Under de tidiga morgontimmarna åkte vi in i labyrinten av vattendrag i flodsystemet Jacaré Ubal.
En kakafoni av ljud mötte oss, då grodor, crickets och fåglar alla försökte överrösta varandra. Vi såg några ovanliga, tillika färgglada fågelarter såsom tukaner, mörkbrun papegoja och kungsfiskare. Mitt under den gassande middagssolen tog några av oss ytterligare en kanottur i den översvämmade regnskogen och fick bland annat se en pytteliten kolibri på sitt lilla bo, stort som en pingisboll. Efter lunch tog vi en promenad i regnskogen och hamnade efter en stund i det osannolika la Campina. Lavar i regnskogen? Epifyter på marknivå? Myror som kommer när man ropar på dem? Sav som går att använda som fackla…och parfym? Ja, allt möjligt gick att finna här. När vi kom tillbaka hade besättningen på Iracima gjort i ordning en hel festmåltid iland. Runt lägerelden fick vi lära oss allt om hur man sätter upp en hängmatta, och vad ursprungsfolken i Amazonas gör i dem. En tarantella lika stor som en handflata kom också och hälsade på. Trots det var vi några som hängde upp sin hammock och sov utomhus den natten.
Som en avslutning på detta annorlunda år vill gärna sprida lite extra värme genom dessa personliga julhälsningar från var och en av oss på PolarQuest-kontoret. Här kan ni även läsa om vart vi hoppas att våra resedrömmar tar oss nästa år. Vi önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Skickar er alla de hjärtligaste Jul- och Nyårshälsningarna från Göteborg!
Jag längtar ut på upptäcktsfärd – Svalbard, Svalbard, Svalbard, åh vad jag längtar tillbaka! Har mina barn i ridträning, då jag även drömmer om en upptäcktsresa till Mongoliet med dem när de vuxit till sig lite.
Lillemor Främberg
Reseproducent & resekonsult
Under detta märkliga år med begränsade kontakter och obefintliga resor har man fått upptäcka andra värden i livet, som att hinna med att läsa de där böckerna som aldrig blev av och att ha Skypesamtal med nära och kära istället för att ses. Dessutom har jag upptäckt en hel del filmer och fina konserter på tv. Jag vill gärna rekommendera er att se Nötknäpparen på SVT Play. En riktig julklassiker med fantastisk dans och musik från Kungliga Operan. Se den här!
Min önskan för nästa år är att vi återigen skall kunna resa och upptäcka världen. Själv längtar jag tillbaka till Svalbard och isen men gör även gärna en tur i motsatt riktning, till Afrika för att uppleva de fantastiska savannerna som finns där!
Jag önskar er alla en fin jul med mycket medmänsklighet!
Heidi Lähteenmäki Sander
Svalbardskoordinator
Julen nalkas runt hörnet, doft av pepparkakor och nejlikor och adventsljus lyfter vintermörkret. Vill passa på att önska alla God Jul och ett Gott Nytt år 2021!
Nästa år drömmer jag om att få resa både till något varmt och kallt, för att ha en god balans. En dröm är att ta med en närstående till Svalbard, och gemensamt få uppleva denna fantastiska destination som är något helt unikt. Den andra drömresan tar mig till andra sidan jorden, och det är Nya Zeeland med sitt unika djurliv och naturupplevelser.
Johan Reuthammar
Affärsansvarig
"Nu har vi ljus här i vårt hus, julen är kommen, hopp tra-la-la-la! Barnen i ring dansa omkring, dansa omkring. Granen står så grön och grann i stugan, granen står så grön och grann i stugan. Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, la-la!"
En god jul och ett gott nytt år till er alla!
I dessa mörka, kalla och solfattiga dagar drömmer jag om en resa till fantastiska Galapagos. Att få uppleva det rika djurlivet under ytan, med cyklop och snorkel, hade varit underbart!
Carina Svensson
Reseproducent & resekonsult
Önskar er en så fin jul som bara är möjligt, detta upp- och nervända år som 2020 har varit. Hoppas vi alla skall kunna besöka och hålla om våra nära och kära snart igen.
Jag är säkert inte den enda med ett uppdämt ”behov” och en dröm om att snart få packa resväskan. Att kunna vandra i Nepal har varit en önskedröm i snart 30 år. Den drömmen samsas med att återigen få uppleva Antarktis med sin storslagenhet och stillhet!
God Jul & Gott Nytt År!
Jenny Bruce
Resekonsult
Ännu ett år har gått och julen är äntligen här igen, jag vill passa på att önska er alla en rofylld jul och ett gott kommande år som väntar framöver med nya spännande upplevelser!
