Res till norska kusten, Björnön och Svalbard 2018
031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Norska kusten, Björnön & Svalbard 2018

Följ med M/S Stockholm på ett drygt två veckor långt äventyr, där vi utforskar några av Norges mest spännande och natursköna platser. Bland stoppen längs norska kusten finns majestätiska Storfjorden, den charmiga staden Ålesund och den pittoreska fiskebyn Nusfjord, upptagen på UNESCOs världsarvslista. Färden fortsätter sedan mot mytomspunna Björnön, belägen mitt ute i Barents hav och hem till en av norra Atlantens största havsfågelkolonier. Resan avslutas på Svalbard, som vid denna tid på året bjuder på en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Här njuter vi av den magnifika naturen som karaktäriseras av packis, snöklädda fjäll och gnistrande glaciärer, samtidigt som vi spanar efter valross, polarräv, isbjörn och andra polardjur.

Boende: Hotell i Bergen, hytt ombord på M/S Stockholm. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Stockholm. Guider: 2 st. Passagerare: 12 passagerare. Språk: Svensk- och engelsktalande guider samt svensktalande besättning. Längd: 16 dagar, 14 nätter på fartyg. Pris: Från 59 900 SEK.

Färdplan

Dag 1: Bergen

Vi ankommer till Bergen som är vackert omgiven av höga berg och djupa fjordar. Här checkar vi in på vårt centralt belägna hotell.

Dag 2-9: Expedition

Vi går ombord på M/S Stockholm och stävar mot den vackra passagen vid Alversund. På vår resa upp längs norska kusten hoppas vi besöka några av följande ställen:

Ålesund

Vi utforskar gatorna i denna charmiga stad som pryds av tinnar och torn och förtjusande fasaddekorationer i sann jugendstil.

Geirangerfjorden

I den majestätiska Storfjorden ligger den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden, som karaktäriseras av djupblått vatten, lummiga bergslätter och vackra vattenfall.

Grip

Norr om Ålesund finner vi Grip, ett nedlagt fiskesamhälle med klassisk färgglad träbebyggelse. Här hittar vi också en vacker stavkyrka och vi passerar även
den dramatiskt belägna fyren.

Torghatten

På vår väg norröver seglar vi förbi den kända bergsformationen ”De sju systrarna” och även Torghatten, ett hål i berget som inlandsisen en gång skapat, eller som sägnen säger: det hål som jätten Hestemannen gjorde i sin kärleksförtvivlan.

Kjerringøy

Kjerringøy är en riktig pärla på Nordlandskusten. Här möter oss ett varierat landskap med berg, vita sandstränder och jordbrukssamhällen, men det som ön framförallt är känd för är Kjerringøy Handelssted. Detta är ett unikt kulturminne bestående av 15 välbevarade hus, vilka ger besökaren en fantastisk inblick i hur det var att leva i en nordnorsk handelsstad på 1800-talet.

Reine

Vi hoppas också besöka fiskebyn Reine, som stillsamt blickar ut mot Kirkefjorden. Det är lätt att förstå varför Reine, med sina karaktäristiska trähus inramade av dramatiska bergstoppar, en gång har röstats fram till Norges vackraste plats. Lite senare gör vi en gummibåtstur djupare in i fjordsystemet och förhoppningsvis har vi även möjlighet att vandra över åsen till den vackra Bunesstranden.

Nusfjord

I Nusfjord bekantar vi oss med ett välbevarat och genuint fiskesamhälle där torskfisket står i centrum. Byn är upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unik träbebyggelse och här finns en mycket fin liten handelsbod väl värd ett besök. Vår tur fortsätter sedan längs det som i folkmun kallas Lofotenväggen och senare seglar vi in i Trollfjorden, lika magisk som namnet antyder. Därefter sätter vi kurs mot Nordens Paris – Tromsö.

Tromsö

Här ligger det välrenommerade Polarmuseet och under ett besök där lär vi oss mer om de första polarfararna som begav sig norröver för att söka rikedom och berömmelse. Att Tromsö kallas Nordens Paris beror på stadens stora kulturella utbud.

