Björnön, valrossar & midnattssol
En lugn natts färd mot norr tog oss urbota bittida till en snötäckt sandrevel där ett helt dussin av de karismatiska valrossarna var på plats, försänkta i en lika djup sömn som den vi just tvingats ut ur av vår expeditionsledare.
19 maj – Björnön
Där! Ur havet en mäktig klippfront, lång, viskande dyning och nästan ingen vind. Ankrade i Sörhamna började vi vår Zodiactur vid fågelklippan, en överväldigande uppenbarelse. Att måla i ord låter sig inte göras: ett hav fyllt av grisslor, luften av myggsvärmar kring boplatserna. I prydliga rader de frack-klädda grisslorna, och den tretåiga måsens gälla skri. Vittrut, havstrut och storlabb på plats i sitt skafferi, enstaka lunnar. Vid kanten av en matta av grisslor några havssulor, de nordligaste i världen, nykomlingar i en mångtusenårig koloni. Tunnlar o grottor, tinnar och vittrande torn, fristående raukar i vattnet. Mer dramatiskt än så är det svårt att föreställa sig, och så mycket befjädrat liv återspeglar ju havets massiva produktivitet. Utflykten skall sent glömmas.
Valrossbukta har sett sina namngivare slaktas ut och stora valkadaver har flutit i bukten. Idag en snötäckt, vän dalgång, gjord för en liten vandring där snösparvar höll oss sällskap och en räv sågs smyga på en ripa. Mossor och lavar, fin utsikt över omgivande bukter, bjällerklangsnö och insmygande dimma. Så hade vi satt fot på Björnön!
Vid Tunheim fick vi bättre möten med alkekungen och lunnen. Alfågel i små flockar, en spännande rauk, dimma som lättade och sol som kom fram. Vilken dag!
23 maj – Poolepynten
En lugn natts färd mot norr tog oss urbota bittida till en snötäckt sandrevel där ett helt dussin av de karismatiska valrossarna var på plats, försänkta i en lika djup sömn som den vi just tvingats ut ur av vår expeditionsledare. En gigant simmade i land och tog sig mödosamt in mot flocken, där han blev outgrundligt utmobbad. Lite gruff, lite klia- klia någon öm punkt, lite titta upp o falla ned i sömn igen – så som vi får det med valross på land. Räven raskade över isen och skärsnäppan landade på en tångruska framför oss. Vägen norrut var lång – och skulle visa sig väl värd det. Då gavs tillfälle att i loungen skåda Andrées expedition i sömmarna.
Vid isen i norr fick vi den ena valrossen efter den andra i välförtjänt sömn, och scenen fylldes av alkornas familj – moln av skrattande alkekungar i luften, lunne o grissla på havet. Solen spelade över Spetsbergens snöfält och toppar. Vi följde iskanten, och vår osedvanliga tur med vädret höll i sig. I Zodiacerna kryssade vi senare in i en makalös värld av spegelbilder på ett sammetslent vatten, strukturerat av drivande is. Vackrare än så såg vi aldrig Magdalenafjorden, skrudad i vitaste vitt. Vi gled fram på spegeln där upp kunde vara ned, lyssnande på tystnaden och svävade en stund över djupet på ett solitt isflak.
25 maj – St Jonsfjorden & Trygghamna
Anmärkningsvärt! Silkeshav och bländande solsken – igen! Vi samtyckte till detta, för det vita landet gjorde sig bra mot en blå himmel, och dessutom var detta dagen för stora Polardoppet. Nytt för dagen var den fasta fjordisen, en vit skiva lätt pepprad av utspridd säl, ett sextiotal, såväl vikare som storsäl. I alla avseenden perfekt för björnen, men inte ett spår av denne. Vandrarna tog sig upp för rundade kullen och ut på en rygg, där snöklotsrullning blev temat för dagen. Förvånansvärt många tog sedan ett uppskattat dopp. Som vanligt var det kvinnorna som visade mod och bravur, – långt fler av dem än maskulina machos lät sig svalkas i isiga fjorden.
Så seglade vi in i Isfjorden, nordlig vind drev oss och vattnet framför sig. I Trygghamna ankrade vi i lä för vår sista utflykt. Här besökte vi en liten glaciär famnad av stora isflak, fick många besök och nyfikna blickar av en liten vikare och begav oss på jakt efter praktejdern. Det lyckades nog alla att få en glimt av denna ståtliga fågel, inklämd bland sina nära släktingar, den vanliga ejdern.
Destinationer
-
Att resa genom Norges världskända kustlandskap i en liten grupp, på små fartyg, är svårslaget. Ögruppen Lofoten bjuder på pittoreska fiskesamhällen, inkilade mellan mäktiga bergskedjor i stilla sund. Under vinterhalvåret erbjuder Tromsø magnifika vyer över dramatiska fjordlandskap och chanser att se både späckhuggare och knölval. Har vi tur får vi se det magiska norrskenet dansa över himlavalvet efter att mörkret har lagt sig.
-
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 50 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap, vidsträckt tundra och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna.