Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Vår på Svalbard med Doug Allan 2025

Följ med PolarQuest och den prisbelönte fotografen och naturfilmaren Doug Allan på en oförglömlig expeditionskryssning genom Svalbards magnifika vildmark!

Under våren förvandlas Svalbards spektakulära landskap till en oas av renhet och vackra pastellfärger. Midnattssolens ljus reflekteras mot den tjocka fjordisen och bergstopparna pryds av gnistrande snö. Att få se Arktis vakna till liv efter en lång mörk vinter är en storslagen syn. Fjällräven och Svalbardsrenen visar fortfarande upp sina vita vinterskrudar, och valrossar ses ofta vila på isflaken. Med lite tur får vi bevittna Arktis konung isbjörnen i sin jakt. Dessutom är det en idealisk tid för att betrakta fågellivet, med praktejder och fjällripa som gör sin återkomst till nordligare breddgrader.

Ombord kommer Doug Allan passionerat att dela med sig av sina erfarenheter bakom kameran från några av hans resor till världens mest avlägsna och spektakulära platser.

 • BBC-filmaren Doug Allan följer med som specialföreläsare
 • Upplev den arktiska våren
 • Sagolika vinterlandskap
 • Magisk midnattssol
 • Varje resa är unik
 • Liten grupp - stora upplevelser
 • 5 guider, varav flera svensktalande
 • Erbjudande: Boka tidigt-erbjudande
Boende: Hytt ombord på M/S Quest, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Passagerare: 50 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 48 900 SEK. Avgång: 12 maj 2025

Färdplan

Med våra gummibåtar utforskar vi det sagolika vinterlandskapet i några av Svalbards vackraste fjordar och vi gör landstigningar när möjlighet ges. Vänligen observera att det kan vara mycket snö och is på Svalbard under denna tid på året. 

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 - 8: Svalbard

Utforska Longyearbyen på egen hand innan du möter upp dina guider och medresenärer för lunch. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget M/S Quest och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med en första utflykt innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Ovanstående platser är bara exempel. Vår exakta färdrutt beror helt på väder, isförhållanden, djurliv och myndighetsregleringar. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Snöskor

För den aktiva finns möjlighet till uppfriskande vandringar med snöskor i mindre grupper. Detta är en aktivitet som kräver god fysik. Denna aktivitet är dock helt beroende på väder och landstigningsplatser.

Flyg
PolarQuest erbjuder ett gruppflyg (begränsat antal platser) i anslutning till resan. Kontakta oss för mer information!

Följ med BBC-filmaren Doug Allan till Svalbard!

Vi är stolta över att kunna meddela att den skotske, prisbelönte fotografen och naturfilmaren, Doug Allan, följer med som specialföreläsare på resan.

Doug Allan är en av världens mest kända och erkända filmare, vars passion för is väcktes redan för fyrtio år. Under fyra vintrar var han dykare, fotograf, forskare samt anläggningsansvarig på uppdrag av British Antarctic Survey, innan han 1984 bestämde sig för att filma på heltid. Han har specialiserat sig på att filma expeditioner och vetenskapliga dokumentärer från världens mest avlägsna och svårtillgängliga platser, Arktis och Antarktis i synnerhet. Med mer än 65 filmprojekt på sitt CV, inklusive 20 expeditioner till Svalbard, är Doug Allan legendarisk när det kommer till att filma i polarområden och andra extrema miljöer.

Under sin karriär har Doug Allan filmat stora BBC-produktioner såsom Blue Planet, Planet Earth, Frozen Planet, Ocean Giants och Operation Iceberg. Bland de prisstatyetter som han har kammat hem finns åtta Emmy och fem BAFTA, och han har två gånger vunnit undervattens-kategorin i tävlingen Wildlife Photographer of the year, fått tre hedersutmärkelser och dessutom två Polar Medals - ett pris som delas ut av det brittiska kungahuset.

"Wildlife cameramen don’t come much more special than Doug."
– Sir David Attenborough

 

Fartyget M/S Quest

 • helbild.se
 • Elke Lindner
 • Fartyget erbjuder rymliga observationsdäck
  Olle Carlsson
 • Jett Britnell
 • Panoramaloungen
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Det är lätt att komma ner i Zodiacerna
  Adrian Nordenborg
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2007 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 50 passagerare i 24 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

 • Boka en av våra Svalbardsresor med avgång under år 2025 senast 31 maj 2024 och få 4000 kr rabatt per person! Går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 48 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 55 900 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 58 900 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 58 900 SEK
Dubbelhytt Superior stor dubbelsäng* 64 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp stor dubbelsäng 70 900 SEK
Enkelhytt 89 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i Superiorhytterna är separerbar.

I priset ingår

 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • 7 nätter ombord på M/S Quest
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare samt en mix av svensk- och engelsktalande guider
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • BBC-filmaren Doug Allan som specialföreläsare

I priset ingår inte

 • Flyg till/från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Dricks till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
12 maj 2025 20 maj 2025