Fototips från naturfotografen Niklas Nilsson
Vi har nog alla varit med om att det där stora ögonblicket under resan inte riktigt lät sig fångas på bild. Bilden blev kanske suddig, överexponerad eller bara väldigt platt.
Om några veckor lämnar ett par PolarQuest-grupper det svenska vintermörkret för att möta ljus och värme i Costa Rica och Nicaragua samt i Indien. De kommer att färdas genom vackra landskap, besöka färgstarka platser och möta exotiska djur och många reser med kameran i högsta hugg. Niklas Nilsson har rest med PolarQuest flera gånger, både till Svalbard och Antarktis. Ni har kanske sett hans bilder på vår hemsida och i våra broschyrer. Här berättar han lite om hur man kan tänka för att få en riktigt bra bild.
Fotografera i motljus
Ljuset är i min mening det viktigaste i en bild och normalt sett föredrar jag att få motivet i medljus. Motljus som är raka motsatsen kan vara riktigt vackert om man lär sig hantera det även om det kan vara svårt.
Motljus är som mest effektfullt vid soluppgång eller solnedgång då solen står lågt och ger ett varmt ljus. För att få fram detta ljus i bilden är ett bra knep att hitta mörk bakgrund för motivet. Ett teleobjektiv ger en mycket kort bildvinkel vilket gör att små rörelser som att huka sig eller resa sig kan ge helt nya bakgrunder. Undvik gärna att fotografera i direkt motljus då det endast ger siluetter p.g.a. den hårda kontrasten.
Bild 1: Lunnefågel i motljus med mörk bergvägg som bakgrund.
Bild 2: Gråtrut i motljus med mörka träd som bakgrund.
Det kan vara svårt för kamerans automatik att ljusmäta i motljus, vilket kan ge mörka bilder. Min rekommendation är att exponeringskompensera upp ungefär ett bländarsteg (+1.0) och använda kamerans utsnittsmätning som endast mäter en del av bilden och exempelvis bortser från den mörka bakgrunden.
Tips för skarpa bilder
Det är lätt att få oskarpa bilder p.g.a kameraskakningar, framförallt i svaga ljusförhållanden. Många nya kameror och objektiv har inbyggd bildstabilisator som motverkar detta till viss del, men inget ersätter ett trebensstativ fullt ut.
I vissa situationer kan det vara svårt att använda ett trebensstativ, men då kan ett smidigt enbensstativ (monopod) vara ett alternativ som ger ökad stabilitet, hög rörlighet samt avlastning för tung kamerautrustning. Fotograferar man från en bil kan en bönpåse komma väl till pass. Ni som har rest med PolarQuest till Svalbard har säkert sett att man kan använda pontonerna på gummibåtarna som stöd.
Förutom att försöka stabilisera kameran är det viktigt att fotografera med rätt slutartid.
En bra riktlinje är att alltid fotografera med dubbla slutartiden kontra objektivets brännvidd, exempelvis vid 200mm brännvidd rekommenderas slutartid på 1/400 sek.
Tips för bättre landskapsbilder
Landskapsfotografering kräver ingen avancerad kamerautrustning men kunskap om bildkomposition. Det är lätt att man i stundens allvar lägger motivet centrerat i bilden vilken lätt kan göra att bilden känns platt och tråkig. Komposition behöver inte vara svårt, ett enkelt knep är att dela in bilden med hjälp av tredjedelsregeln vilket kan ge bilden ett mer intressant och välbalanserat utsnitt.
Tredjedelsregeln går ut på att dela in bilden i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella stödlinjer. I någon av skärningspunkterna sätter du ditt motiv. Med denna hjälp kan du förflytta motivet från centrum mot kanterna av bilden, se bildexempel.
Bild 1: Svalbardripa, fotograferad på Svalbard under en PolarQuest-expedition.
Bild 2: Kungspingviner, fotograferade på Sydgeorgien under en PolarQuest-expedition.
Destinationer
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.