Sveriges polarspecialist sedan 1999 031-333 17 30 info@polarquest.se
Sök Mina
bokningar

Lofoten, Björnön och Svalbard med M/S Quest 2022

Följ med på en unik expeditionskryssning från dramatiska Lofoten till isbjörnens rike Svalbard! Detta är den perfekta resan för dig som vill uppleva olika delar av storslagna Norge. Vi utforskar Lofotens pittoreska små fiskebyar och sagolikt vackra fjordar för att sedan sätta kurs mot mytomspunna Björnön, belägen mitt ute i Barents hav och hem för en av norra Atlantens största havsfågelkolonier. Vårt nästa mål är den arktiska pärlan Svalbard som hälsar oss välkomna med snötäckta bergstoppar och magisk midnattssol, isformationer och gnistrande glaciärer. Här håller vi också utkik efter djur som isbjörn, valross och polarräv. 

 • Dramatiska Lofoten
 • Pittoreska fiskebyar
 • Mytomspunna Björnön
 • Isbjörnens rike Svalbard
 • 5 guider, varav flera svensktalande
 • Resan är klimatkompenserad
Boende: Hytt ombord på M/S Quest. Transport: Expeditionsfartyg, gummibåt. Fartyg: M/S Quest. Passagerare: 53 passagerare. Språk: Svenska & Engelska. Längd: 10 dagar, 9 nätter på fartyg. Pris: Från 39 900 SEK. Avgång: 3 maj 2022

Färdplan

Dag 1: Bodø

Vi anländer till Bodø och på eftermiddagen går vi ombord på vårt expeditionsfartyg M/S Quest där vi hälsas välkomna av guider och besättning. Efter att ha kastat loss går färden mot Lofotens dramatiska öar ytterst i väst.

Dag 2: Vedøya - Reine

Efter frukost gör vi en första färd i våra stabila gummibåtar runt spektakulära Vedøya, där vi har chans att se häckande havsfåglar, såsom den karaktäristiska lunnefågeln. Här syns ibland även havsörn. Vår färd går utefter sydsidan av det som i folkmun kallas Lofotväggen, en vidsträckt samling bergiga öar som ståtligt reser sig ur havet. Vi går iland och utforskar den lilla fiskebyn Reine som stillsamt blickar ut över Kirkefjorden. Reine har, med sina karaktäristiska trähus inramade av dramatiska bergstoppar, röstats fram till Norges vackraste plats. Här beger vi oss även ut i våra gummibåtar för att utforska omgivningarna.

Dag 3: Nusfjord - Trollfjorden

Under förmiddagen gör vi ett besök i Nusfjord som är ett av de mest välbevarade och genuina fiskesamhällena i området, uppfört på UNESCOs världsarvslista över unik trähusbebyggelse. Här går vi iland och vandrar genom den pittoreska lilla byn där den historiska atmosfären med torskfisket i centrum är påtaglig. Vi fortsätter vår seglats utefter Lofotväggen och vidare genom Trollfjorden som är lika magisk som namnet antyder. Lite senare beger vi oss ut till havs och sätter kurs mot Björnön. Redan efter ett par timmar till sjöss når vi välkända valskådarområden som sträcker sig utefter kontinentalsockeln. Under vår färd har vi goda chanser att se val och vi håller ständigt utkik ute på däck.

Dag 4: Barents hav

Vi fortsätter till havs mot nordligare breddgrader. Under intressanta föreläsningar ombord får vi en introduktion till Björnöns spännande historia. Givetvis fortsätter vi att spana efter val! 

Dag 5: Björnön

Med våra solida gummibåtar utforskar vi denna fascinerande klippö mitt ute i Barents hav. Dess avlägsenhet gör att få fartyg per år har möjlighet att stanna till för ett besök. På de 400 meter lodräta klipporna hittar vi en av norra Atlantens största havsfågelkolonier. Här häckar tiotusentals sillgrisslor samt lunnefågel, tordmule, tobisgrissla, tretåig mås och vittrut. Vårt mål är att även gå iland och utforska Björnön till fots. Vi fortsätter sedan vår färd in i de arktiska farvattnen och vårt nästa mål är ögruppen Svalbard – en av världens mest storslagna vildmarker, belägen mitt emellan Norges fastland och Nordpolen.

Dag 6 - 9: Svalbard

Det är tidigt på säsongen och vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller utflykter med gummibåt och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Storfjorden & Edgeøya

I den vidsträckta Storfjorden mellan Edgeøya och Spetsbergen ligger det ofta drivis så här års. Vi försöker ta oss så långt norrut vi kan. På Edgeøya finns lämningar efter de första pomorerna som kom till Svalbard på 1600-talet. Dessa ryska fångstmän kom hit för att jaga isbjörn, säl och ren. På den södra delen av Spetsbergen ligger Isbukta. I denna spektakulära bukt njuter vi av storslagna vyer över snötäckta bergstoppar och Vasil’evbreens mäktiga glaciärfront. Bukten är också ett populärt tillhåll för tärnmås, labb och storsäl.

