Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Upplev Svalbard med Nikita Ovsyanikov & SvD accent 2019

Midnattssolen står högt på himlen, fågelkolonierna sjuder av liv och bergskedjorna är alltjämt vackert snöglaserade. Våren är här och den korta sommaren är i antågande. Isen har ännu stora delar av arkipelagen i ett grepp och många vackra isformationer har skapats under den långa vintern. I denna magiska värld spanar vi efter djur som valross, isbjörn och polarräv. Du reser med fem erfarna guider, varav en är Nikita Ovsyanikov – en av världens mest framstående isbjörnsforskare. Nikita har tillbringat längre tid i Arktis och med isbjörnar än de flesta på vår jord. 

 • Isbjörnsforskaren Nikita Ovsyanikov
 • 7 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt i Longyearbyen
 • Arktisk afton & besök i Gruva 3
 • 5 erfarna guider
 • Klimatkompenserad resa
Flyg från Stockholm ingår
Boende: Hytt ombord på M/S Quest, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Guider: 5 st. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 46 500 SEK. Avgång: 4 juni 2019

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell. På kvällen tar vi oss till Camp Barentz, vackert belägen ute i vildmarken cirka 10 kilometer öster om Longyearbyen, där vi äter middag runt en sprakande brasa.

Dag 2 - 8: Svalbard

På förmiddagen beger vi oss till Gruva 3 som var i drift fram till 1996. Här vi får uppleva och höra mer om hur det var att jobba i gruvorna i denna avlägsna, arktiska by. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg och seglar ut genom Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar. Följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar. Virgohamna, Danskøya. Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Svalbards sagolika fjordar

Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Kanske besöker vi några av följande:

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når vi Lilliehöökfjorden. Här ligger fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. 

Norra Spetsbergen

Norr om Spetsbergen möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta storslagna islandskap. I isen ökar chanserna att se isbjörn och vi spanar förstås ständigt efter detta imponerande djur.

Sydvästra Svalbard

Hornsunds storslagna fjordar bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan högalpina berg. Topparna når ofta ovan molnen, men vid en klar dag kan högsta berget Hornsundtind visa upp alla sina 1431 meter. Glaciärisarna i Hornsund är ett favorittillhåll för några av Svalbards isbjörnar och storsälen ses ofta vila på isflaken.

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Du behöver inte vara prenumerant för att boka denna resa.

Denna resa säljs endast till den svensktalande marknaden och det huvudsakliga språket ombord kommer därför att vara svenska.

Isbjörnsforskaren Nikita Ovsyanikov följer med som guide

Vi är stolta över att presentera Nikita Ovsyanikov, en av världens främsta isbjörnsforskare, som guide och specialföreläsare (engelsktalande) på denna expedition. 

Om Nikita Ovsyanikov
Nikita har tillbringat längre tid i Arktis och med isbjörnar än de flesta på vår jord. Med både en magisterexamen i biologi och en doktorsexamen i zoologi samt gedigen fälterfarenhet, har han djupa insikter i livsvillkoren för rovdjur som fjällräv och isbjörn. I decennier har Nikita studerat dynamiken och beteendet hos isbjörnspopulationen på Wrangelön. Han har även besökt isbjörnspopulationer över hela Arktis, från Hudson Bay och Svalbard till Franz Josef Land och Nordpolen. Nikita är djupt engagerad i International Union for Conservation of Nature polar bear specialist group. Han har publicerat en mängd vetenskapliga artiklar och flera böcker om isbjörnar, däribland boken ”Polar Bears: Living with the White Bear”. Nikita är för närvarande biträdande vetenskaplig ledare och seniorforskare vid Wrangelöns statliga naturreservat i ryska Arktis. Nikita har i åratal varit en av de starkaste och viktigaste rösterna för skydd av isbjörnarna.

