Säsongspremiär på Svalbard med arktisk afton och gruvbesök – PolarQuest
031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Säsongspremiär på Svalbard med arktisk afton och gruvbesök

I maj bjuds Svalbards besökare på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är snötäckta. Det är vår i Arktis och det är en mäktig upplevelse att vara där när Svalbard vaknar till liv. Isbjörnens årsungar är små, fjällräven och Svalbardsrenen bär fortfarande vinterskrud och säl och valross ses ofta vila på isarna. Alkekungen och spetsbergsgrisslan är på plats i sina sommarbostäder och fågelbergen sjuder av liv. Det är även en bra tid för att se praktejder och fjällripa.

Boende: Hytt ombord på Sea Endurance, hotell. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: Sea Endurance. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Svensk- och engelsktalande guider. Längd: 9 dagar, 7 nätter på fartyg. Pris: Från 35 900 SEK.

Färdplan

Med våra gummibåtar utforskar vi det sagolika vinterlandskapet i några av Svalbards vackraste fjordar och vi gör landstigningar så ofta isen tillåter oss.

Dag 1: Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 - 8: Svalbard

Vi inleder vistelsen med att utforska Longyearbyen. Under eftermiddagen går vi ombord på Sea Endurance och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med ett första strandhugg innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske en av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9: Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Flyg
PolarQuest erbjuder ett gruppflyg i anslutning till resan. Kontakta oss för mer information!

Observera: Detta är en preliminär färdplan. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Unikt för resan den 3 - 11 maj 2018

Arktisk afton (dag 1)

Vi tar oss till Camp Barentz, vackert belägen ute i vildmarken cirka 10 kilometer öster om Longyearbyen. Runt en sprakande brasa i en mysig hytta som vi har för oss själva äter vi en värmande middag och lyssnar på föredrag om världens största landlevande rovdjur – isbjörnen. 

 

Besök i Gruva 3 (dag 2)

Arbetet med att kartlägga kolfyndigheter i Longyeardalen påbörjades redan 1928 med gruvdrift i Gruva 1 och 2. 1971 började man bryta kol i Gruva 3 som sedan var i drift fram till 1996 då den stängdes. Under en kulturhistorisk vandring djupt in i fjället får vi uppleva och höra mer om hur det var att jobba i gruvorna i denna avlägsna, arktiska by.

The North Pole Expedition Museum (dag 2)

Under ett besök på detta fina museum får vi lära oss mer om de tre luftskeppen America, Norge och Italia som alla startade från Svalbard med målet att nå Nordpolen. Bilder, filmer, kartor, telegram, kläder och artefakter berättar om dessa heroiska Nordpolsfarare och de äventyr de gav sig ut på.

Fartyget Sea Endurance

 • Panoramalounge
  J-P Lahall
 • Olle Carlsson
 • Elke Lindner
 • Emma Nilsson
 • Trippelhytt
  J-P Lahall
 • Dubbelhytt Superior
  Jonas Sundquist
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Adam Rheborg
 • Erik Edvardsson

Sea Endurance byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. Sea Endurance tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar. Alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV/DVD. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV/DVD.

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter havsfåglar, valar och isbjörnar. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska. Med på resan följer fem guider, varav flera svensktalande. Det råder en mycket hemtrevlig atmosfär på Sea Endurance. Sea Endurance går på Svalbard, Grönland och Lofoten. 

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt (våningssängar) 35 900 SEK
Dubbelhytt (två separata sängar) 42 900 SEK
Dubbelhytt Plus (två separata sängar) 44 900 SEK
Dubbelhytt (dubbelsäng) 44 900 SEK
Dubbelhytt Superior (stor dubbelsäng) 51 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp (stor dubbelsäng) 56 900 SEK
Enkelhytt 73 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på Sea Endurance då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

I priset ingår: 7 nätter ombord på Sea Endurance . 1 natt på hotell i Longyearbyen . Arktisk afton dag 1 . Guidad tur i Gruva 3 dag 2 . Besök på the North Pole Expedition Museum dag 2 . Lunch dag 2 . Alla måltider ombord . Kaffe, te och kakor . En erfaren expeditionsledare . Både svensk- och engelsktalande guider . Guidning ombord och iland . Alla utflykter . Omfattande informationsmaterial innan avresa och en illustrerad loggbok efter hemkomst

I priset ingår inte: Flyg till/från Longyearbyen . Reseförsäkring och avbeställningsskydd . Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning . Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Avresa Hemresa
3 maj 2018 11 maj 2018