Dag 10: Till havs mot Björnön


Dag 11: Björnön

Denna förunderliga klippö är belägen mitt ute i Barents hav. På de 400 meter lodräta klipporna hittar vi en av norra Atlantens största havsfågelkolonier. Här häckar sillgrissla, lunnefågel, tordmule, tobisgrissla, tretåig mås och vittrut. Vi försöker oss såklart på en landstigning på denna sällan besökta ö!

Vi fortsätter sedan vår färd in i de arktiska farvattnen och vårt nästa mål är ögruppen Svalbard – en av världens mest storslagna vildmarker.

Dag 12-15: Svalbard

I denna arktiska ishavsarkipelag spanar vi givetvis efter isbjörn, valross och andra polardjur, men framför allt njuter vi av den sagolika natur som omger oss. I maj bjuds Svalbards besökare av en förunderlig renhet, vackra pastellfärger och makalösa vyer. Midnattssolens strålar faller på gnistrande isformationer, fjordisen ligger tjock och bergstopparna är snötäckta. Det är vår i Arktis och det är en mäktig upplevelse att vara där när Svalbard vaknar till liv. Vi börjar med att utforska delar av Storfjorden. Hur långt vi tar oss bestäms av den drivis som ofta ansamlas här denna tid på året. Vi fortsätter vidare mot majestätiska Hornsund som utgörs av flera fjordar, vars glaciärer kalvar ut blåskimrande isberg. Detta är även ett favorittillhåll för isbjörn. I Bellsund hoppas vi nå Vårsolbukta, där de små alkekungarna häckar i tiotusental.

Dag 16: Longyearbyen

Vi lägger till i Longyearbyens hamn och påbörjar hemresan.

Vänligen observera: Ovanstående färdplan är endast preliminär. Resans exakta rutt bestäms av väder, vind och isförhållanden.

Vill du veta mer om Svalbard och Antarktis?

Missa inte våra spännande föredragskvällar, då vår expeditionsledare Adam Rheborg berättar om hur det är att resa till dessa avlägsna platser. Läs mer om kvällarna och anmäl dig via den här länken!

Varmt välkommen!

Fartyget M/S Stockholm

  • Adam Rheborg
  • Mysiga hytter med våningssäng och fönsterventiler
    J-P Lahall
  • Lisa Ström

M/S Stockholm är ett klassiskt fartyg som byggdes åt Sjöfartsverket på Helsingborgs varv år 1953. År 1999 restaurerades hon och startade sin karriär som bekvämt polarfartyg. M/S Stockholms passagerare bor i trevliga tvåbäddshytter med under- och överslaf, alla med utsikt och privat dusch/WC. Hon är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet som älskas av många. M/S Stockholm är inredd i klassisk stil med mässingsdetaljer och vackra trädäck. Ombord äter och dricker man gott i sällskap av resenärer som har ett gediget natur- och djurintresse. Maten håller hög klass och alla drycker inklusive vin, öl och drinkar ingår i resans pris. Att resa med endast 12 passagerare ombord är som att färdas på en privat yacht. En upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg.

Fartygets ägare, kapten och besättning har mångårig erfarenhet och arbetar aktivt för att göra ansvarsfulla expeditioner som respekterar den ömtåliga miljön. Det är inte bara passagerarna som förundras över naturen och djurlivet i de områden vi reser till. Även de som arbetar på M/S Stockholm har entusiastiskt sökt sig hit. Därför blir ingen förvånad när kocken också tar sig iland för att fotografera eller studera fåglar, när hans tid medger. Upptäcktsresorna med M/S Stockholm i områden med unikt djurliv och orörd natur väcker starka känslor hos alla som har förmånen att följa med. Det är helt enkelt svårslaget. M/S Stockholm går på Svalbard, längs norska kusten och i Skottland.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Dubbelhytt (våningssängar, dusch/WC) 59 900 SEK
Enkelhytt 112 900 SEK

I priset ingår: 1 natt på hotell i Bergen, 14 nätter ombord på M/S Stockholm, alla måltider ombord, all dryck inklusive vin och öl till maten, den sedvanliga dricksen till fartygets besättning, en expeditionsledare och en guide, dagliga utflykter med gummibåt, en illustrerad loggbok efter hemkomst.

I priset ingår inte: Flyg till Bergen och från Longyearbyen, reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Avresa Hemresa
7 maj 2018 22 maj 2018