I år har havet norr om Svalbard varit fritt från is. Det har inneburit att den vidsträckta packisen har krävt lite tålamod för att nå, men väl där uppe väntar spännande djurliv och fantastiska vyer.
Dagens mål var packisen. Under de flesta år når isen hela vägen ner till norra Svalbard, men i år år är havet där helt isfritt. Efter sju timmars seglats norrut når vi äntligen packisen tidigt på morgonen. Mängder av stormfåglar, alkekungar och spetsbergsgrisslor söker efter föda över isen och enstaka storsälar vilar på isflak som vi seglar förbi. Precis innan lunch upptäcker vi en stor grupp sälar som vilar på isflak långt bort i horisonten. När vi kommit lite närmare upptäcker vi att många av dem har svart och vit päls - det är grönlandssäl! Denna karismatiska sälart är starkt knuten till packisen uppe i norr och det är sällan vi lyckas få bra observationer av denna art. Nu har vi över tusen grönlandssälar framför fartyget samtidigt! Efter en snabb lunch sätter vi våra Zodiacer i vattnet i hopp om att komma sälarna närmare och genom att långsamt paddla närmare lyckas vi spendera mer än två timmar tillsammans med sälarna innan vi måste ge oss av tillbaka till fartyget.
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 53 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna. Vi arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och alla våra resor är klimatkompenserade.
Clean Seas - turn the tide on plastics
PolarQuest är ett av de åtta företag som år 2003 grundade Association of Arctic Expeditions Cruise Operators (AECO) för att reglera turismen på Svalbard och främja hållbar, miljövänlig och säker turism i området. Organisationen strävar efter att resor i Arktis genomförs med största möjliga respekt för djur och natur. 2017 bjöds AECO och dess medlemmar in av FN:s miljöprogram (UNEP) att delta i projektet ”Clean Seas – turn the tide on plastic”. Detta projekt arbetar numera AECO:s medlemmar med aktivt, för att bland annat drastiskt minska användandet av engångsartiklar i plast. Se en animerad film om projektet nedan! (Filmen är på engelska.)
Jenny sitter dagligen och förbereder våra expeditioner och tar emot förfrågningar. Hon älskar vardagliga äventyr och har rest världen över. Under en resa tillsammans med PolarQuest fick Jenny äntligen checkat av en av punkterna på sin bucketlist. Här berättar hon själv om detta möte som blev till ett av hennes bästa resminne.
Tillsammans med min bättre hälft fick jag möjligheten att följa med PolarQuest på en resa till England. En expeditionsresa som gick från Bristol till Oban. Hela resan var i sig en unik upplevelse och dessutom helt nyproducerad. I trevligt sällskap fick vi besöka historiska platser och pittoreska engelska byar med långa ringlande stengator kantade med små hus tätt intill varandra.
Även djurlivet var en höjdpunkt. Ett av mina absoluta favoritdjur är lunnefågeln, som länge varit med på min bucketlist. Äntligen fick jag förverkliga detta möte och det i tusenfalt. Regnet störde mig inte ett dugg när jag långsamt vandrade fram längs den slingrande stigen på Skomer Island, medan de många lunnefåglarna sprang fram och tillbaka framför fötterna på mig.
Ett annat ögonblick som verkligen etsade sig fast i mitt minne var vårt besök på ön Bardsey. Det här var verkligen en resa i sann expeditionsanda med många snabba förändringar i färdplanen. Bardsey var en sådan helt oförutsägbar händelse som blev till en succé. Ön som endast har ett tiotal året-runt-invånare bjöd oss på varm gästfrihet, underbara vyer och riktigt goda scones på öns lilla café. En oväntad och helt fantastisk upplevelse som jag tror att alla på resan ser tillbaka på med ett stort leende!
Redan som barn drömde Niklas Nilsson, resekonsult och fotograf på PolarQuest, om att besöka Antarktis och dess storslagna natur. På en resemässa i Göteborg kom han i kontakt med PolarQuest, och bokade kort därpå sitt livs äventyr - en expeditionskryssning till världens mest avlägsna och orörda plats med fartyget Ocean Nova. Läs hans egna ord om den oförglömliga resan, och se ett bildspel som han själv har satt ihop, nedan.
