Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Ostindiefararen Götheborg – följ med som passagerare!

1995 påbörjades bygget av ett av vår tids mest spännande historie-projekt. En hyllning till vår maritima historia, men även ett skapande av ny seglingshistoria: Ostindiefararen Götheborg. Detta välrenommerade 1700-talsskepp i trä, byggt med den tidens verktyg, material och metoder, tog världen med storm när hon efter tio år av byggande, som sin jungfrufärd, tog sig an den stora Kinexpeditionen 2005-2006. Expeditionen blev en succé, med sin skönhet och unicitet drog hon ögon till sig och väckte uppmärksamhet var än i världen hon lade till.

Boende: Hytt på Ostindiefararen Götheborg. Transport: Expeditionsfartyg. Fartyg: Ostindiefararen Götheborg. Passagerare: 6 passagerare per delsträcka. Språk: Språket ombord är engelska. Längd: Varierar beroende på delsträcka.

En unik möjlighet att följa med som passagerare!

Till alla er som missade henne då eller saknat henne sedan dess: Vi har goda nyheter. Nu är det dags igen! I maj 2022 sätter hon återigen segel, polerar kanonerna och ger sig iväg på en ny nervkittlande expedition. Med avfärd från hemmahamnen Göteborg seglar hon via Medelhavet och Asien för att avsluta i Shanghai, Kina. Planen är att segla i Europa under år 2022 och göra flertalet stopp, övervintra i Medelhavet och därefter fortsätta mot Asien våren 2023. Ankomsten till Shanghai är beräknad till September 2023.

Till skillnad från hennes förra expedition kommer det denna gång, utöver en besättning om ca 80 man, finnas sex unika platser ombord till försäljning för passagerare på olika delsträckor. Det är vi, systerföretagen PolarQuest och Världens Resor, som har fått förmånen att sälja dessa platser, något vi är mycket glada och stolta över. Som passagerare kommer du få sova i en hytt med våningssäng (inte i hängmattor som jungmännen), du behöver inte vara en aktiv del i det tunga arbetet ombord och det krävs därmed ingen utbildning eller erfarenhet. Flera av delsträckorna kommer vi dessutom kombinera med spännande landarrangemang.

Vi vill poängtera att detta inte kommer att vara en seglats som präglas av lyx. Det kommer att vara trångbott, delade faciliteter, gungigt och livfullt – men ett äventyr få förunnat och därmed otroligt exklusivt! Vi tror att det är den som har ett starkt seglings- eller fartygsintresse och som gärna vill vara en del i allt det som pågår under en dag, som kommer att ha störst behållning av resan. Du kommer vara flertalet dagar ute till havs, utan att kunna gå iland, och det kommer därmed finnas krav på god fysik och allmänhälsa. Du ska bland annat ha god balans och kunna klättra i branta trappor under hårt väder.

Ostindiefararens exakta seglingsschema är ännu inte klart, men du kan redan idag skriva upp dig på vår intresselista. Det kommer sedan vara ni, som står på denna lista, som får information först av alla när det är dags att lansera resorna. Kanske är det inget för dig, men någon i din närhet som är intresserad av denna unika möjlighet? Tipsa gärna, alla får skriva upp sig!

 

Information om datum, seglingsschema och priser med mera kommer först längre fram i vinter.

©Jakob Rembe

Livet ombord Ostindiefararen Götheborg

Ombord råder febril aktivitet. Besättningen om 80 man består av människor från hela världen, i olika åldrar och med olika ordinarie professioner. Många spännande och lärorika möten är att vänta! Det kommer finnas gott om inplanerade aktiviteter ombord, såsom föreläsningar eller filmvisning. Men många aktiviteter kommer även uppstå spontant. Någon kanske spelar gitarr och sjunger och någon annan lär ut hur man knyter knopar.

Varje morgon startar med frukost i kajutan eller på kanondäck vid sjutiden och vid 8.00 är det uppställning för dem som vill vara med vid vaktavlösningen. Midskeppsvakten säger god natt och går och lägger sig medan babordsvakten tar över. På förmiddagarna får du vara med och sätta dig in i hur seglingen ombord fungerar. Kapten säger några väl valda ord, berättar om vädret och dagens planer.

Efter uppställningen tar styrman och båsen över. De delar ut arbetsuppgifter till vaktlaget. Kanske blir det en vändning undan vind, kanske får någon klättra upp i den 47 meter höga masten och släppa ut mer segelduk? Någon blir satt på rodret och en annan får stå som utkik. Som passagerare kan du få en plats i ett vaktlag och får då hjälpa till med det du vill, kan och får. Eller så är du med bara som en iakttagare av allt som sker ombord.

