Kamera och kikare
KAMERA & KIKARE
FOTOGRAFERING
För många är fotografering är en naturlig del av resan. Vi har sammanställt några av de allra mest grundläggande foto- och kameratipsen inför resan.
Utrustning: Oavsett vilken kamera ni använder, var noga med att kontrollera att den fungerar innan ni far hemifrån. Om ni köper en ny kamera eller har en gammal som inte använts på länge, är det bra att ta några bilder hemma för att säkerställa att resultatet blir bra. Det är även bra att ta med manualen till kameran ifall ni stöter på oväntade problem.
Kom närmare: Ett teleobjektiv är perfekt för att fotografera pingviner, sälar, valar och andra vilda djur (70-200 eller 100-400mm),
Kameraförslag: Om du verkligen brinner för fotografering är ett tips att packa med två kameror eller objektiv: en för landskapsfotografering (16 mm till 70 mm) och en för fotografering av vilda djur (från 70 till 400 mm). Bra objektiv är: 16-35 mm, 24-70 mm, 70-200 mm och 100-400 mm eller liknande.
Batterier: Dåliga batterier är den vanligaste orsaken till kameraproblem på expeditioner. Av detta skäl råder vi er att ta med extra batterier, även om kameran är helt ny. I kalla klimat förbrukas batterier mycket snabbare än i varma.
Minneskort: Tumregeln är att ta med fler än ni tror att ni kommer att använda.
Stativ: Om du vill ta bra bilder ger ett stativ dig större möjligheter, men det är absolut inget måste. Enbensstativ är ett mer flexibelt alternativ.
Rengöring: Det är lätt hänt att partiklar eller vattenstänk fastnar på kameralinsen, vilket kan försämra bildkvalitén. Av detta skäl rekommenderar vi er att ta med en mikrofiberduk anpassad för optik.
Förvaring: Generellt sett är kameror känsliga för väta och stötar, en väska som skyddar mot detta är att rekommendera. Kraftiga tempraturskillnader kan orsaka problem med kondens, därav rekommendarar vi att låta kamera vara kvar i ryggsäck eller kameraväska ett tag när man kommer in från lång utfärd. Detta gör att kameran hinner anpassa sig för innertempraturen under en längre tid.
Respektera avstånd: Närma dig aldrig vilda djur på ett sätt så att de blir rädda eller ändrar beteende. Respektera alltid minimiavståndet på 5 meter och kom endast nära med ett zoomobjektiv. Telezoomobjektiv är det bästa sättet att fånga vilda djur på bild.
Känlig miljö: För att undvika introduktion och spridning av patogener (bakterier & virus) och främmande arter i den känsliga miljön får du inte gå ner på knä, sitta, ligga eller lämna någon utrustning på marken eller snön. Före och efter landstigning behöver du gå igenom alla dina kläder och all din utrustning. Allt som kan komma i kontakt med den antarktiska miljön rengörs och desinficeras noggrant.
Dela upplevelsen: Var uppmärksam på andra passagerare som kanske vill ta samma bild som du.
Viktigast av allt - glöm kameran då och då och bara njut av det spektakulära landskapet och unika djurlivet! PolarQuest guider kommer skapa ett bildspel från resan som skickas ut efter hemkomst.
KIKARE
En bra kikare är verkligen att rekommendera och kommer garanterat förstärka dina djur- och naturupplevelser.
Alla kikare har olika förstoringsgrad och ljusstyrka. Exempelvis, 8x32 eller 10x50. Den första siffran indikerar måttet på förstoringen, den andra främre linsens diameter. Minst 8x förstoring är att rekommendera, så 8x32 eller 10x42 är bra alternativ.
Så kallade ”Wide Field-kikare” ger ett bredare synfält och lite större chanser att upptäcka spännande djur eller fåglar. Kompakta modeller som t.ex. 8x25, passar ofta bra i fickan och är mycket lätta, men har inte lika brett synfält eller lika bra ljusstyrka och är ibland lite svårare att använda.
Kikare med gummerat hölje är generellt mer tåliga mot stötar, vissa av dessa modeller är dessutom vattentåliga vilket är att föredra.
DRÖNARE
Vänligen notera att om ingen annan överenskommelse finns, är användande av drönare för privat bruk inte tillåtet.