I början av november packade jag väskan för den långa resan till Argentinas sydspets och staden Ushuaia. Staden är belägen i regionen Tierra del Fuego, som direkt översatt till svenska betyder Eldslandet, och dess bjuder omgivningar på vacker natur och intressant djurliv. Det är en fantastisk plats i sig, men efter en natt på hotell och en dagstur i nationalparken var det dags att kliva ombord på fartyget för att sakteliga tuffa ut genom den vackra Beaglekanalen.
Nu väntade en 21 dagar lång expedition till Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktis. Första anhalten för resan var den vindpinade ögruppen Falklandsöarna och redan där mötte vi våra första pingviner, de charmiga Magellanpingvinerna som häckar i jordhålor, samt de lite mer attitydstarka klipphopparpingvinerna som smidigt och lätt tar sig fram både mellan branta klippor och höga tuvor av gräs. Falklandsöarna är ett riktigt mecka för fågelintresserade och förutom endemiska fågelarter och pingviner fick vi besöka den vackra svartbrynade albatrossens kolonier. Att kunna sitta bara någon meter ifrån dessa fåglar är en fantastisk upplevelse få förunnade.
Efter två intensiva dagar lämnade vi Falklandsöarna med siktet inställt på den subantarktiska ön Sydgeorgien som är känd sin höga koncentration av djurliv. Trots att jag hade sett flera naturfilmer med Sir David Attenbourgh från samma plats och därför anade vad som väntade, liknade den första landstigningen inte något annat jag tidigare hade varit med om. Att i gryningsljusets första strimma kliva iland på en strand med hundratusentals kungspingviner och hundratals kolossala elefantsälar är minst sagt svårt att smälta, dessutom ramades scenen in av ståtliga berg och glaciärer. Det är många år sedan nu, men jag får fortfarande alltid gåshud av tanken på Sydgeorgiens stränder.
Under våra dagar på den lilla ön besökte vi flera fantastiska platser och kunde kryssa av flera olika pingvinarter och albatrosser från var och ens önskelista. Dessutom fick vi ta del av historiska inslag, som berättelser om de gamla polarfararna samt de valfångstmän som levde här en gång i tiden, men tillslut var det dags att säga farväl till Sydgeorgien, och efter en fartygskryssning i magnifika Drygalskifjorden lämnade vi denna sällan besökta utpost och fortsatte vår färd mot den sjunde kontinenten - Antarktis. Ståtliga albatrosser och eleganta ispetreller följde oss på färden söderut!
Efter drygt två dagar till havs fick vi syn på de första isbergen som färdas med havsströmmarna ifrån Antarktis stora istäckte. Vissa var små, andra var gigantiska. Kort därefter nådde vi Antarktiska halvön och förberedde oss för vår första utfärd - en landstigning intill en koloni av Adeliepingviner. Då arten endast häckar på Antarktis var det första gången under resan vi såg just den. Nästa morgon steg vi upp tidigt för att ge oss ut på en lite mer krävande vandring upp till toppen av ett mindre berg. Under vår vandring fick vi sällskap av några flitiga hakremspingviner, men väl uppe på toppen var fick vi utdelning för varje droppe svett. Här häckade nämligen samma hakremspingviner, och vyn från deras hem var helt magisk.
Antarktis väldiga glaciärer täcker ibland även de höga bergstopparna, och att ge sig ut på en tur i Zodiacen kan jämföras med att gå konstvernissage, men här är det naturen som är ansvarig för både färg och form. På isflaken runtomkring såg vi sälar såsom Weddell-, krabbätar- och leopardsäl, och efter drygt två och en halv veckor ombord fartyget var hjärnan full av intryck. Vi tog ett sista farväl innan vi lämnade Antarktiska halvön bakom oss för att påbörja vår färd tillbaka till fastlandet.
Här kan du se ett bildspel med bilder från resan som Niklas själv har satt ihop.
Rakt söder om Eldslandet ligger Antarktis, jordens mest isolerade och avlägsna kontinent. Denna sägenomspunna kontinent har i århundraden lockat upptäcktsresanden, äventyrare och forskare. Här möter oss en värld av stillhet och storslagenhet, där superlativen är både många och påtagliga. Här finns endast en handfull människor, men desto fler valar, sälar och pingviner. Boka ditt livs resa med Sveriges polarspecialist!
