Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Läsvärt

Det finns många böcker om Svalbards fantastiska värld. Här nedan har vi listat några av dem. 

ALLMÄNT OM SVALBARD

Svalbard Guide av Pål Hermansen (norska)
En välskriven guide skriven av den internationellt kända fotografen Pål Hermansen. De många vackra fotografierna ger en härlig blandning av bild och information om Svalbard.

Svalbard – Polarlandet av Pål Hermansen
En vackrare bok får man leta efter! Denna konstnärliga norska fotograf har gett ut ett praktverk där vi får följa säsongernas variationer på Svalbard. Panoramabilder av grafitgrå vinterlandskap blandas med närbilder på lysande purpurbräcka. Även Svalbards djurliv får sin självklara plats i denna bok.

FLORA & FAUNA

Fugler og pattedyr på Svalbard av Kit Kovacs och Christian Lydersen (norska)
Denna fälthandbok, som ges ut av Norsk Polarinstitutt, är i ett praktiskt format och ger en översikt över Svalbards däggdjur och fåglar.

Svalbardblomster av Olav Gjaerevoll och Olaf I. Rønning (norska eller engelska (Flowers of Svalbard)
En utmärkt liten flora i fickformat. Boken är illustrerad med färgfotografi er av de 49 vanligaste blommorna på Svalbard.

Polar bears on the edge av Morten Jørgensen (engelska)
I denna bok analyserar författaren isbjörnarnas nuvarande situation och slår hål på myten att isbjörnen är skyddad och väl eftersedd. 

HISTORIA

Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma
I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan kring vad som hände på Vitön med Andréeexpeditionen. Författaren och läkaren Bea Uusma letar efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrost. Hon reser i Arktis och träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv, några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Med Örnen mot polen av August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel.
En klassiker är Ingenjör Andrées egen skildring av den olycksomgärdade ballongfärden mot Nordpolen. (Kan vara svår att få tag på som bok, men finns som ljudbok)

Breven från Arktis av Rolf Kjellström
En bok som skildrar livet bland de män och kvinnor som arbetade som fångstmän uppe på Svalbard. Baserat på brev och dagböcker berättar Rolf Kjellström om de övervintrare som kom för att jaga ren, gås, ripa, val och andra djur i tärande väder och svår terräng. (Kan vara svår att får tag på.)

Svalbards historie av Thor B. Arlov (norska)
Ett mastodontverk för den som vill fördjupa sina kunskaper om Svalbards historia.

Svalbard – en ferd i fortidens farvann av Thor B. Arlov och Per Kyrre Reymert (norska)
Historiekungen på Svalbard, Thor B. Arlov, har gjort en historisk resa på Svalbards västkust och dokumenterat fornlämningar och historiska minnesmärken från olika epoker. I denna rikt illustrerade bok återberättar han många fängslande historier om fångstmän, polarforskare, kolgruvearbetare och upptäcktsresanden. (Kan vara svår att får tag på.)

Vår position är ej synnerligen god av Sven Lundström
En ytterst läsvärd bok där Andréexpeditionen beskrivs i svart och vitt. Skildringen är baserad på det material som expeditionen efterlämnade; dagböcker, brev, anteckningar, bilder och föremål. (Kan vara svår att får tag på.)

FILM/TV

Ingenjör Andrées luftfärd
En svensk dramafilm om Andrées polarexpedition, i regi av Jan Troell, med Max von Sydow, Göran Stangertz och Sverre Anker Ousdal i huvudrollerna. (Baserad på Per Olof Sundmans bok med samma namn, mycket väl värd att läsa, men kan vara svår att få tag på.)

Frozen Planet
Detta är en naturdokumentärserie med David Attenborough som berättare. Serien i sju delar fokuserar på livet och miljön i både Arktis och Antarktis. 

BESÖK

Grenna Museum - Polarcenter
Polarcenter innehåller framför allt utställningen om Andrées polarexpedition, men även annan polarhistoria är presenterad.

Naturhistoriska riksmuseet, Stockholms
Fantastiskt museum för alla som gillar djur, natur och historia. Missa inte utställningen Polartrakterna!

SVALBARD PÅ INTERNET

Information om regler och bestämmelser på Svalbard: www.sysselmesteren.no/

Läs mer om AECO:s arbete: www.aeco.no

Isläget på Svalbard, besök denna sida där ni kan se aktuella iskartor, klicka HÄR 

Polarforskningssekretariatet: www.polar.se

Norsk Polarinstitut: www.npolar.no


FÖLJ OSS

Facebook - PolarQuest Expeditions
Instagram - PolarQuest