Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Svalbardsäventyr med M/S Virgo 2022

Upplev ett storslaget äventyr i midnattssolens och isbjörnens rike! I maj bjuder Svalbard på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är snötäckta.

Det är en mäktig upplevelse att vara på plats när Arktis pärla vaknar till liv. Isbjörnens årsungar är små, fjällräven och svalbardsrenen bär fortfarande vinterskrud och säl och valross ses ofta vila på isarna. Alkekungen och spetsbergsgrisslan är på plats i sina sommarbostäder och fågelbergen sjuder av liv. Det är även en bra tid för att se praktejder och fjällripa.

 • Upplev den arktiska våren
 • Sagolika vinterlandskap
 • Magisk midnattssol
 • Varje resa är unik
 • Liten grupp - stora upplevelser
 • 2 guider till 12 passagerare
 • Klimatkompenserad resa
Boende: Hytt ombord på M/S Virgo, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Virgo. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 65 900 SEK. Avgång: 2 maj 2022

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 - 8: Svalbard

Vi inleder vistelsen med att utforska Longyearbyen. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget M/S Virgo och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med ett första strandhugg innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Exakt var vi kommer kunna gå iland beror även på hur tjockt det gnistrande snötäcket är. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och tar oss upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

 

Låt dig inspireras av våra digitala polarföredrag!

Få resor kan mäta sig med ett storslaget polaräventyr till isbjörnens rike Svalbard eller världens mest avlägsna kontinent Antarktis. Vår populäre expeditionsledare Adam Rheborg har spelat in korta bildföredrag om hur det är att resa med PolarQuest till dessa spektakulära platser på vår jord, och vi hoppas att er längtan efter att få uppleva dessa fantastiska platser är ännu större efter att ni lyssnat!

Fartyget M/S Virgo

 • Lounge
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
 • Svalbard i maj
  Zet Freiburghaus
 • Manda Lundström
 • Kerstin Langenberger
 • Valrossar vilar sig på ett isflak
  Mattias Horntich
 • Ronald Visser
 • Mattias Horntrich
 • Adrian Nordenborg
 • Johanna Vakkila

Vi är stolta över att presentera M/S Virgo, en nykomling till vår flotta av små och unika expeditionsfartyg. Hon byggdes ursprungligen åt den svenska sjöfartsmyndigheten år 1976 och användes till att lägga ut bojar. 2021 blev hon såld (delvis till en av ägarna till vårt populära expeditionsfartyg M/S Stockholm) och renoveras nu under sommaren 2021 inför sin nya karriär som expeditionsfartyg i Arktis. M/S Virgo tar upp till 12 passagerare i sina totalt 9 hytter varav sex stycken är enkelhytter, två är dubbelhytt superior och en dubbelhytt. Alla hytterna är stora med separata sängar och eget badrum (toalett och dusch). Sängkläder samt handdukar finns på rummen.

M/S Virgo är mycket rymlig både uppe på däck samt interiört. I matsalen bjuds vi på utsökta måltider och menyn kan justeras utefter speciella kostbehov.

Atmosfären ombord är avslappnad och vänlig. En resa med detta lilla 12-passagerarfartyg erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Det ger oss mer flexibilitet, vi kommer närmare naturen och vi kan erbjuda unika färdplaner.

M/S Virgo byggs nu om med fokus på fotografer och mer specifikt med fotografering i Arktis i åtanke. Hon kommer att få en rymlig lounge på däck två med god utsikt och gott om utrymme för att ladda batterier, redigera foton och lyssna på föreläsningar.

Fartyget renoveras under sommaren 2021. PolarQuest kommer att publicera foton så snart hon är färdig. Just nu har vi enbart två grafiska bilder att visa upp (se bildspel).

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt (nr 4) 2 separata sängar 65 900 SEK
Dubbelhytt Superior (nr 1, 2) 2 separata sängar 71 900 SEK
Enkelhytt (nr 3, 7, 9, 10, 11, 12) 73 900 SEK

I priset ingår

 • 7 nätter ombord på M/S Virgo
 • 1 natt på hotell i Longyearbyen
 • Lunch dag 2
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till/från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
2 maj 2022 10 maj 2022

Relaterade blogginlägg

 • Webinar – Vår på Svalbard

  Kanske drömmer du om en resa till Svalbard, men funderar på när det passar just dig att resa? Kanske har du varit på Svalbard under sommaren och vill veta vad skillnaden är om du reser lite tidigare på säsongen? Eller du kanske bara vill bli inspirerad och drömma dig bort bland vackra snöklädda bergstoppar för en stund?

  Läs hela inlägget
 • Fem fördelar att resa till Svalbard på våren

  Säsongen på Svalbard är kort – från maj till september. Ändå rymmer dessa månader stora skillnader i hur du som resenär upplever ögruppen. Varje period har sin charm, men vi vill slå ett slag för att resa till Svalbard på våren. Här listar vi fem fördelar.

  Läs hela inlägget