Pingviner – några av världens mest fascinerande djur
Gun von Krusenstjerna hyser en stor kärlek både till djur och natur, men kanske är det ändå pingvinerna som ligger henne allra närmast om hjärtat. Hennes fascination för dessa charmiga varelser har tagit henne på ett flertal expeditioner till södra halvklotets kallaste vatten för att sakta men säkert kunna bocka av art efter art. Nedan kan du läsa vad hon har skrivit om några av sina pingvinäventyr!
Att jag först reste till Arktis och sedan Antarktis var ett lyckokast. Nog för att jag gillar isbjörnar men då är det en, två eller några flera på behörigt avstånd. När du däremot kommer ner till Antarktis är förhållandena helt annorlunda. På framförallt Sydgeorgien är det enorma mängder pingviner som gäller och nu talar vi inte om tio eller tjugo utan främst om tre kolonier med över en kvarts miljon pingviner eller fler i varje. Helt överväldigande men tack vare de långa landstigningarna känns det som att du nästan sitter i knät på dem och bara kan njuta. Särskilt när det gäller de bruna, ulliga, gulliga kungspingvinungarna som man bara skulle vilja krama allihop!
Vi är tillsagda att hålla fem meters avstånd till djuren men det är inte alltid så enkelt! Inte heller verkar dessa förhållningsregler ha översatts till pingvinska, för det finns alltid några tuffingar bland dessa ulltottar som piper och viftar på sina vingunderlag och kommer väldigt nära dig. Vid ett tillfälle lade sig en av besättningen ner på marken och inom fem minuter hade han fem bruna ulltottar på sin rygg – han berättade senare att det hade kittlat enormt och att han fått kämpa för att inte röra sig. Väl tillbaka på fartyget fick vi stränga order av expeditionsledaren att han inte ville se en enda passagerare som lade sig platt på marken under nästkommande landning! Sista landstigningen på Sydgeorgien gjorde vi i Gold Bay – första Zodiacen avgick 04:10 och jag hann med den andra. På en mycket smal strandremsa mötte vi massor av pingviner, huvudsakligen kungspingviner.
Att sedan bara sitta och betrakta dessa pingviner är helt fascinerande. Bakifrån ser de verkligen alla ut att ha ”gällivarehäng” när de vaggar fram. Men underskatta aldrig en pingvin för de är otroligt smarta! När de bygger sina bon av stenar där de ska ligga och ruva är de inte sena att sno från grannen på sina outtröttliga vandringar efter stenar – de tar normalt bara en sten i näbben varje gång så det blir många turer. På den här resan lyckades vi också pricka in den så kallade ”pingvinmarschen” på Cuverville Island, Antarktiska halvön, något som äger rum en gång om året och bara under ett par timmar. En av PolarQuest mest erfarna guider som rest i Arktis och Antarktis under 25 år upplevde detta nu för första gången medan jag prickade in det på min första resa hit ner – inte undra på att jag blivit så betagen i dem! Vi blev sittande i ungefär en och en halv timme medan pingvinerna rundade oss i sin jakt på en plats där de kunde bygga sina bon. Fem sex i bredd men ibland var det några som tröttnade och bröt sig loss. En mäktig och helt oförglömlig upplevelse.
Men kronan på verket av mina pingvinäventyr var nog när jag fick möjlighet att campa hos kejsarpingvinerna med sina ulliga, grå ungar i Gould Bay på Antarktiska fastlandet. Det finns 18 olika pingvinarter och jag har bockat av 13 eller 14 av dem (Humboldtpingvinen är kanske lite fuskig – den såg jag nämligen på ett zoo i Ålesund, Norge), varav tre eller fyra endemiska arter härrör från min senaste resa till de subantarktiska öarna 2019. Detta var ett litet axplock men jag fortsätter min jakt på dessa ljuvliga varelser!
Som en avslutning på detta annorlunda år vill gärna sprida lite extra värme genom dessa personliga julhälsningar från var och en av oss på PolarQuest-kontoret. Här kan ni även läsa om vart vi hoppas att våra resedrömmar tar oss nästa år. Vi önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Skickar er alla de hjärtligaste Jul- och Nyårshälsningarna från Göteborg!