Själv skulle jag älska att nästa år få resa med min familj till Australien för att äntligen få återse min bästa vän som flyttade dit innan pandemin. Det hade varit underbart att få uppleva landets storslagna natur med nära och kära!
Niklas Nilsson
Resekonsult & fotograf
Vi blickar tillbaka på ett minst sagt annorlunda år där många resedrömmar lagts på framtiden. Men tider som dessa föder också nya resedrömmar och kanske även nya perspektiv? Under 2020 blev jag förälder, vilket såklart var en ljuspunkt under detta år och ens livsresa, men också starten på en ny resa.
Vår natur och dess mångfald har alltid legat mig varmt om hjärtat och lika mycket som jag längtar efter nya äventyr längtar jag efter att få visa min son vår magiska natur, såsom Svalbards glaciärer och djurliv, Skandinaviens vackra fjällvärld eller varför inte en snorkeltur bland Bohusläns kobbar och skär.
Under sommaren och hösten har jag vandrar många mil i närliggande naturreservat med bärsele på magen. Längs stigarna har man träffat många friluftsvandrare i alla åldrar och det gläder mig att se att fler valt att besöka naturen under året. Min förhoppning är att detta ökat förståelsen och betydelsen för vår natur i framtiden oavsett närliggande eller avlägsen vildmark.
Önskar er alla en God Jul och Gott Nytt naturår.
Henrik Törnberg
Operations Manager
I år så blir det en väldigt speciell jul, som vi garanterat kommer att minnas i många år framöver! Det blir kanske inte alls den jul som vi planerat eller önskat oss, men jag hoppas att det ändå går att göra den till en fin och fridfull högtid. Låt oss försöka göra den till ett fint minne! Vi får kanske inte träffa och umgås med alla vi vill, men vi får därmed mer tid att umgås med några få som står oss nära!
Min önskan är att vi snart får möjlighet att resa och att kunna träffas igen. Min drömresa just nu är en lite längre segling med familjens båt, kanske till Gotland eller Norska kusten. I väntan på det så tänker jag passa på att åka skidor i vår vackra fjällvärld!
God Jul & ett riktigt GOTT NYTT ÅR önskar Henrik
Sara Larsson
Marknadsassistent
I jul ser jag verkligen fram emot att vara utomhus mycket tillsammans med min familj, och att tända många härliga brasor! Kanske vågar jag även kasta mig i havet, trots att det är lite kallt – det vore en skön omstart, för ett nytt, friskare och framför allt roligare år!
Som många andra drömmer även jag om att snart få resa igen. En resa till surf-meckat Ericeira i Portugal vore inte fel i sommar, eller att segla längs med Norges kust. Kanske allra helst med mitt favoritfartyg M/S Stockholm…
God Jul & Gott Nytt År till er alla!
Johanna Vakkila
Produktansvarig
Ett stormigt år går mot sitt slut. Ett år för eftertanke och en välbehövd övning i att uppskatta det lilla. Nu nalkas 2021 och allas längtan är påtaglig – längtan efter att ses istället för att höras, längtan efter kramar, äventyr och utforskning. Låt oss hoppas att vi lyckas uppfylla alla de drömmar som bara förblev drömmar under 2020. Gott nytt lyckosamt år!
Nästa år vill jag fara till ett snöklätt Nordnorge och se späckhuggare. Det sägs att de passande nog är världens mest sociala djur! Men min viktigaste resa tar endast några timmar och går till mina föräldrar, då vi har en hel del förlorad tid att ta igen.
Mia Lundqvist
Guide Manager
Jag håller i skrivande stund på att sätta in julgranen i huset och när den är klädd så är julen här på riktigt. Skickar med en dos julstämning till er alla och hoppas på att ni får en extra mysig jul just i år. Och låt oss alla hoppas på att 2021 startar med hopp om ljusare tider - God Jul & Gott nytt 2021!
Längtan att resa har hunnit ackumuleras under detta år, så hade jag fått bestämma hade jag utnyttjat den kvarvarande tiden av min föräldraledighet till att göra en ordentlig jorden-runt-resa för att hälsa på nära och kära som är utspridda över världen. Främst till Australien där halva familjen bor. Vad gäller polartrakterna så drömmer jag om att få uppleva Grönland ombord vårt nya fartyg Balto. Grönland är en av de mest magiska platser jag satt min fot på!
