Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Upplev Svalbard med Nikita Ovsyanikov & SvD accent 2021

Följ med på ditt livs äventyr! I maj bjuder Svalbard på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är snötäckta. Det är en mäktig upplevelse att vara på plats när Arktis pärla vaknar till liv. Isbjörnens årsungar är små, fjällräven och svalbardsrenen bär fortfarande vinterskrud och säl och valross ses ofta vila på isarna. Alkekungen och spetsbergsgrisslan är på plats i sina sommarbostäder och fågelbergen sjuder av liv. Det är även en bra tid för att se praktejder och fjällripa.

Du reser med fem erfarna guider, varav en är Nikita Ovsyanikov – en av världens mest framstående isbjörnsforskare. Nikita har tillbringat längre tid i Arktis och med isbjörnar än de flesta på vår jord. 

 • Isbjörnsforskaren Nikita Ovsyanikov
 • 7 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt i Longyearbyen
 • Arktisk afton
 • 5 erfarna guider
 • Klimatkompenserad resa
 • Erbjudande: Flyg från Stockholm ingår & öppet köp till 1 mars 2021
Boende: Hytt ombord på M/S Quest, hotell. Transport: Flyg, expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Guider: 5 st. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 46 900 SEK. Avgång: 3 maj 2021

Färdplan

Med våra gummibåtar utforskar vi det sagolika vinterlandskapet i några av Svalbards vackraste fjordar och vi gör landstigningar så ofta isen och snön tillåter oss.

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell. På kvällen tar vi oss till Camp Barentz, vackert belägen ute i vildmarken cirka 10 kilometer öster om Longyearbyen, där vi äter middag runt en sprakande brasa.

Dag 2 - 8: Svalbard

Vi inleder vistelsen med att utforska Longyearbyen. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget M/S Quest och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med ett första strandhugg innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

 

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Snöskor

För den aktiva finns möjlighet till uppfriskande vandringar med snöskor i mindre grupper. Detta är en aktivitet som kräver god fysik. Denna aktivitet är dock helt beroende på väder och landstigningsplatser.

 

Isbjörnsforskaren Nikita Ovsyanikov följer med som guide

Vi är stolta över att presentera Nikita Ovsyanikov, en av världens främsta isbjörnsforskare, som guide och specialföreläsare (engelsktalande) på denna expedition. 

Om Nikita Ovsyanikov
Nikita har tillbringat längre tid i Arktis och med isbjörnar än de flesta på vår jord. Med både en magisterexamen i biologi och en doktorsexamen i zoologi samt gedigen fälterfarenhet, har han djupa insikter i livsvillkoren för rovdjur som fjällräv och isbjörn. I decennier har Nikita studerat dynamiken och beteendet hos isbjörnspopulationen på Wrangelön. Han har även besökt isbjörnspopulationer över hela Arktis, från Hudson Bay och Svalbard till Franz Josef Land och Nordpolen. Nikita är djupt engagerad i International Union for Conservation of Nature polar bear specialist group. Han har publicerat en mängd vetenskapliga artiklar och flera böcker om isbjörnar, däribland boken ”Polar Bears: Living with the White Bear”. Nikita är för närvarande biträdande vetenskaplig ledare och seniorforskare vid Wrangelöns statliga naturreservat i ryska Arktis. Nikita har i åratal varit en av de starkaste och viktigaste rösterna för skydd av isbjörnarna.

Unikt för denna resa

Arktisk afton (dag 1)

Vi tar oss till Camp Barentz, vackert belägen ute i vildmarken cirka 10 kilometer öster om Longyearbyen. Runt en sprakande brasa i en mysig hytta som vi har för oss själva äter vi en värmande middag och njuter av att befinna oss i Arktis.

Öppet köp till och med 1 mars 2021!

För samtliga Svalbardavgångar 2021 erbjuder vi nu öppet köp till och med 1 mars 2021. Detta gäller alla nya bokningar som gjorts efter den 22 april 2020. Avbokar du resan senast 1 mars 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 1 mars 2021 gäller våra generella bokningsvillkor. 

Du som idag har öppet köp till och med 10 januari 2021, har fått detta automatiskt förlängt till 1 mars 2021.

Fartyget M/S Quest

 • helbild.se
 • Elke Lindner
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • PolarQuest
 • Vi njuter av magnifika vyer
  Adrian Nordenborg
 • Det är lätt att komma ner i Zodiacerna
  Adrian Nordenborg
 • Jett Britnell
 • Panoramaloungen
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

 • För samtliga Svalbardavgångar 2021 erbjuder vi nu öppet köp till och med 1 mars 2021. Detta gäller alla nya bokningar som gjorts efter den 22 april 2020. Avbokar du resan senast 1 mars 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 1 mars 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.  Du som idag har öppet köp till och med 10 januari 2021, har fått detta automatiskt förlängt till 1 mars 2021.
Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 46 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 53 900 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 56 900 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 56 900 SEK
Dubbelhytt Superior stor dubbelsäng* 61 500 SEK
Redarhytt m sittgrupp stor dubbelsäng 66 500 SEK
Enkelhytt 84 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i hytt 402, 319 & 301 är separerbar.

 

I priset ingår

 • Flyg Stockholm - Oslo - Longyearbyen tur och retur
 • 7 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • Arktisk vildmarksafton dag 1
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider
 • Isbjörnsforskaren Nikita Ovsyanikov som specialföreläsare och guide (engelsktalande)
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
3 maj 2021 11 maj 2021