Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Fakta om Ecuador

FAKTA OM EUCADOR

Ecuador (formellt Republiken Ecuador) är en stat i nordvästra Sydamerika. Som namnet antyder går ekvatorn rakt igenom landets norra del. Landet gränsar till Colombia och Peru.

Befolkning: Cirka 16,5 miljoner. Den största gruppen, cirka 70 % är mestiser, det vill säga människor med indianskt och europeiskt ursprung.
Areal: 283 560 km2
Huvudstad: Quito
Högsta punkt: Chimborazo, 6 310 meter över havet.
Statsskick: Republik
Språk: Det officiella språket är spanska, men urbefolkningen talar ”Quitchua”, ett språk som fram tills alldeles nyligen inte haft något skriftspråk.

DJURLIV

Den biologiska mångfalden i Ecuador inkluderar 1 500 olika fågelarter, 300 däggdjursarter, 4 500 fjärilsarter, 350 reptilarter och mer än 600 arter sötvattensfisk.

GEOGRAFI

Huvudstaden Quito ligger långsträckt i en dal i nordsydlig riktning. Staden har ca 1,8 miljoner invånare och är belägen 2 800 m ö h. Höjden kan påverka den som kommer från havsnivå, så tänk på att ta det extra lugnt till en början. Cajas National Park ligger 30 km väster om Cuenca på en höjd mellan3100 till 4450 m ö h. De 19 Galapagosöarna ligger i Stilla havet, mitt på ekvatorn, nära hundra mil utanför Ecuadors kust.

KLIMAT
Väder och temperatur varierar i olika delar av Ecuador och i de olika delar vi besöker. Därför bör man tänka på följande när bagaget packas:

Quito: Kan jämföras med svenskt vårväder – varmt i solen, kallt i skuggan. På eftermiddagen kommer ofta en regnskur. Kvällarna kan bli svala – långbyxor och varm tröja eller jacka rekommenderas.
Galapagos: Perioden vi besöker dessa öar kan bäst beskrivas som den svala säsongen (juni – november). Då är det svalare och torrare med temperaturer runt 20–27 grader på dagarna, med svalare morgnar och kvällar.
Cuenca: Här kan det bli kallt och speciellt när vi tar oss ännu högre upp i högländerna då kan temperaturen gå ned till +5 grader.

TID

Tidsskillnaden mellan Sverige och Ecuador varierar om det är sommar- eller vintertid.
Vid sommartid: Ecuador -7 timmar. Galapagos -8 timmar.
Vid vintertid: Ecuador -6 timmar. Galapagos -7 timmar.

VALUTA

USD