 

Hornsund & Bellsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut magiskt blåskimrande isberg. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske en av dem lufsar fram på fjordisen. På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Isfjorden

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här går vi iland för att njuta av den snötäckta tundran och fågellivet med vitkindad gås, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tiotusentals tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Dag 10: Longyearbyen

På morgonen lämnar vi fartyget i Svalbards huvudort Longyearbyen och påbörjar hemresan. Läs mer om fartyget 

Detta är endast en preliminär plan. Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

Webinar om Lofoten, Björnön & Svalbard, 30 nov 18:00

Vi vill välkommen dig att delta i vårt nästa webinar! Den 30 november kommer Christian Engelke, expeditionsledare på PolarQuest, att genom ord och bild, ta oss med på en kryssning till Nordnorges sensationella fjordlandskap och därifrån vidare över Barents hav till den avlägsna ön Björnön. Vår slutdestination är den arktiska ögruppen Svalbard, vackert inbäddad i snö och is och med invånare som isbjörnar och valrossar. Webinaret kommer att bjuda på mycket inspiration och vackra bilder. Efter presentationen finns vi tillgängliga för dina frågor. Vi är väldigt förväntansfulla och hoppas att du vill deltaga den 30 november kl. 18:00. Webinaret är på skandinaviska och kommer att hållas digitalt på Zoom. 

Anmäl dig här!

©Adam Rheborg

Trygghet genom Paketreselagen

Viktigt att veta för dig som resenär, är att du har ett gott skydd genom Paketreselagen. Om det skulle finnas restriktioner som inte tillåter inresa i det land du ska besöka, har du alltid rätt att boka om dig eller boka av och erhålla full återbetalning av alla för resan inbetalda medel. Fri avbokning kan dock ske tidigast 30 dagar innan avresa under förutsättning att det då står klart att restriktionerna kommer att påverka din resa. Detta gäller även om det finns karantänskrav i landet du ska till. Ni har även rätt att omboka eller avboka med full ersättning om PolarQuest ställer in resan.

 

Låt dig inspireras av våra digitala polarföredrag!

Få resor kan mäta sig med ett storslaget polaräventyr till isbjörnens rike Svalbard eller världens mest avlägsna kontinent Antarktis. Vår populäre expeditionsledare Adam Rheborg har spelat in korta bildföredrag om hur det är att resa med PolarQuest till dessa spektakulära platser på vår jord, och vi hoppas att er längtan efter att få uppleva dessa fantastiska platser är ännu större efter att ni lyssnat!

 

Fartyget M/S Quest

 • helbild.se
 • Fartyget erbjuder rymliga observationsdäck
  Olle Carlsson
 • Elke Lindner
 • Panoramaloungen
  Niklas Nilsson
 • Panoramaloungen
  Niklas Nilsson
 • Matsal
  Jonas Sundquist
 • Det är lätt att komma ner i Zodiacerna
  Adrian Nordenborg
 • Redarhytt
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Superior
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med dubbelsäng
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt Plus
  Eirik Grønningsæter
 • Dubbelhytt med 2 separata sängar
  Eirik Grønningsæter
 • Trippelhytt
  Eirik Grønningsæter

Ett litet, bekvämt expeditionsfartyg med en hemtrevlig atmosfär

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en upprustning av passagerarutrymmena. M/S Quest tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV. 

I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande landskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia. I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur. Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter djurliv. Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär. På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider.

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

Hytter & priser

Hyttkategori Pris per person
Trippelhytt våningssängar 39 900 SEK
Dubbelhytt 2 separata sängar 45 900 SEK
Dubbelhytt Plus 2 separata sängar 48 900 SEK
Dubbelhytt dubbelsäng 48 900 SEK
Dubbelhytt Superior dubbelsäng* 52 900 SEK
Redarhytt m sittgrupp dubbelsäng 56 900 SEK
Enkelhytt 73 900 SEK

Vi erbjuder alltid möjligheten att boka del i hytt på M/S Quest då många av våra kunder reser på egen hand. Hytterna delas alltid upp i damhytter och herrhytter.

*Dubbelsängen i hytt 402, 319 & 301 är separerbar.

I priset ingår

 • 9 nätter ombord på M/S Quest
 • Alla måltider ombord
 • Kaffe och te
 • En erfaren expeditionsledare samt svensk- och engelsktalande guider
 • Guidning ombord och iland
 • Alla utflykter
 • Omfattande informationsmaterial innan avresa
 • Resan är klimatkompenserad

I priset ingår inte

 • Flyg till Bodø och från Longyearbyen
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Den sedvanliga dricksen till fartygets besättning
 • Personliga utgifter i bar och shop

Datum & bokning

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om resorna eller önskar boka plats!

Bokningsförfrågan
Vad roligt att du är intresserad av att resa med oss! Fyll i dina uppgifter nedan och ange gärna om du har några specifika önskemål om hyttkategori eller annat. Anmälan är ej bindande.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Avresa Hemresa
3 maj 2022 12 maj 2022