Efter ännu en vaktavlösning är det dags att äta lunch. Lunchen serveras i kajutan eller ibland tillsammans med besättningen på kanondäck. På ett svenskt fartyg dricks det mycket kaffe, så även efter lunchen.

På eftermiddagarna finns det möjlighet att vila, fortsätta segla med den nyvakna styrbordsvakten eller lyssna på en spännande föreläsning. Kanske berättar Kapten om segelfartygens utveckling genom århundradena eller båsen om traditioner till sjöss?

Sjön suger, hungern kryper på och i kajutan eller på kanondäck serveras en god middag, följt av en kopp kaffe eller te uppe på soldäck medan du bevittnar en fantastisk solnedgång. En stjärnklar himmel breder ut sig, skeppet gungar sakta fram i en lätt bris och snart är det dags att krypa till kojs.

Som resenär sover du i en liten dubbelhytt med våningssängar och inte i hängmattor som jungmännen gör utanför din dörr. Det är gemensamma faciliteter ombord, och i nära anslutning till din hytt finns toaletter och dusch. Vi vill understryka att detta äventyr inte präglas av någon lyx och komfort, men är oerhört exklusivt då det är få förunnat.

Hur fysiskt krävande är det ombord för dig som passagerare?

För att följa med som passagerare, behöver du förvisso inte kunna klättra högst upp i masten eller klara av det fysiskt krävande arbete som besättningen utför. Men det kommer finnas krav på god fysisk och mental hälsa, mycket god balas och obehindrad rörlighet, samt att du inte har några pågående eller nyligen dokumenterade sjukdomar. Det är även viktigt att vara medveten om ni kommer befinna er under flera dagar ute till havs, utan möjlighet att gå iland. Ett hälsoformulär med läkares underskrift kommer behöva fyllas i.

Detta kommer bli ett exceptionellt spännande äventyr, som inte liknar någon annan resa vi på PolarQuest eller Världens Resor tidigare genomfört. Det är viktigt att du som potentiell resenär har en tydlig bild av hur livet ombord kan te sig.

 

PolarQuest och Världens Resor – en perfekt kombination

PolarQuest har över 20 års erfarenhet från expeditionskryssningsbranschen och stor kunskap i hur det är att resa på udda och unika fartygsexpeditioner. Världens Resor, har bred kunskap och erfarenhet från världens alla hörn, och kanske främst från Asien, där Ostindiefararen Götheborg har sitt slutmål. Tillsammans utgör vi det perfekta teamet för att erbjuda platser ombord samt landarrangemang, längs denna seglats från "Lilla London" till Fjärran Östern.

©Svenska Ostindiska Companiet

Fartyget Ostindiefararen Götheborg

  • Jakob Rempe
  • Maja Rönnbäck
  • Robin Olsson
  • Niklas Nilsson
  • Niklas Nilsson
  • Niklas Nilsson

Få har nog undgått charmen och skönheten hos 1700-talsskeppet Ostindiefararen Götheborg – byggd i trä, med den tidens verktyg, material och metoder, med totalt 26 segel och en rigg som väger ca 20 ton.

De utrymmen som besättningen använde på 1700-talet har behållits så historiskt korrekta som möjligt. Till exempel har den gröna färgen på möblerna sitt ursprung från en bräda av ett skott som hittades under utgrävningen.

Längst ner i skeppet finns idag det mesta av den tekniska utrustningen och under byssan i förskeppet ett proviantförråd. På undre däck finns i förskeppet byssan där all mat lagas, akter om denna finns två skansar där jungmännen sover och i akterskeppet hytter för den fasta besättningen.

Övre däck består huvudsakligen av det som kallas kanondäck och det var där manskapet bodde på 1700-talet. Under nutida seglingar används detta som ett gemensamt utrymme för hela besättningen där man äter och umgås.

Längst akterut på väderdäck finns hytt- och soldäck. De heter så för att under det aktersta, hyttdäcket, finns hytterna för kapten och överstyrman och under soldäcket finns styrplatsen där däcket skyddar denna mot solen. 

Vi är stolta och exalterade över att kunna erbjuda expeditioner ombord på skeppet Ostindiefararen Götheborg, en helt unik möjlighet för oss och för dig som passagerare. Seglingsschema och priser lanseras längre fram i höst. 

Klicka här för att komma till Ostindiefararens hemsida, där ni finner väldigt detaljerad och intressant information om fartyget och hur hon byggdes.

©Robin Olsson

Hytter & priser

Information om datum, seglingsschema och priser med mera kommer först längre fram i vinter.

Klicka här för att anmäla ditt intresse och få information först av alla.

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.