Unikt för denna resa

Arktisk afton (dag 1)

Vi tar oss till Camp Barentz, vackert belägen ute i vildmarken cirka 10 kilometer öster om Longyearbyen. Runt en sprakande brasa i en mysig hytta som vi har för oss själva äter vi en värmande middag och njuter av att befinna oss i Arktis.

Besök i Gruva 3 (dag 2)

Arbetet med att kartlägga kolfyndigheter i Longyeardalen påbörjades redan 1928 med gruvdrift i Gruva 1 och 2. 1971 började man bryta kol i Gruva 3 som sedan var i drift fram till 1996 då den stängdes. Under en kulturhistorisk vandring djupt in i fjället får vi uppleva och höra mer om hur det var att jobba i gruvorna i denna avlägsna, arktiska by.

 

Fartyget M/S Quest

 • Johan Hammar, Mattias Horntrich, Adam Rheborg
 • helbild.se
 • Elke Lindner
 • Panoramaloungen
  Niklas Nilsson
 • Panoramaloungen
  Niklas Nilsson
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • PolarQuest
 • Det är lätt att komma ner i Zodiacerna
  Adrian Nordenborg
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 46 500 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 54 500 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 56 500 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 56 500 SEK
Dubbelhytt Superior stor dubbelsäng* 63 500 SEK
Redarhytt m sittgrupp stor dubbelsäng 68 500 SEK
Enkelhytt 86 500 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i hytt 402, 319 & 301 är separerbar.

I priset ingår

 • Flyg Stockholm - Oslo - Longyearbyen tur och retur
 • 7 nätter ombord på M/S Quest
 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • Arktisk vildmarksafton dag 1
 • Besök i Gruva 3 dag 2
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider Isbjörnsforskaren Nikita Ovsyanikov som specialföreläsare och guide (engelsktalande)
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • En illustrerad loggbok efter hemkomst
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
4 juni 2019 12 juni 2019

Våra resenärers upplevelser

Tack för en fantastisk resa. Ert arrangemang var helt perfekt, ni vet verkligen vad kundvård betyder. Vi ryser fortfarande när vi ser på våra bilder. Inga-May & Gert Johansson
Ville bara skriva några rader för att tala om hur utomordentligt nöjda vi var med vår Svalbardresa. Hela upplägget var strålande och fallerade inte på en enda punkt. Fartyget uppfyllde alla krav på komfort och trevnad. Personalen ständigt vänlig och hjälpsam. Maten god, vällagad och varierad. Sist men inte minst uppskattade vi mycket de kunniga guiderna, som tog oss med på den ena intressanta utflykten efter den andra. Det noggranna säkerhetsarbetet gjorde att vi alltid kände oss trygga och tålmodigheten med oss gröngölingar var mycket behaglig att uppleva. Louise & Carl-Otto Schéle
Vi skulle uppskatta om ni kunde skicka en varm hälsning till våra guider. De var enastående och mycket inspirerande. Vi åker mer än gärna med dem igen, och glömmer aldrig denna tur! Jörgen & Anita Paulsen
Resan var helt fantastisk! Den överträffade alla våra vildaste förväntningar. På resor finns det vanligtvis något som kunde varit bättre, men vi kan inte komma på något som kan förbättras. Eva & Thorsten Edblad
Detta var en fantastisk resa från början till slut! Allt ifrån de förstasamtalen med er, då vi fick mycket information och målande beskrivningar och allt material vi har fått hemskickat. Väl ombord möttes vi av mycket duktiga guider. De var oerhört kunniga på så många olika områden, mycket proffsiga och trevliga, stämningen ombord var glad och uppsluppen. Vi kände oss trygga hela tiden, guiderna hade ett stort säkerhetstänk. Det vackra vädret och att vi såg så mycket djur blev grädden på moset. Vi förstår att en sådan här resa kräver mycket förberedelser, därför vill vi tacka alla som har varit med och arbetat fram detta äventyr i Svalbard. Lars-Olof och Kristina Eliasson