söderut mot Sisimiut och passerar en rad små öar, fjordar och mindre bosättningar. Kanske lägger vi till här för en kortare promenad, eller så väljer vi att istället utforska de omgivande fjordarna som rymmer stora mängder torsk och därmed olika sorters val. Till fots i den omgivande naturen lönar det sig att spana efter ren, polarräv och den ikoniska myskoxen.

Vi färdas vidare och kanske går vi in i den magiska Evighedsfjorden och seglar längs fjäll som reser sig uppemot 2000 meter.

Så når vi Grönlands huvudstad Nuuk, vackert belägen intill ett fjäll precis vid havet. Nuuk grundades 1728 och har idag omkring 16 000 invånare, vilket motsvarar 28 procent av Grönlands totala befolkning. Här gör vi ett besök på Nationalmuseum, Grönlands största kulturhistoriska museum som ger en intressant inblick i Grönlands många olika kulturer. Samlingarna består dels av fynd från flera arkeologiska utgrävningar och dels av material som återförts till Grönland från Danmarks Nationalmuseum.

 

 

Färden fortsätter vidare söderut och vi stannar kanske till vid den numera övergivna gruvorten Ivittuut där man i 130 år fram till 1987 bröt mineralen kryolit. Här finns även fina vandringsmöjligheter där vi har goda chanser att se myskoxar. 

Den närbelägna Ikafjorden är sägenomspunnen, då det sägs att traktens inuiter för länge sedan brukade driva ut objudna gäster på tunn is, och när isen gav vika föll inkräktarna ner i det iskalla vattnet och drunknade. Den som idag spanar ner i vattnet lär kunna få en glimt av deras förstenade kvarlevor på botten. Detta är de facto kolumner av ikait – ett ovanligt mineral som bildas i vatten nära fryspunkten. Ikait har fått sitt namn efter förekomsten just i den kalla Ikafjorden här på Grönland. 

Det är en vild trakt med många dimensioner. Vi får ta del av berättelser om nordmännen som var de första kända européerna som besökte och koloniserade delar av Grönland. Vi ser fler sjöfåglar än i norr och får lära oss mer om inuitkulturernas stora respekt och symbiotiska förhållande till djur och natur. Den uråldriga fångstkulturen är stark och fortfarande offras det symboliskt till havsgudinnan Sedna, så att hon ska släppa själarna till de dödade havsdjuren fria.

Från Qaqortoq, södra Grönlands största stad och vackert belägen på några fjällsidor och omgiven av djupa fjordar, sätter vi kurs in i Eriksfjord. Fjorden är namngiven efter Erik den röde som omkring år 980 var den förste som grundade en vikingabosättning på Grönland. Vi planerar att gå iland och besöka hans gård Brattahlid. Vi hoppas också ha möjlighet att ta oss ett dopp i någon av de naturligt varma källorna i Uunartoq. 

Dag 11: Narsarsuaq och hemresa

Längst in i Eriksfjord ligger byn Narsarsuaq med omkring 150 invånare. Här tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto, tar oss till flygplatsen helt nära byn och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående är endast exempel på platser vi kan komma att besöka under vår resa på Grönland. Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten samt tillstånd och restriktioner från lokala myndigheter. Det finns mängder av spännande och vackra platser att uppleva på Grönland och vi strävar alltid efter att maximera upplevelsen. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Du har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

 

Att flyga till Grönland

Grönland är stort, vilt och avlägset. De flesta flygplatserna är mycket små, det finns få flygbolag att välja mellan och det går inte flyg dagligen. Av dessa anledningar, samt att det relativt ofta uppstår förseningar på grund av vädret, är det viktigt att du räknar med att extra hotellnätter kan behövas på ut- och/eller hemresa. Var även beredd på att priset för flyg till Grönland är relativt högt. Att ta sig hit är lite utav en utmaning, men det är sannerligen värt det, då den upplevelse som väntar är helt unik, kulturen och historien är mycket spännande och naturen minst sagt grandios.

Inspireras av våra Polarföredrag

En resa till Grönland är ett oförglömlig äventyr! Men hur är det att vara på expeditionskryssning på Grönland med ett litet, unikt 12-passagerarfartyg? Kanske undrar du över vilka platser du kan få besöka eller vad som skiljer östkusten från västkusten? Vi tror att vår digitala polarföreläsning kommer att kunna ge dig en hel del svar om våra expeditionskryssningar på Grönland. Presentationen hålls av en av våra Grönlandsexperter och expeditionsledare, Gunilla Lindh.

 

Fartyget M/S Balto

 • Bar
 • Matsal
 • Salong
 • Bastu
 • Badrum
 • Redarhytt
 • Redarhytt
 • Superiorhytt
 • Dubbelhytt
 • Enkelhytt
 • Kök
 • Matsal besättning

Vi är stolta över att presentera M/S Balto, en välkommen nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Fartyget har fått sitt namn efter den legendariska slädhunden Balto som ledde en äventyrlig hundspannstransport av serum i Alaska 1925. M/S Balto är byggd för högsta isklass i Rauma, Finland, och tjänade till en början som statligt servicefartyg i Östersjön. Under 2019-2022 genomgick hon en totalrenovering och är nu ett av de mest eleganta polarexpeditionsfartygen, inredd i klassisk stil med vackra trä- och mässingsdetaljer.

M/S Balto tar som mest 12 passagerare fördelade på sju hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. De rymliga hytterna inkluderar en redarhytt, en superiorhytt, tre dubbelhytter och två enkelhytter. Redarhytten är 30 kvadratmeter, har sex fönster och en dubbelsäng, superiorhytten har två enkelsängar medan dubbelhytterna har en dubbelsäng vardera. Redarhytten och superiorhytten har även en separat sittgrupp. Alla hytter har garderob och ett litet skrivbord med en stol.

Den smakfullt inredda salongen och den vackra matsalen har träpanel av mahogny, bar och ett litet bibliotek. Kaffe och te finns alltid tillgängligt. 

Det finns flera observationsdäck där man kan njuta av och fotografera det spektakulära landskapet. Ombord finns också en liten bastu, en tillhörande kall dusch och ett mindre omklädningsrum. Bryggan är alltid öppen för besök och du välkomnas av en internationell besättning som talar engelska.

Med de två gummibåtarna gör vi kryssningar och landstigningar i vildmarken.

En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större fartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordsystemen, besöka små inuitsamhällen på ett mer personligt vis, hitta hemliga ankarplatser och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda vildmarken. Dessutom gör en liten grupp ett betydligt mindre avtryck på den ömtåliga naturen.

 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt Dubbelsäng 113 900 SEK
Superiorhytt Två separata sängar 122 900 SEK
Redarhytt Dubbelsäng 138 900 SEK
Enkelhytt Enkelsäng 144 900 SEK

I priset ingår

 • 10 nätter ombord på M/S Balto
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te dygnet runt
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter

I priset ingår inte

 • Flyg till Ilulissat och hem från Narsarsuaq
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i baren

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
15 juli 2024 25 juli 2024

Relaterade blogginlägg

 • Den grönländska Qajaqen

  Qajaqen har en rik historia som är djupt sammanflätad med den grönländska ursprungsbefolkningen inuiterna. Den har varit ett viktigt överlevnadsverktyg i århundraden och har gjort det möjligt för inuiterna att navigera i isiga vatten, jaga marina däggdjur och färdas genom vidsträckta arktiska landskap. Ursprunget till qajaqen sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden – till när inuiternas förfäder, Thulekulturen, utvecklade den för jakt och transport.

  Läs hela inlägget