Emma Nilsson
Marknadsansvarig
Kanske är det just i år, när inget blev som man hade tänkt sig, som julen blir extra viktig? Denna högtid då alla vackra ljus sprider sitt sken i vintermörkret, fantastiska dofter infinner sig i hemmen och vi har chans varva ner, reflektera och viktigast av allt - rå om varandra. Även om vi inte kan ses som vanligt får vi inte glömma bort att vi kan mötas och ge värme på andra sätt - genom sms, handskrivna kort eller telefon- och videosamtal.
Jag önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år med god hälsa och spännande äventyr.
Nästa år drömmer jag om att utforska vårt vackra grannland Norge under sommartid, att få besöka de där otroliga platserna man läst om och sett på bild. Jag vill njuta av den fantastiska naturen och de mäktiga vyerna, se ut över de slingrande fjordarna och stanna till i charmiga små samhällen. Tänk att vi har så många fantastiska naturskatter att upptäcka här i Skandinavien!
Under en resa till Arktis pärla Svalbard, en av våra sista orörda vildmarker, har du chans att uppleva oförglömliga möten med vilda djur. I Svalbards unika fauna ingår en rad arter av säl, och nedan kan du läsa lite kort fakta om fem av dessa.
Vikaren, eller ringsälen som den också kallas, tillhör isbjörnens favoritföda. Den är den vanligast förekommande sälarten i Norra ishavet och känns igen på dess gråa päls med mörka fläckar som ibland kan tas för ringar, därav namnet ringsäl. Vikaren är den enda arten inom familjen öronlösa sälar som fortsätter att växa livet ut, och kan under en livstid nå mellan 120 och 195 cm i längd. Trots det är den fortfarande något mindre än knubbsälen.
Knubbsälen lever inte bara utmed vår svenska västkust, i Nordsjön, norra Atlanten och Stilla havet, utan en liten population har dessutom vågat sig så långt norrut som till Svalbard. Den är svart eller grå i pälsen med mörka fläckar, i likhet med vikaren, men är alltså något större i jämförelse. Ett mer utmärkande drag är dess v-formade näsborrar. Den kan dyka upp till 200 meter, varpå dess puls sänks med ungefär 20 slag i minuten, från normala 150 slag per minut till omkring 130.
Storsälen är som namnet antyder en av de större medlemmarna i familjen öronlösa sälar. Den förekommer endast i Norra ishavet och är väl anpassad efter ett liv i ett hårt och kallt klimat. Bland annat lagrar den stora mängder fett under vinterhalvåret och kan då nå en vikt på imponerande 400 kg, vilket gör att dess huvud under samma period ser oproportionerligt litet ut. Under sommarhalvåret har den magrat något men är fortfarande lätt att känna igen tack vare dess ståtliga mustasch. Om man är riktigt tyst kan man höra hur hanarna likt valar sjunger under vattnet. Man vet inte helt säkert varför de gör så, men troligen är det för att imponera på honor i närheten samt för att markera sitt eget territorium.
Grönlandssälen är ungefär 200 cm lång och 140 kg tung. Hannarna är något större än honorna, har ett svart huvud och en svart fläck som sträcker sig från skuldrorna, utmed med sidorna bak till svansen. Det är tack vare fläckens form som Grönlandssälen kallas för harp seal på engelska, då den påminner just om en harpa, eller en hästsko. Honans fläck är blekare men kan också vara delad. Arten kan dyka så djupt som över 200 meter när de jagar fisk, blötdjur och kräftdjur. Dess ungar är helt vita och saknar ett värmande fettlager, men den vita pälsen leder istället solens värme direkt till huden.
Det är kanske inte helt självklart, men även valrossen räkas till gruppen sälar trots att den klassas som ensam levande art i den egna familjen valrossar. Dess storlek och utmärkande betar skapar ett mäktigt intryck och antyder att det är i Arktis kalla och avlägsna vatten den hör hemma. Den äter stora mängder av små djur som musslor och snäckor som den betar på havets botten, men det händer även att den äter fisk och att hanar ger sig på andra sälar eller till och med valars ungar. De har nästan inga naturliga fiender och är därför väldigt nyfikna djur. Förr jagades de dock mycket hårt av människan, men tack och lov har arten börjat att återhämta sig och på Svalbard har du goda chanser att få fina möten med dessa charmiga och fascinerande djur!
Till vardags arbetar Lillemor Främberg som reseproducent och resekonsult hos oss på PolarQuest-kontoret, och vi bad henne att dela med sig av sitt bästa resminne i PolarQuest-regi. Nedan kan du läsa om ett äventyr som ligger henne alldeles särskilt varmt om hjärtat, bland fjordar, fjäll, späckhuggare och valar i magiska Tromsø!
