Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Svalbard och Nordnorge i höstskrud 2023

Detta är en sann expeditionsresa för dig som vill möta hösten på Svalbard och några av Nordnorges mest natursköna platser. I oktober kommer vårt lilla fartyg M/S Stockholm att genomföra en expedition från Svalbard till Tromsø, där vi kommer försöka nå platser som oftast inte är nåbara under sommarens färdplaner på Svalbard. Hösten på Svalbard bjuder på vackert, mjukt fotoljus, fantastiska solnedgångar, praktfulla höstfärger och möjlighet till norrsken. Fjordarna börjar sakteligen frysa och kanske har den första snön lagt sig på bergstopparna. Oktober är en utmärkt tid för att utforska landskapet till fots och vi hoppas på flera fina vandringar, där vi får uppleva fascinerande vyer, dramatisk natur och en rofylld stillhet. Vad gäller djurlivet kan vi bland annat få se den ståtliga Svalbardsrenen med sina stora horn, vinterpälsade polarrävar, knölvalar, grupper av grönlandssäl och valross samt Arktis konung - isbjörnen.

Efter en tid på Svalbard påbörjar vi vår färd mot Nordnorge. På vägen passerar vi den avlägsna ön Björnön med sina dramatiska klippväggar. Väl i Nordnorge får vi uppleva det spektakulära fjordlandskapet kring Tromsø. Vi njuter av gemytlig atmosfär och håller utkik efter norrsken och knölvalar. Vi planerar att kryssa in i några av Nordnorges vackraste fjordar så som Kvaernangen och Lyngenfjorden.

Antalet dagar vi spenderar på Svalbard innan överfarten till Nordnorge är ovisst. Färdplanen hålls flexibel för att maximera upplevelsen. Efter som hösten även kan komma med starka vindar behöver vi anpassa överfarten samt färdplanen efter just väder och vind, men det är också det som gör denna resa till en äkta expedition. Detta är även en perfekt resa för dig som varit på Svalbard en annan tid av säsongen och nu vill uppleva en annan sida av denna arkipelag.

 • Endast 12 platser ombord
 • Upplev höstens magiska ljus
 • Östra Svalbards pärlor
 • Flera möjligheter till vandring
 • God chans att se knölval
 • 2 erfarna & kunniga guider
Boende: Hytt ombord på M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svenska & engelska. Längd: 17 dagar, 16 nätter på fartyg. Pris: Från 92 900 SEK. Avgång: 1 oktober 2023

Färdplan

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Longyearbyen, går ombord på vårt expeditionsfartyg M/S Stockholm där vi hälsas välkomna av guider och besättning. Efter att ha kastat loss går färden ut genom Isfjorden.

Expeditionsdagar på Svalbard

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Planen är att varje dag varva gummibåtskryssningar med vandringar och intressanta landstigningar. Här är exempel på platser vi kan komma att besöka på Svalbard:

Isfjorden

Isfjorden erbjuder mängder av fina landstigningsplatser och mycket bra vandringsmöjligheter. Kanske gör vi besöker vi Svenskhuset, uppfört av Erik Adolf Nordenskiöld, och lär oss mer om dess spännande historia. Vid inloppet till Isfjorden ligger det utmärkande fågelberget Alkhornet, och även om de flesta fåglar har flyttat vid denna tid på året, förundras vi av det fascinerande landskapet. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur medan de frenetiskt letar efter mat.

Svalbards sagolika fjordar

Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv. Vi hoppas på att få besöka flera av dem, så som Lilliehöökfjorden som ligger långt in Svalbards fjordsystemet. Här får vi uppleva den mäktiga glaciären Lilliehöökbreen som sträcker sig över fyra kilometer. Glaciären är “aktiv” vilket betyder att den producerar många mindre isberg som majestätiskt glider ut ur fjorden. Vi kan även komma att besöka Magdalenafjorden en stor naturskön fjord som är åtta kilometer lång och fem kilometer bred. I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären.

