Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Förberedande information

VÄLKOMMEN PÅ EXPEDITION!


POLARSPECIALISTER

Alla vi som arbetar på PolarQuest har varit på expeditionskryssning. Många av oss flera gånger. Om du ringer eller mejlar till oss får du svar på alla möjliga frågor om hur det faktiskt är att resa på en expedition. Kläder, väder, landstigningar och gummibåtskryssningar – vi har alla svaren! Vi hoppas att du även finner många svar här under "Mina bokningar"!

GUIDER

Kunniga och entusiastiska guider är nyckeln till en lyckad expedition. Många av PolarQuests guider har mer än tio års erfarenhet av polarområdena och pendlar mellan Arktis och Antarktis varje år. Lite närmre din avresa kommer du att få en kort presentation av de guider som kommer att vara med på just din resa.

INSPIRATION

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och vår blogg, där kan du ta del av nyheter, bilder och reseberättelser som kanske ger en liten försmak av ditt stundande äventyr.

 

INFÖR RESANALLMÄNT

Programmet på en expeditionskryssning är aldrig hugget i sten. Många yttre faktorer, som till exempel väder, spelar en stor roll för hur det faktiska programmet blir. Detta bestäms i samråd mellan kapten och expeditionsledaren som båda har stor erfarenhet av att arbeta i dessa områden. Räkna med att programmet kan komma att ändras. Det är detta som kännetecknar en bra expedition!

HÄLSOTILLSTÅND

För att delta i en expeditionskryssning måste du ha allmänt god hälsa och god rörlighet. Om du har genomgått en större operation de senaste två åren eller har ett medicinskt tillstånd som expeditionsledaren och fartygets besättning bör känna till, vänligen kontakta PolarQuest så att vi kan säkerställa att adekvat information skickas till fartyget. Vi ber er även att ha en skriftlig beskrivning av era mediciner med er ombord.

Det är viktigt att du reser tillsammans med någon om du kan behöva en extra hand under resan. Våra guider måste finnas till hands för alla gäster ombord och kan tyvärr inte erbjuda extra hjälp till enstaka deltagare. 

FÖRSÄKRING

Det är viktigt att alla resenärer har en fullgod rese- och sjukvårdsförsäkring som täcker evakuering, sjukvård på plats och hemtransport. Det är även viktigt att den täcker saker som är relaterat till Covid-19. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper er gärna med att boka en försäkring genom dem.

PASS

Pass krävs för alla passagerare och måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst från resan och innehålla minst två ostämplade sidor (vi rekommenderar fyra tomma sidor). Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans. Vi föreslår att ni gör en kopia på informationssidan i ert pass, som ni sedan kan bära med er som identifikation. Själva passet bör lämnas i tryggt förvar ombord eller på hotellet i en förvaringsbox. En kopia skulle även underlätta processen av ett ersättande pass om ordinarie pass skulle gå förlorat.   

PENGAR/VALUTA

I Argentina betalar man med argentinska pesos. De flesta hotell, restauranger och många affärer tar emot kredit- och betalkort. Det är bra att ha lite kontanter med sig. USD går att växla in till lokal valuta på plats. Tänk på att aldrig skylta med mycket pengar och värdesaker.

På Falklandsöarna går det bra att handla med Falklandspund eller kreditkort och på Sydgeorgien kan man betala med både brittiska pund (GBP), USD samt med kreditkort.

SÄKERHET

Sedvanlig försiktighet gäller, speciellt i städerna. Lämna exempelvis värdefulla smycken hemma.

BORTTAPPAT BAGAGE

Detta är något som står utanför vår kontroll, men som händer då och då. Vi rekommenderar er att:

  • Alltid packa ner det viktigaste i ert handbagage, särskilt om ni tar någon medicin
  • Res gärna med er jacka på er/i handbagaget, även om det är sommarvärme där ni reser ifrån.
  • Undvik att resa i tunna sommarskor.
  • Packa ner ett ombyte i handbagaget.
  • Om ni reser i sällskap med någon annan, kan ni packa några föremål och ombyten i varandras väskor. Om den ena personens väska saknas, så står ingen av er utan till exempel ett ombyte.