"Ett av mina bästa resminnen är när jag fick följa med på PolarQuests expedition Valar och norrsken ombord M/S Stockholm i november 2016. Resan startade och slutade i Tromsø.
Vi hade en enorm tur med vädret som blev kallt och klart. Vi fick uppleva fantastiska soluppgångar och nedgångar, och dessutom norrsken flera kvällar. Jag hade aldrig sett norrsken tidigare, så det var mäktigt att se hur det spelade över natthimlen. Att havet dessutom nästan kokade av både späckhuggare och knölval gjorde ju inte resan sämre! Tänk att få sitta helt tyst i en gummibåt i solnedgången med späckhuggare bara några meter bort och höra deras blåsljud när de kommer upp för att andas. Det var magiskt. Man blir väldigt ödmjuk inför naturens storslagenhet, som blir än mer viktig att bevara, på en sådan här resa."
Svalbard bjuder på flera fantastiska säsonger och hösten är verkligen en av dem. Från slutet av augusti börjar solen närma sig horisonten och då kan vi njuta av ett varmt, mjukt höstljus med vackra soluppgångar och solnedgångar, perfekt för dig som tycker om fotografering.
Under denna period är landskapet i stort sett snöfritt och torrt vilket passar utmärkt för dem som vill vandra. Har man tur möter man den lilla nyfikna fjällräven under sin vandring! Under hösten är räven klädd i sin vackra vita vinterpäls som lyser i det höstfärgade landskapet. Ett annat landlevande däggdjur som visar sig från sin bästa sida är Svalbardsrenen som nu har praktfulla horn för kommande brunst. Valar ses ofta i vattnet och har man tur får man se valrossar med kalvar.
Hösten ger även möjlighet till ännu mer expeditionsanda då man har chans att nå sällan besökta platser. Under sommaren har packisen sakteliga släppt sitt grepp om Svalbard och ett fönster av spännande möjligheter kan finnas innan isen återigen tar ögruppen i sitt grepp.
Nätterna här uppe i dessa nordliga breddgrader blir snabbt längre och redan i mitten av september har man några timmar av mörker under natten. Det är en häftig känsla att befinna sig mitt ute i den arktiska vildmarken när mörkret lägger sig.
Sedan 1999 har vi arrangerat oförglömliga resor till Svalbard. Från maj till september färdas våra tre små expeditionsfartyg som endast tar 12 och 53 passagerare genom denna arktiska vildmark med gnistrande glaciärer, sagolika fjordlandskap och dramatiska bergskedjor. Valrossar vilar på stränderna och valar söker efter föda, medan Arktis konung, isbjörnen, majestätiskt vandrar över isarna. Vi arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och alla våra resor är klimatkompenserade.
Förundranseffekten
Gemensamt för alla våra destinationer är att de är spektakulära och bjuder på 5-stjärniga naturupplevelser. Inte sällan väcker de förundran, en komplex och sällsynt känsla som främst kännetecknas av upplevelsen att något är större än oss själva, och därmed blir vi också mindre självcentrerade. Även förändrad tidsuppfattning är ett vanligt inslag – det känns som att tiden går långsammare. I Förundranseffekten skriver författarna Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg om förundran utifrån nya, spännande och banbrytande forskningsrön.
Sannolikt fanns känslan av förundran hos våra tidigaste förfäder - även apor har dokumenterats klättra upp i trädtoppar i gryningen för att se solen gå upp och få gåshud. Det kan ha bidragit till att stärka gemenskapen i en grupp och därför spelat en viktig roll under evolutionen. Vad händer då rent fysiskt i kroppen? Författarna refererar till den amerikanska socialpsykologen Lani Shiota som visat hur förundran kan avläsas i det centrala nervsystemet. Det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet skickar information till olika organ i kroppen och därefter tillbaka till hjärnan. Vissa känslor är uppmanande och får oss att agera, andra får oss att vila. Systemen balanserar varandra - när det ena minskar i aktivitet, ökar det andra. Vid förundran sker något annat. Båda delarna av nervsystemen hos den del som påverkar hjärtat minskar i aktivitet, men avstannar inte helt utan möts i en slags halvhalt. Inget av systemen dominerar i denna stund, vilket tros ha psykiska och fysiska effekter hos människor som upplever detta sällsynta tillstånd - de blir friskare, mindre stressade, mer närvarande, smartare, kreativare, mindre egoistiska, snällare, generösare och mer miljömedvetna.