Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Norska kusten, Björnön & Svalbard 2021

Det här är expeditionsresan för dig som vill utforska några av Norges mest spännande och natursköna platser. Under resan med 12-passagerarfartyget M/S Stockholm gör vi bland annat stopp i vidunderligt vackra Storfjorden, charmiga staden Ålesund och den lilla fiskebyn Nusfjord, som UNESCO har tagit upp på sin världsarvslista. Vi fortsätter sedan vår färd mot den förunderliga klippön Björnön som är hem till en av Atlantens största havsfågelkolonier.

Nästa mål är också resans sista – ögruppen Svalbard, som vid denna tid på året bjuder på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. I denna arktiska ishavsarkipelag spanar vi givetvis efter isbjörn, valross och andra polardjur, men framför allt njuter vi av den sagolika natur som omger oss i form av packis, snöklädda fjäll och gnistrande glaciärer. 

 • Den ultimata Norgeresan
 • Dramatiska Lofoten
 • Sagolika fjordar
 • Pittoreska fiskebyar
 • Isbjörnens rike Svalbard
 • Mytomspunna Björnön
 • Endast 12 passagerare ombord
 • Resan är klimatkompenserad
 • Erbjudande: Öppet köp till 10 jan 2021
Boende: Hotell i Bergen, hytt ombord på M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svensk- och engelsktalande guider samt svensktalande besättning. Längd: 17 dagar, 15 nätter på fartyg. Pris: Från 66 900 SEK. Avgång: 18 april 2021

Färdplan

Dag 1: Bergen

Vi ankommer till Bergen som är vackert omgiven av höga berg och djupa fjordar. Här checkar vi in på vårt centralt belägna hotell.

Dag 2-9: Expedition

Vi går ombord på M/S Stockholm och stävar mot den vackra passagen vid Alversund. På vår resa upp längs norska kusten hoppas vi besöka några av följande ställen:

Ålesund

Vi utforskar gatorna i denna charmiga stad som pryds av tinnar och torn och förtjusande fasaddekorationer i sann jugendstil.

Geirangerfjorden

I den majestätiska Storfjorden ligger den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden, som karaktäriseras av djupblått vatten, lummiga bergslätter och vackra vattenfall.

Grip

Norr om Ålesund finner vi Grip, ett nedlagt fiskesamhälle med klassisk färgglad träbebyggelse. Här hittar vi också en vacker stavkyrka och vi passerar även den dramatiskt belägna fyren.

Torghatten

På vår väg norröver seglar vi förbi den kända bergsformationen ”De sju systrarna” och även Torghatten, ett hål i berget som inlandsisen en gång skapat, eller som sägnen säger: det hål som jätten Hestemannen gjorde i sin kärleksförtvivlan.

Kjerringøy

Kjerringøy är en riktig pärla på Nordlandskusten. Här möter oss ett varierat landskap med berg, vita sandstränder och jordbrukssamhällen, men det som ön framförallt är känd för är Kjerringøy Handelssted. Detta är ett unikt kulturminne bestående av 15 välbevarade hus, vilka ger besökaren en fantastisk inblick i hur det var att leva i en nordnorsk handelsstad på 1800-talet.

Reine

Vi hoppas också besöka fiskebyn Reine, som stillsamt blickar ut mot Kirkefjorden. Det är lätt att förstå varför Reine, med sina karaktäristiska trähus inramade av dramatiska bergstoppar, en gång har röstats fram till Norges vackraste plats. Lite senare gör vi en gummibåtstur djupare in i fjordsystemet och förhoppningsvis har vi även möjlighet att vandra över åsen till den vackra Bunesstranden.

Nusfjord

I Nusfjord bekantar vi oss med ett välbevarat och genuint fiskesamhälle där torskfisket står i centrum. Byn är upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unik träbebyggelse och här finns en mycket fin liten handelsbod väl värd ett besök. Vår tur fortsätter sedan längs det som i folkmun kallas Lofotenväggen och senare seglar vi in i Trollfjorden, lika magisk som namnet antyder. Därefter sätter vi kurs mot Nordens Paris – Tromsö.

 

Tromsö

Här ligger det välrenommerade Polarmuseet och under ett besök där lär vi oss mer om de första polarfararna som begav sig norröver för att söka rikedom och berömmelse. Att Tromsö kallas Nordens Paris beror på stadens stora kulturella utbud.

Dag 10 - 16 : Björnön & Svalbard

Vi lämnar norska fastlandet bakom oss och sätter kurs mot den förunderliga klippö Björnön, belägen mitt ute i Barents hav. På de 400 meter lodräta klipporna hittar vi en av norra Atlantens största havsfågelkolonier. Här häckar sillgrissla, lunnefågel, tordmule, tobisgrissla, tretåig mås och vittrut. Vi försöker oss såklart på en landstigning på denna sällan besökta ö!