Virgohamna

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön (Kvitøya), där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Moffen

Moffen är en ö som ligger norr om Spetsbergen. Ön är helt platt och därför en populär viloplats för valrossar, ofta kan man se stora kolonier på ön. Fram till mitten av september får man inte lov att stiga iland på ön, men när vi är på plats i oktober har vi eventuellt möjlighet att gå iland för att utforska öns unika natur.

Sjuøyane

Denna lilla ögrupp om sju öar utgör den nordligaste delen av Svalbard. De flesta öarna är namngivna efter brittiska äventyrare, såsom Nelson, Phipps och Parry. På en av öarna, Rossøya, hade Andrée en av sina depåer utifall hans legendariska ballongflygning i slutet av 1800-talet skulle misslyckas.

Nordaustlandet

Nordaustlandet är arkipelagens näst största ö. Hit tar vi oss genom Hinlopen, en näringsrik kanal där vi har stor chans att se val. Nordaustlandet fascinerar både natur- och historieintresserade och här finns en av Svalbards mest imponerande glaciärer, Bråsvellbreen. Dess massiva glaciärkant är 15 - 20 meter hög och sträcker sig 200 kilometer, med imponerande smältvattenfall som forsar ut från glaciärens kant. Utanför Bråvellsbreen ligger Olgastretet och den här tiden på året är det inte ovanligt att få syn på grupper av knölvalar. I östra Svalbard får vi uppleva den oändliga Polaröknen med vyer som påminner oss om ett vidsträckt månlandskap.

Sydöstra Svalbard

Barentsøya och Edgeøya söder om Nordaustlandet bjuder på magnifika landskap och vidsträckta tundraslätter. Här har vi goda chanser att se isbjörn, valross, polarräv och svalbardsren. Längs stora delar av Edgeøyas kust finns spår efter valfångststationer, pomorer och norska fångstmän. Med platser som Kapp Lee, Diskobukta och Andréetangen, har ön många fascinerande historier att berätta. Vid Andréetangen till exempel, står en hytta kvar som byggdes 1946 av isbjörnskungen Henry Rudi.

Tusenøyane ligger 20 km sydväst om Edgeøya och omfattar, namnet till trots, ett fyrtiotal öar. Då öarna är svårtillgängliga hör det inte till vanligheterna att vi tar oss hit. Här finns många kvarlämningar från ryska valfångare som övervintrade mellan år 1700 och 1850 och vi har även god chans att på behörigt avstånd få se valrosshonor med sina ungar.

Till havs

Vi lämnar Svalbards vidunderliga landskap bakom oss och sätter kurs över Barents hav mot det norska fastlandet. Vi vill åter poängtera att exakt dag för när vi påbörjar överfarten kan variera och att vi ständigt kommer att anpassa färdplanen efter naturens krafter.

Björnön

På vägen från Svalbard till Tromsø passerar vi Björnön, denna fascinerande, avlägsna och klippiga ö, belägen mitt ute i Barents hav. Vi har en förhoppning om att kunna göra en landstigning för att utforska ön som upptäcktes av Willem Barentsz och hans besättning 1596, Efter att ha mött och dödat en simmande isbjörn, gav de ön det namn den bär än idag – Björnön. Här möter vi en spännande historia som sträcker sig över århundraden och där många nationer har varit med och satt sin prägel på historien. Under andra världskriget och kalla kriget var öns omgivande vatten av stor militäriskt vikt, till exempel etablerade tyska marinen en automatisk radiostation på ön 1941. Vi vill dock poängtera att en eventuell landstigning är extremt väderberoende.

Expeditionsdagar i Nordnorge:

Kvaernangen

Kvaernangen är en 117 kilometer lång fjord norr om Tromsø. Här har vi chans att se norrsken och njuta av den vidunderliga naturen. I november ser man ofta späckhuggare här, men har vi riktigt tur kanske de är tidiga i år och att vi kan få se en glimt av dessa svartvita varelser. I Kvaernangen hittar vi ett antal öar bland annat Spildra och Skorpa. Förhoppningsvis kan vi gå iland på någon av dessa öar för en vandring längs de små stigarna bland fjäll, skog och stränder. På Spildra finns det gott om historia från vikingatiden samt gamla samiska gravar och offerplatser.

