Globala Frövalvet på Svalbard
Svalbards Globala Frövalv är världens största säkerhetslager för den mångfald av jordbruksväxter som finns lagrad i världens genbanker. Frövalvet ligger strax väster om Longyearbyen, precis ovanför flygplatsen. Det enda som syns utåt är den ikoniska ingångsportalen, men innanför den går en tunnel cirka 130 meter rakt in i Platåberget som leder till tre rum där fröproverna förvaras.
Anläggningen stod klar 2008, och dess syfte är att skapa en extra nivå av säkerhet för den ovärderliga genetiska mångfald som finns i genbankerna. I Frövalvet finns mer än en miljon fröprover som samlats in i alla världens hörn bevarade i -18°C.
Frövalvet är inte öppet för besök, men dess karaktäristiska entré är svår att missa. Tillhör du en av dem som redan har besökt ögruppen, har du med stor sannolikhet passerat anläggningen på väg till och från flygplatsen. Vid foten av berget reser sig en futuristisk betongkorridor ensam ur ett annars öde och kargt landskap, och ett konstverk som om somrarna reflekterar midnattssolens strålar, och om vintern lyser upp polarnattens stränga mörker med ett ljus som påminner om norrskenets blå-gröna skimmer, pryder dess ingång. För många är det en annorlunda syn, lite som på film, och kanske väcker den även tankar om allas vår tillvaro. Konstverket heter Perpetual Repercussion, är prisbelönt, och har tagits fram av konstnären Dyveke Sanne.
Svalbard ligger rent geografiskt väldigt skyddat från de oroligheter och konflikter som pågår i andra delar av världen. Det är en svårtillgänglig plats, och i en intervju säger frövalvskoordinatorn Åsmund Asdal att länder som annars ligger i konflikt med varandra kan ha sina fröer sida vid sida inne valvet - här kyls alltså stridens hetta ner. Men även om genbanken i bästa fall aldrig behöver nyttjas, har det en gång gjorts ett uttag. 2015 kunde fröer som gått förlorade i samband med inbördeskriget i Syrien, då genbanken i Aleppo blev otillgänglig, ersättas tack vare att genbanken skickat säkerhetskopior av sina frön till Svalbards Globala Frövalv.
Valvet är byggt för att stå emot det mesta, ja till och med atombomber sägs det. Det kalla klimatet gör dessutom att det råder permafrost på Svalbard – något som är tacksamt att luta sig mot vid till exempel ett längre strömavbrott som skulle slå ut anläggningens kylsystem. I 18 minusgrader ligger fröerna tryggt förvarade, redo att plockas fram om de någon gång skulle behövas.