Vi fortsätter sedan vår färd in i de arktiska farvattnen och vårt nästa mål är ögruppen Svalbard – en av världens mest storslagna vildmarker. I denna arktiska ishavsarkipelag spanar vi givetvis efter isbjörn, valross och andra polardjur, men framför allt njuter vi av den sagolika natur som omger oss. I maj bjuds Svalbards besökare av en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är snötäckta. Det är vår i Arktis och det är en mäktig upplevelse att vara där när Svalbard vaknar till liv. Vi börjar med att utforska delar av Storfjorden. Hur långt vi tar oss bestäms av den drivis som ofta ansamlas här denna tid på året. Vi fortsätter vidare mot majestätiska Hornsund som utgörs av flera fjordar, vars glaciärer kalvar ut blåskimrande isberg. Detta är även ett favorittillhåll för isbjörn. I Bellsund hoppas vi nå Vårsolbukta, där de små alkekungarna häckar i tiotusental.

Dag 17: Longyearbyen

Vi lägger till i Longyearbyens hamn och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva längs norska kusten och på Svalbard. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Öppet köp till och med 10 januari 2021!

För samtliga Svalbardavgångar 2021 erbjuder vi nu öppet köp till och med 10 januari 2021. Detta gäller alla nya bokningar som gjorts efter den 22 april 2020. Avbokar du resan senast 10 januari 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 10 januari 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.

Här kan du beställa hem ett tryckt exemplar av resans broschyr. Fyll i dina uppgifter nedan så skickar vi den till dig så snart vi kan!

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Fartyget M/S Stockholm

 • Adam Rheborg
 • Lisa Ström
 • Adam Rheborg
 • Ulrich Kühn
 • Katharina Miller
 • Niklas Nilsson
 • Mysiga hytter med våningssäng
  Niklas Nilsson

ETT FARTYG AV MARITIMHISTORISK DIGNITET SOM ÄLSKAS AV MÅNGA

M/S Stockholm är ett K-märkt, klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1998 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms blott 12 passagerare bor i dubbelhytter med våningssäng. Alla hytter har små, runda fönster (ventiler) samt privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. En resa med M/S Stockholm är en unik upplevelse, det råder en familjär stämning ombord, så som det blir med endast 12 passagerare. 

Fartygets ägare och besättning har mångårig erfarenhet från Svalbard och arbetar aktivt för att göra varje expedition unik. Det är inte bara passagerarna som förundras över Svalbards storslagna natur och djurliv. Även den svenska besättning som arbetar ombord har entusiastiskt sökt sig hit. Efter 20 år på Svalbard kan hon ta sig till platser som inget annat fartyg kan. Resorna med M/S Stockholm i denna orörda natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med - det är helt enkelt svårslaget! På M/S Stockholm finns det två gummibåtar och två svensk och engelsktalande guider.

Hytter & priser

 • För samtliga Svalbardavgångar 2021 erbjuder vi öppet köp till och med 10 januari 2021. Detta gäller alla nya bokningar som gjorts efter den 22 april 2020. Avbokar du resan senast 10 januari 2021 är dina inbetalda medel 100 % återbetalningsbara. Efter den 10 januari 2021 gäller våra generella bokningsvillkor.
Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt (våningssängar, dusch/WC) 66 900 SEK
Enkelhytt 122 900 SEK

I priset ingår

 • 15 nätter ombord på M/S Stockholm
 • 1 natt på hotell i Bergen
 • Alla måltider ombord
 • All dryck inklusive vin och öl till maten samt drinkar
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • En expeditionsledare och en guide
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Bergen och från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
18 april 2021 4 maj 2021

Relaterade blogginlägg

 • Bergen - Svalbard med M/S Stockholm

  Det är sådana här dagar vi drömmer om! Nu tryggt ankrade i skyddande Sørhamna klev vi i våra gummibåtar i perfekta förhållanden. Himlen var full av stormfåglar, tretåig mås och gråtrutar. Läs ett utdrag från en av PolarQuests resor från Bergen till Svalbard med M/S Stockholm.

  Läs hela inlägget
 • Intervju med M/S Stockholms Kapten

  Kapten Per Engwall berättar om sin 25-åriga kärlek till Svalbard
  För några veckor sedan lade det lilla expeditionsfartyget M/S Stockholm till i sin hemmahamn Göteborg efter att ha varit ute på äventyr i fem månader. M/S Stockholms ägare och kapten Per Engwall har de senaste 25 åren tillbringat somrarna på Svalbard. Hur hamnade han där egentligen? Och vad är det som gör att han återvänder till denna arktiska ögrupp år efter år?

  Läs hela inlägget