Lyngenfjorden

Lyngenfjorden ligger mellan Tromsø och Alta och är en stilla fjord omgiven av fjälltoppar på upp till 1800 meter över havet. Det här är en plats som låter oss komma nära den arktiska naturen, kulturen och de nordnorska folket. Lyngenfjorden är populärt at valsafaris och har vi tur ser vi knölvalar här. I Årøybukt hittar vi världens nordligaste destilleri, Aurora spirit (bivrost.com) där vi hoppas kunna gå iland och besöka destilleriet.

Havnnes

Vi fortsätter att kryssa längs med de magnifika topparna av Lyngsalpan med siktet inställt på den lilla handelsstaden Havnnes. Denna plats som påminner mycket om Lofoten och stenåldersfynd visar på att det fanns bosättningar här redan för 6000 år sedan. Samhället har sedan 1868 varit i privat ägo av familjen Giæver, som än idag driver Havnnes som en traditionell fiskeby.

Tromsø

Den nordnorska staden Tromsø är belägen 35 mil norr om polcirkeln och vackert inramad av fjordar, fjäll och bergstoppar. Staden har varit utgångspunkt för många polarexpeditioner och kallades under 1800-talet för ”Porten till Arktis”. Kanske har den första snön fallit och lagt sig över de höga bergstopparna, som tillsammans med de pittoreska små husen skapar fantastiska scenerier. Området är även ett populärt tillhåll för havsörn och vi håller utkik efter deras imponerande vingspann.

Dag 17: Hemresa

Vår expedition har nått sitt slut. I Tromsø tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Stockholm påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

 

Låt dig inspireras av våra digitala polarföredrag!

Få resor kan mäta sig med ett storslaget polaräventyr till isbjörnens rike Svalbard eller världens mest avlägsna kontinent Antarktis. Vår populäre expeditionsledare Adam Rheborg har spelat in korta bildföredrag om hur det är att resa med PolarQuest till dessa spektakulära platser på vår jord, och vi hoppas att er längtan efter att få uppleva dessa fantastiska platser är ännu större efter att ni lyssnat!

 

Fartyget M/S Stockholm

 • Det fina expeditionsfartyget M/S Stockholm
  Ulrich Kühn
 • Lisa Ström
 • Lisa Ström
 • Ulrich Kühn
 • Ulrich Kühn
 • All mat och dryck ingår
  Ulrich Kühn
 • Katharina Miller
 • Ulrich Kühn
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson
 • Niklas Nilsson

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över Svalbards storslagna natur och djurliv. Även den svensktalande besättningen som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Efter mer än 20 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt våningssäng, privat dusch/WC 92 900 SEK
Enkelhytt privat dusch/WC 173 900 SEK

I priset ingår

 • 16 nätter ombord på M/S Stockholm
 • Alla måltider
 • All dryck inklusive vin och öl till maten samt drinkar
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Longyearbyen och från Tromsø
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
1 oktober 2023 17 oktober 2023

Relaterade blogginlägg

 • Oförglömliga ögonblick från Svalbard 2022

  I slutet av april och början av maj anlände våra tre expeditionsfartyg till ett sagolikt vackert Svalbard som bjöd på minusgrader, fjordis och otroliga polarlandskap. Äntligen var det dags för våra resenärer att ge sig i väg på det efterlängtade polaräventyret! Vad skulle de få se och uppleva där ute i den arktiska vildmarken?

  För ett par veckor sedan gick säsongens sista resenärer av och lämnade det otroliga djurlivet, de gnistrande glaciärerna och de spetsiga bergstopparna bakom sig. Det är såklart omöjligt att sammanfatta allt som vi och våra resenärer fått vara med i år, men här får du i alla fall ett litet smakprov.

  Läs hela inlägget
 • Bildspel: Älskade M/S Stockholm

  Fartyget M/S Stockholm är älskad av många! Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord och hon tar enbart 12 passagerare. Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Titta gärna på vårt bildspel med bilder från M/S Stockholm på Svalbard.

  Läs hela inlägget