Jag längtar ut på upptäcktsfärd – Svalbard, Svalbard, Svalbard, åh vad jag längtar tillbaka! Har mina barn i ridträning, då jag även drömmer om en upptäcktsresa till Mongoliet med dem när de vuxit till sig lite.
Lillemor Främberg
Reseproducent & resekonsult
Under detta märkliga år med begränsade kontakter och obefintliga resor har man fått upptäcka andra värden i livet, som att hinna med att läsa de där böckerna som aldrig blev av och att ha Skypesamtal med nära och kära istället för att ses. Dessutom har jag upptäckt en hel del filmer och fina konserter på tv. Jag vill gärna rekommendera er att se Nötknäpparen på SVT Play. En riktig julklassiker med fantastisk dans och musik från Kungliga Operan. Se den här!
Min önskan för nästa år är att vi återigen skall kunna resa och upptäcka världen. Själv längtar jag tillbaka till Svalbard och isen men gör även gärna en tur i motsatt riktning, till Afrika för att uppleva de fantastiska savannerna som finns där!
Jag önskar er alla en fin jul med mycket medmänsklighet!
Heidi Lähteenmäki Sander
Svalbardskoordinator
Julen nalkas runt hörnet, doft av pepparkakor och nejlikor och adventsljus lyfter vintermörkret. Vill passa på att önska alla God Jul och ett Gott Nytt år 2021!
Nästa år drömmer jag om att få resa både till något varmt och kallt, för att ha en god balans. En dröm är att ta med en närstående till Svalbard, och gemensamt få uppleva denna fantastiska destination som är något helt unikt. Den andra drömresan tar mig till andra sidan jorden, och det är Nya Zeeland med sitt unika djurliv och naturupplevelser.
Johan Reuthammar
Affärsansvarig
"Nu har vi ljus här i vårt hus, julen är kommen, hopp tra-la-la-la! Barnen i ring dansa omkring, dansa omkring. Granen står så grön och grann i stugan, granen står så grön och grann i stugan. Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, la-la!"
En god jul och ett gott nytt år till er alla!
I dessa mörka, kalla och solfattiga dagar drömmer jag om en resa till fantastiska Galapagos. Att få uppleva det rika djurlivet under ytan, med cyklop och snorkel, hade varit underbart!
Carina Svensson
Reseproducent & resekonsult
Önskar er en så fin jul som bara är möjligt, detta upp- och nervända år som 2020 har varit. Hoppas vi alla skall kunna besöka och hålla om våra nära och kära snart igen.
Jag är säkert inte den enda med ett uppdämt ”behov” och en dröm om att snart få packa resväskan. Att kunna vandra i Nepal har varit en önskedröm i snart 30 år. Den drömmen samsas med att återigen få uppleva Antarktis med sin storslagenhet och stillhet!
God Jul & Gott Nytt År!
Jenny Bruce
Resekonsult
Ännu ett år har gått och julen är äntligen här igen, jag vill passa på att önska er alla en rofylld jul och ett gott kommande år som väntar framöver med nya spännande upplevelser!
Själv skulle jag älska att nästa år få resa med min familj till Australien för att äntligen få återse min bästa vän som flyttade dit innan pandemin. Det hade varit underbart att få uppleva landets storslagna natur med nära och kära!
Niklas Nilsson
Resekonsult & fotograf
Vi blickar tillbaka på ett minst sagt annorlunda år där många resedrömmar lagts på framtiden. Men tider som dessa föder också nya resedrömmar och kanske även nya perspektiv? Under 2020 blev jag förälder, vilket såklart var en ljuspunkt under detta år och ens livsresa, men också starten på en ny resa.
Vår natur och dess mångfald har alltid legat mig varmt om hjärtat och lika mycket som jag längtar efter nya äventyr längtar jag efter att få visa min son vår magiska natur, såsom Svalbards glaciärer och djurliv, Skandinaviens vackra fjällvärld eller varför inte en snorkeltur bland Bohusläns kobbar och skär.
Under sommaren och hösten har jag vandrar många mil i närliggande naturreservat med bärsele på magen. Längs stigarna har man träffat många friluftsvandrare i alla åldrar och det gläder mig att se att fler valt att besöka naturen under året. Min förhoppning är att detta ökat förståelsen och betydelsen för vår natur i framtiden oavsett närliggande eller avlägsen vildmark.
Önskar er alla en God Jul och Gott Nytt naturår.
Henrik Törnberg
Operations Manager
I år så blir det en väldigt speciell jul, som vi garanterat kommer att minnas i många år framöver! Det blir kanske inte alls den jul som vi planerat eller önskat oss, men jag hoppas att det ändå går att göra den till en fin och fridfull högtid. Låt oss försöka göra den till ett fint minne! Vi får kanske inte träffa och umgås med alla vi vill, men vi får därmed mer tid att umgås med några få som står oss nära!
Min önskan är att vi snart får möjlighet att resa och att kunna träffas igen. Min drömresa just nu är en lite längre segling med familjens båt, kanske till Gotland eller Norska kusten. I väntan på det så tänker jag passa på att åka skidor i vår vackra fjällvärld!
God Jul & ett riktigt GOTT NYTT ÅR önskar Henrik
Sara Larsson
Marknadsassistent
I jul ser jag verkligen fram emot att vara utomhus mycket tillsammans med min familj, och att tända många härliga brasor! Kanske vågar jag även kasta mig i havet, trots att det är lite kallt – det vore en skön omstart, för ett nytt, friskare och framför allt roligare år!
Som många andra drömmer även jag om att snart få resa igen. En resa till surf-meckat Ericeira i Portugal vore inte fel i sommar, eller att segla längs med Norges kust. Kanske allra helst med mitt favoritfartyg M/S Stockholm…
God Jul & Gott Nytt År till er alla!
Johanna Vakkila
Produktansvarig
Ett stormigt år går mot sitt slut. Ett år för eftertanke och en välbehövd övning i att uppskatta det lilla. Nu nalkas 2021 och allas längtan är påtaglig – längtan efter att ses istället för att höras, längtan efter kramar, äventyr och utforskning. Låt oss hoppas att vi lyckas uppfylla alla de drömmar som bara förblev drömmar under 2020. Gott nytt lyckosamt år!
Nästa år vill jag fara till ett snöklätt Nordnorge och se späckhuggare. Det sägs att de passande nog är världens mest sociala djur! Men min viktigaste resa tar endast några timmar och går till mina föräldrar, då vi har en hel del förlorad tid att ta igen.
Mia Lundqvist
Guide Manager
Jag håller i skrivande stund på att sätta in julgranen i huset och när den är klädd så är julen här på riktigt. Skickar med en dos julstämning till er alla och hoppas på att ni får en extra mysig jul just i år. Och låt oss alla hoppas på att 2021 startar med hopp om ljusare tider - God Jul & Gott nytt 2021!
Längtan att resa har hunnit ackumuleras under detta år, så hade jag fått bestämma hade jag utnyttjat den kvarvarande tiden av min föräldraledighet till att göra en ordentlig jorden-runt-resa för att hälsa på nära och kära som är utspridda över världen. Främst till Australien där halva familjen bor. Vad gäller polartrakterna så drömmer jag om att få uppleva Grönland ombord vårt nya fartyg Balto. Grönland är en av de mest magiska platser jag satt min fot på!
Emma Nilsson
Marknadsansvarig
Kanske är det just i år, när inget blev som man hade tänkt sig, som julen blir extra viktig? Denna högtid då alla vackra ljus sprider sitt sken i vintermörkret, fantastiska dofter infinner sig i hemmen och vi har chans varva ner, reflektera och viktigast av allt - rå om varandra. Även om vi inte kan ses som vanligt får vi inte glömma bort att vi kan mötas och ge värme på andra sätt - genom sms, handskrivna kort eller telefon- och videosamtal.
Jag önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år med god hälsa och spännande äventyr.
Nästa år drömmer jag om att utforska vårt vackra grannland Norge under sommartid, att få besöka de där otroliga platserna man läst om och sett på bild. Jag vill njuta av den fantastiska naturen och de mäktiga vyerna, se ut över de slingrande fjordarna och stanna till i charmiga små samhällen. Tänk att vi har så många fantastiska naturskatter att upptäcka här i Skandinavien!